Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Saje poslal brzojavko patriarhu Porfiriju

Za vas piše:
K.Zv
Objava: 06. 05. 2023 / 10:04
Oznake: Molitev, Nemiri, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.05.2023 / 11:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škof Saje poslal brzojavko patriarhu Porfiriju
Škof Saje je novembra lani obiskal patriarha Porfirija v Beogradu. FOTO: SŠK

Škof Saje poslal brzojavko patriarhu Porfiriju

Ob dramatičnih dogodkih oboroženih napadov na šolah v Beogradu je novomeški škof Andrej Saje v imenu Slovenske škofovske konference njegovi svetosti patriarhu Porfiriju, Srbski pravoslavni Cerkvi in posebej družinam, ki so izgubile najdražje, v brzojavki izrazil pretresenost in sočutno bližino.

V Srbiji, kjer se nadaljuje tridnevno žalovanje, bodo danes pokopali prve od skupno 17 smrtnih žrtev dveh strelskih napadov, ki sta v sredo in četrtek pretresla državo. Ob tem dramatičnih dogodkih je Saje obsodil vsako nasilje, ki ne more biti nikoli način reševanja nesporazumov ali medosebnih sporov ter obljubil molitveno podporo.

»V teh dneh, ko je Srbija zavita v žalovanje, smo z Vašo Cerkvijo povezani v molitvi za umrle in  njihove svojce, za ranjene, ki so v življenjski nevarnosti, v prošnji k Bogu za prenehanje nasilja v spoznanju vrednosti lastnega življenja in življenja sočloveka,« je še zapisal škof Andrej Saje.

V Srbiji bodo pokopali prve žrtve napadov

V Beogradu bodo pokopali štiri učence in varnostnika, ki so v sredo umrli v strelskem napadu 13-letnega učenca na osnovni šoli Vladislava Ribnikarja. V vasi Malo Orašje blizu Mladenovca se bodo medtem poslovili od petih žrtev streljanja, v katerem je 20-letnik v četrtek ubil osem ljudi. Še trije pogrebi so predvideni v nedeljo. V Srbiji se tudi nadaljuje tridnevno žalovanje, ki ga je vlada razglasila po prvem napadu v sredo. 

Na srbskem veleposlaništvu v Ljubljani je tudi danes med 10. in 14. uro mogoč vpis v žalno knjigo, ki so jo odprli v petek. Srbska veleposlanica v Sloveniji se je ob tem zahvalila vsem državljanom Slovenije, ki so izrazili sočutje v težkih časih.

Srbski predsednik napovedal strožje nadzorovanje orožja

Strelska napada, po katerih je več kot deset ljudi še vedno življenjsko ogroženih, sta pretresla Srbijo, močno sta odmevala tudi v Sloveniji in širše. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je napovedal dodatno zaostritev zakonodaje za nadzor nad orožjem. 

Za 20-letnega napadalca pri Mladenovcu so v petek odredili 48-urno pridržanje, za očeta 13-letnega strelca iz Beograda, ki je moril z očetovim orožjem, pa 30-dnevni pripor.

Nalaganje
Nazaj na vrh