Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predstavnica verskih skupnosti v Svetu RTVS Klaudija Sedar o izzivih in sodelovanju

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 15. 06. 2023 / 01:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.06.2023 / 03:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Predstavnica verskih skupnosti v Svetu RTVS Klaudija Sedar o izzivih in sodelovanju
Dr. Klaudija Sedar, predstavnica registriranih verskih skupnosti v novem Svetu RTV Slovenija. FOTO: Boštjan Podlogar/STA

Predstavnica verskih skupnosti v Svetu RTVS Klaudija Sedar o izzivih in sodelovanju

V novem 17-članskem Svetu RTV Slovenija kot ena od petih članic sedi tudi dr. Klaudija Sedar, ki jo je na predlog Evangeličanske cerkve predsednica države dr. Nataša Pirc Musar izbrala za predstavnico registriranih verskih skupnosti v Sloveniji za štiriletno mandatno obdobje.

Dr. Klaudija Sedar je predlani postala direktorica Zavoda za projektno-raziskovalne in kulturno-razvedrilne dejavnosti Primož Trubar (ZPT), ki ima sedež v Evangeličanskem centru pri evangeličanski cerkvi Martina Lutra v Murski Soboti. Sedarjeva je doktorica znanosti s področja interkulturnih študijev – primerjalnih študijev idej in kultur (disertacija Kulturna podoba JV Prekmurja v 17. in 18. stoletju, mentor dr. Stane Granda), avtorica več samostojnih knjižnih izdaj in urednica evangeličanskih publikacij.

Je latinistka, jezikoslovka, dobra poznavalka zgodovine Prekmurja in protestantizma, bila je sodelavka Raziskovalne postaje Prekmurje v okviru ZRC SAZU. Prav tako je predsednica soboške podružnice Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar in članica Pomurske akademske znanstvene unije (PAZU). Kot domoznanka je bila zaposlena v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota. V pogovoru za spletno Družino se je dotaknila zlasti izzivov v Svetu RTVS in poudarila pomen dialoga in sodelovanja.

Odgovarjala je predstavnica registriranih verskih skupnosti v novem Svetu RTV Slovenija dr. Klaudija Sedar.

Kakšen bo, glede na izkušnjo s konstitutivne seje, mandat novega Sveta RTV Slovenija? Ali dovolj odraža pluralnost slovenske družbe?

S konstitutivno sejo je novi Svet RTV Slovenija stopil na pot, na kateri bodo zagotovo številne preizkušnje, kar pa ni nujno slabo, saj se tako določena situacija ali tema tudi bolj temeljito premisli in sprejme prave odločitve. Pri tem pa je najpomembneje, da z vzajemnim spoštovanjem in razumevanjem delujemo neodvisno in nepristransko ter v skladu z zakonodajo uresničujemo izključno interese RTV Slovenija kot javne radiotelevizije. Sedanja sestava je resda manj številčna, kot je to bilo prej, pa vendar verjamem, da z znanjem, izkušnjami in s skupnimi močmi lahko zajamemo širok spekter družbenih področij slovenske družbe kot tudi narodnih manjšin izven meja in narodnih skupnosti v domovini.

Za kaj se boste zlasti zavzemali kot predstavnica registriranih verskih skupnosti v Svetu RTV Slovenija?

Kot predstavnica registriranih verskih skupnosti želim delovati povezovalno z vsemi verskimi skupnostmi in v ta namen si želim tudi vzpostaviti dialog z verskimi skupnostmi ter v nastali medverski harmoniji zastopati interese na podlagi skupnih sprejetih stališč. Pri tem si želim zagovarjati predvsem vrednote, ki prispevajo k povezovanju in dostojanstvu ter k premagovanju delitev znotraj družine človeštva. Ključno pri tem pa se mi zdi, da javni medij posebno pozornost posveča položaju in delovanju registriranih verskih skupnosti, kakor je to tudi zakonsko opredeljeno.

Kot predstavnica registriranih verskih skupnosti želim delovati povezovalno z vsemi verskimi skupnostmi in v ta namen si želim tudi vzpostaviti dialog z verskimi skupnostmi ter v nastali medverski harmoniji zastopati interese na podlagi skupnih sprejetih stališč.

So po vašem verske vsebine dovolj zastopane v programih RTV Slovenija in ali se jih obravnava spoštljivo in verodostojno?

V zadnjem času se verskim vsebinam namenja nekoliko več časa in pozornosti, kar štejem za pozivno obogatitev programa, so pa še vedno v primerjavi z ostalimi vsebinami verske vsebine premalo zastopane in morda še nekoliko v senci. Temu bi veljalo v prihodnje nameniti več pozornosti. Da imajo mediji na nas velik vpliv, ni dvoma, je pa zato toliko večja odgovornost pri delu za vse, ki delajo v medijih, da pri svojem delu pri ustvarjanju in pripravljanju sleherne vsebine sledijo vodilom, kakor jih zavezujejo poklicna merila in načela novinarske etike.

Ste oziroma boste za kak nasvet povprašali tudi vašega predhodnika v (programskem) svetu Gezo Fila?

Vsekakor, sva se že pogovarjala o tem in bo zagotovo v tej smeri še stekel pogovor. Navsezadnje so nasveti, mnenja ali pogovori o skupni temi vedno dobrodošli in nenazadnje tudi potrebni. Mag. Geza Filo ima na tem področju dolgoletne izkušnje, kar je izrednega pomena v trenutkih modrih odločitev. In tu je seveda še Gospodov nasvet, zakaj Gospodova beseda je tista, ki nas nagovarja in usmerja na naši poti.

Nalaganje
Nazaj na vrh