Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predvolilni manifest SDS: Preudarno za Slovenijo v Evropi

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 09. 05. 2024 / 06:28
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.05.2024 / 06:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Predvolilni manifest SDS: Preudarno za Slovenijo v Evropi
Manifest SDS sta predstavila predsednik stranke Janez Janša in nosilka liste na evropskih volitvah Romana Tomc. FOTO: X SDS

Predvolilni manifest SDS: Preudarno za Slovenijo v Evropi

Opozicijska Slovenska demokratska stranka (SDS) je včeraj v Hiši dr. Jožeta Pučnika v sklopu priprav na junijske volitve v Evropski parlament predstavila manifest »Preudarno za Slovenijo v Evropi«.

Kot napovedujejo prve javnomnenjske raziskave pred evropskimi volitvami 9. junija, se SDS obeta gladka zmaga in trije do štirje stolčki v Evropskem parlamentu. V stranki optimistično pričakujejo volitve in četrto zaporedno zmago – leta 2019 so s skupno listo s SLS osvojili tri mandate (26,25 % glasov), leta 2014 tri mandate (24,78 %) in leta 2009 tudi tri mandate (26,66 %). Le na prvih evropskih volitvah, na katerih je zmagala NSi, je SDS zasedla tretje mesto (17,65 %) z »le« dvema mandatoma.

#prEUdarno

Glavni poudarki manifesta SDS so preudarno delo za: zaščito evropskega načina življenja, varno Evropo, razvito Slovenijo v njej, Evropo za vse generacije, Slovenijo v demokratični Evropi in Evropo narodov. V strankinem manifestu je najti ključna izhodišča, ki jih SDS zagovarja v tej volilni kampanji in so združena pod ključnikom #prEUdarno, je izpostavil predsednik stranke Janez Janša.

Preudarno o reformah, zelenem prehodu, migracijah

»Preudarnost smo namreč najbolj pogrešali zadnje desetletje v oblikovanju politik EU. Okrog nje je bila EU pravzaprav zasnovana kot prostor miru in blaginje s ciljem, da bo nekoč ves evropski kontinent združen skupaj v EU, v prostoru, ki bo varoval države članice in njihove državljane,« je izpostavil Janša in dodal, da v prihodnjih petih letih EU potrebuje preudaren premislek o vodenju reform, preudarno politiko zelenega prehoda, odnosa do migracij in zlasti preudarnost pri ločevanju legalnih in ilegalnih migracij.

Ključna izhodišča manifesta

Z njim se je strinjala tudi nosilka strankine kandidatne liste na letošnjih volitvah Romana Tomc in v podrobnejši predstavitvi manifesta izpostavila, da je SDS stranka ljudi: »Veliko hodimo po terenu, smo med njimi, jih razumemo. Zato smo v manifest zapisali tudi stvari, ki jih ljudje največkrat omenjajo in ki jih najbolj skrbijo.« Poudarila je še, da morajo politiki, ki bodo odločali v Evropskem parlamentu, ravnati preudarno in imeti ves čas pred očmi skrb za ljudi. Ključna izhodišča manifesta so:

ZA zaščito evropskega načina življenja

Kot piše v manifestu, so v SDS ponosni na našo zgodovino, kulturo, dosežke in si bodo prizadevali evropski način življenja prenesti tudi na otroke. Evropa je raznolika, a delimo skupno krščansko kulturo in dediščino evropske civilizacije, izraženo v našem načinu življenja, zgrajenem na temeljih miru, varnosti in solidarnosti. Kdor pride k nam, se mora prilagoditi našemu načinu življenja, in ne obratno. Naša pravica je odločati, koga bomo sprejeli in koga ne, so zapisali.

ZA varno Evropo

SDS v manifestu podčrta, da ni svobode in blaginje brez varnosti, zato bodo Evropo naredili spet varno, v njej ne bo prostora za terorizem in kriminal, zunanje meje pa bodo zavarovane pred nezakonitimi migracijami. V stranki delajo za Evropo, v kateri bodo poskrbeli tudi za energetsko in prehransko varnost, storili pa bodo vse, da bodo naše družine in tudi družine otrok in vnukov varne v Sloveniji in drugod po Evropi. »Varnost in dostojno življenje starejših je naša zaveza njim, ki so naše skupnosti gradili.«

ZA razvito Slovenijo v Evropi

V EU je ustvarjen enoten trg, skupna valuta in povezano gospodarstvo. Slovenija ima od tega trga velike razvojne koristi, njegova konkurenčnost pa terja stalno prilagajanje in velika vlaganja v raziskave, ki jih v SDS močno vzpodbujajo. S postopnimi in razumnimi ukrepi, ki gospodarstvo krepijo in ne obratno, varujejo naše okolje in ga ohranjajo za prihodnje generacije, hkrati se – kot so zapisali v manifestu – zavedajo, da brez kmeta ni hrane ne življenja.

ZA Evropo za vse generacije

V SDS se zavedajo strateškega problema Slovenije in Evrope, premajhnega števila rojenih otrok, zato bodo podpirali družine in spodbujali enakopravnost med spoloma, ki pa sta (še vedno) različna v svojih nezamenljivih naravnih vlogah očetovstva in materinstva. Zavezujejo se, da bodo krepili veselje do novega življenja, ki je hkrati edini trajni temelj solidarnosti med generacijami in zagotovilo za varno starost.

ZA Slovenijo v demokratični Evropi

V stranki poudarjajo še, da bodo gradili Evropo, v kateri bodo odločali na nacionalnih in evropskih volitvah demokratično izvoljeni predstavniki ljudstva, in se zoperstavili vladavini neizvoljenih v bruseljski birokraciji in v samooklicanih nevladnih organizacijah ali medijskih korporacijah. Terjali bodo enaka pravila za majhne in za velike države članice EU, načelo soglasja naj po njihovem ostane način sprejemanja vseh bistvenih odločitev v EU.

ZA Evropo narodov

EU se bo ohranjala in krepila, če bo hkrati dovolj varovala naš način življenja, upoštevala različnost evropskih narodov in se širila na tiste evropske države, ki še niso v EU, so manifest zaključili v SDS. Zadnje desetletje nas je naučilo, da se v primeru, če se ne širi EU, širijo tisti, ki nas ogrožajo, zato bodo gradili Evropo, kot so jo sanjali ustanovni očetje Unije – kot prostor miru, blaginje in varnosti za vse njene suverene narode.

Nalaganje
Nazaj na vrh