Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Svet SDS potrdil kandidatno listo za evropske volitve

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 17. 02. 2024 / 19:15
Oznake: Politika, Stranke
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.02.2024 / 20:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Svet SDS potrdil kandidatno listo za evropske volitve
Nosilka liste SDS na junijskih evropskih volitvah Romana Tomc. FOTO: Daniel Novakovič/STA

Svet SDS potrdil kandidatno listo za evropske volitve

Tik pred nocojšnjo tradicionalno slavnostno akademijo Slovenske demokratske stranke (SDS), s katero praznuje 35. obletnico ustanovitve, v Športni dvorani Zavoda Antona Martina Slomška v Mariboru je strankin svet na seji skoraj soglasno potrdil končno kandidatno listo SDS za letošnje junijske volitve v Evropski parlament.

Kot smo poročali že TUKAJ, bo nosilka liste Romana Tomc, ki je ravno ta teden pritegnila veliko mednarodne pozornosti z razpravo o peticiji o ohranjanju spomina na žrtve povojnega komunističnega nasilja s prvopodpisanim dr. Mitjem Ferencem na Odboru za peticije Evropskega parlamenta. Takoj za njo bo na listi še drugi zdajšnji evropski poslanec SDS dr. Milan Zver, ki se tako poteguje za že četrto zaporedno izvolitev.

Ostali kandidati

Po vrstnem redu na glasovnici sledijo: nekdanji notranji minister in zdaj vodja ljubljanskega mestnega odbora stranke Aleš Hojs, poslanca Franc Breznik in mag. Branko Grims, nekdanji župan Maribora in novi vodja strankinega mariborskega mestnega odbora Franc Kangler ter še tri kandidatke: predsednica Odbora za zdravje v Strokovnem svetu SDS Alenka Forte, odmevna podkasterka Karin Planinšek in mednarodna sekretarka strankinega podmladka Zala Tomašič.

Po četrto zaporedno zmago

V stranki ponovno merijo na zmago na evropskih volitvah, ki so jo dosegli že na prejšnjih treh izvedbah. Po besedah Romane Tomc, ki jih je povzela STA, se bodo borili po najboljših močeh, ne bodo pa si nalagali bremena z napovedovanjem števila osvojenih mandatov. Sama verjame, da bodo zmagovita lista v slovenskem prostoru, pomembno pa se ji zdi, da zmagovite rezultate dosežejo tudi njihovi kolegi drugod po Evropi, ki naj se – po njenem je že skrajni čas – počasi obrne v desno.

Ključna tema med kampanjo bo varnost

Kampanjo bodo, je nadaljevala Tomčeva, zaznamovale teme, ki skrbijo vse Evropejce in se hkrati prekrivajo s skrbmi Slovencev, pri čemer je izpostavila varnost, »saj mir ni več samoumeven«. Prepričana je tudi, da se bo treba pogovoriti o nadaljevanju zelenega prehoda, ki po njenem že kaže nekaj negativnih učinkov, ki jih bo treba v prihodnje tudi popraviti. Izpostavila je še skrb za evropskega kmeta in upravljanje nezakonitih migracij, jo je citirala STA.

Ves čas delala za Slovenijo

»Kandidatna lista SDS je izjemno močna, kombinacija prekaljenih kandidatov in takih, ki s sabo nosijo mlado, svežo energijo. Zato si štejem v res veliko čast, da sem lahko nosilka,« je medijem dejala Romana Tomc in ob pogledu nazaj, na opravljeno delo v iztekajočem se mandatu, izrazila zlasti ponos, da je »ves čas delala za Slovenijo in imela pred očmi mojo državo, ki me je tudi poslala v Bruselj in Evropo, da zagovarjam slovenska stališča«.

Prepričljiva zmaga pred petimi leti

Na zadnjih volitvah v Evropski parlament je SDS s skupno listo s Slovensko ljudsko stranko (SLS) prepričljivo zmagala, prejela je 126.534 glasov, prepričala 26,25 % volivk in volivcev, kar ji je prineslo tri poslanske mandate. Poleg Romane Tomc, ki je prejela 40.668 preferenčnih glasov, in dr. Milana Zvera (26.674) se je v Evropski parlament prebil še Franc Bogovič (13.743 preferenčnih glasov) iz kvote SLS na skupni listi.

Nalaganje
Nazaj na vrh