Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tako se spominjamo preteklih evropskih srečanj mladih [FOTO]

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 31. 12. 2022 / 08:00
Oznake: Duhovnost, Mladi
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.12.2022 / 08:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tako se spominjamo preteklih evropskih srečanj mladih [FOTO]
Vernike iz vsega sveta združuje: različnost, srečanje in molitev. FOTO: Andrej Golčnik

Tako se spominjamo preteklih evropskih srečanj mladih [FOTO]

Taizéjska skupnost bratov vsako leto organizira evropsko srečanje mladih za najstnike in mlade odrasle. Dogajajo se vsakič v drugem evropskem mestu med božičem in novim letom. Prvo tovrstno srečanje je bilo leta 1978 v Parizu, nato so se srečanja nadaljevala vsako leto drugje - Barcelona, Rim, London, Koln ... Kje vse so že bili mladi?

Pobrskali smo po starih Družinah in izbrali nekaj utrinkov, med katerimi se morda najdete tudi naši bralci! 

Lizbona, Portugalska - 2004

Mladi iz vsega sveta so se leta 2004 zbrali v glavnem mestu Portugalske, Lizboni. S srečanjem so pokazali, da je mogoče živeti skupaj, pa ne samo površinsko, ampak tudi globje. Združila jih je vera do Boga. 

FOTO: Maja Hitij 

Milano, Italija - 2005 

Milano je bil za novo leto po sedmih letih spet ena izmed postaj romanja zaupanja na zemlji. Italijanske družine so medse sprejele 50.000 mladih z vseh celin, od tega 20.000 Italijanov in 11.000 Poljakov, precej Romunov, Nemcev in Francozov, 1000 Hrvatov, ki so se razveselili najave srečanja v Zagrebu, ter 830 Slovencev. 

Maša s taizéjskimi pesmimi v Milanu. FOTO: Maja Hitij

Zagreb, Hrvaška - 2006 

29. taizéjsko romanje zaupanja in sprave na zemlji je potekalo v Zagrebu. Med 28. decembrom in 1. januarjem so tamkajšnji domačini v svoje domove sprejeli prav vse romarje. Izkušnja neverjetnega gostoljubja je bila ena tistih, o katerih se je med mladimi romarji, največ govorilo. 

FOTO: arhiv Družine

Ženeva, Švica - 2007  

Ženeva je kraj, ki ima za taizéjsko skupnost poseben pomen, saj je ravno tu brat Roger med drugo svetovno vojno, ko je moral zbežati iz Francije, začel okrog sebe zbirati mlade somišljenike. Srečanje v mestu z močno protestantsko tradicijo in zgodovino ter prav tako mnogimi katoliškimi cerkvami. 

V Ženevi se je leta 2007 zbralo 40 tisoč mladih romarjev. FOTO: Wiesia Klemens

Brussels, Belgija - 2008 

V belgijski prestolnici se je leta 2008 zbralo 40 tisoč mladih iz vse Evrope. Srečanje v njihovih srcih odmeva še danes. 

Večerna molitev s taizéjskimi brati. FOTO: Simon Purger 

Poznań, Poljska - 2009 

Mesto Poznan na Poljskem je leta 2009 postalo nova postaja na taizéjskem romanju zaupanja na zemlji. Okrog 30 tisoč mladih iz vse Evrope je polnilo svoj rezervoar zaupanja, med njimi tudi 260 Slovencev.  

FOTO: arhiv Družine

Rotterdam, Nizozemska - 2010 

Način molitve, sestavljen iz petja, branja božje besede in tišine, je 300 mladih Slovencev leta 2010 popeljalo na Nizozemsko v mesto Rotterdam. Med 28. decembrom in 1. januarjem so napolnili rotterdamske ulice, javna prevozna sredstva, predvsem pa srca družin iz Rotterdama in bližnje okolice.

FOTO: arhiv Družine

Berlin, Nemčija - 2011 

Naslednja postojanka je bila Nemčija. V Berlinu se je zbralo 30 tisoč mladih na 34. etapi »Romanja zaupanja«. Skupne molitve in razmišljanja o različnih temah duhovnega, družbenega, umetniškega, političnega in gospodarskega življenja so bili bistveni elementi tega srečanja, ki je bilo prvič v nemški prestolnici.  

FOTO: Wiesia Klemens

Strasbourg, Francija - 2013 

V Strasbourgu je v leto 2013 vstopilo 250 mladih Slovencev. Skupaj s še približno 25 tisoč vrstniki so prehod iz starega v novo leto preživeli na evropskem srečanju mladih v Franciji.

FOTO: arhiv Družine

Praga, Češka - 2014 

Trideset tisoč veselih in prijaznih mladih iz 65 držav, med njimi tudi okrog 460 Slovencev, ki so se med 28. decembrom in 2. januarjem zbrali na evropskem srečanju mladih v Pragi, je mestu pustilo poseben pečat.

V dneh srečanja so mladi skupaj molili, premišljevali in se pogovarjali ob svetopisemskih odlomkih ter predlogih, kako »Biti sol zemlje«. FOTO: Wiesława Klemens

Valencija, Španija - 2015 

Bratje ekumenske skupnosti iz Taizéja so že osemintridesetič povabili mlade na romanje zaupanja in sprave. Evropsko srečanje mladih je bilo od 28. decembra 2015 do 1. januarja 2016 v tretjem največjem španskem mestu Valencia. 

30 tisoč mladih je silvestrovalo na romanju zaupanja in sprave. FOTO: Wiesłava Klemens

Riga, Latvija - 2016 

Tako različna, a hkrati tako podobna doživetja romarjev na evropskem srečanju mladih tudi v Latviji, v mestu Riga. 

FOTO: Wieslawa Klemens

Basel, Švica - 2017

Na 40. evropskem srečanju mladih se je ob praznovanju novega leta v mestu Basel v Švici zbralo več kot 18 tisoč mladih iz vse Evrope. Prvič je bilo romanje zaupanja na zemlji na križišču treh držav in križišču dveh jezikov.

FOTO: Erik Keš

Madrid, Španija - 2018 

»Zagotovo je vsak na srečanju pustil del sebe: pri molitvi, med pogovori, razmišljanjem, pri pomoči drugim, z nasmehi. Vsak pa je prejel več, kot je dal,« so zapisali leta 2019 v številki Družine. 

Brat Alois, prior taizéjske skupnosti in mladina. FOTO: Jurij Vodušek 

Rostock, Nemčija - 2022 

Letos so se mladi zbrali v Rostocku na severu Nemčije. Nekaj fotoutrinkov si oglejte tukaj. 

In kje bo evropsko srečanje mladih čez eno leto?

Skrivnost je bila razkrita sinoči: v Ljubljani

Kupi v trgovini

Razprodano
Brat Roger iz Taizéja
Pričevanja
1,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh