Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Pregon Armencev je bil genocid«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 13. 04. 2015 / 08:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Pregon Armencev je bil genocid«

»Pregon Armencev je bil genocid«

Prvič je kakšen papež poboje Armencev v Osmanskem cesarstvu leta 1915 javno označil kot »prvi genocid 20. stoletja«.

Papež Frančišek je poboje Armencev v Osmanskem cesarstvu med prvo svetovno vojno prvič javno označil kot »prvi genocid 20. stoletja«. Med včerajšnjim bogoslužjem s katoličani armenskega obreda v baziliki sv. Petra je pokole in »marše smrti«, med katerimi je življenje izgubilo okoli 1,5 milijona Armencev, primerjal z nacističnim uničevanjem Judov med drugo svetovno vojno in s prisilnim stradanjem, ki ga je Ukrajincem vsilil sovjetski diktator Josef Stalin. Turčija ravnanja do Armencev še danes ne priznava kot genocid in ostro nasprotuje uporabi tega izraza.



»Naše človeštvo je v preteklem stoletju doživelo tri velike, nezaslišane tragedije: prva, ki jo označujemo kot 'prvi veliki genocid 20. stoletja', je prizadela vaš armenski narod«, je papež v pozdravnem nagovoru dejal svojim armenskim gostom, med katerimi so bili tudi armenski predsednik Serž Sarkasjan ter voditelja armenske apostolske in armenske katoliške Cerkve, patriarha Karekin II. in Nerses Bedros XIX.

Frančišek je v nagovoru navedel besede svojega predhodnika Janeza Pavla II. (1978-2005), ki je leta 2001 v skupni izjavi s Karekinom II. oznanil: »Poboj poldrugega milijona kristjanov je dejanje, ki ga na splošno lahko označimo kot prvi genocid 20. stoletja«. Frančišek je še dejal, kako sta bila druga dva genocida v prejšnjem stoletju izvršena s strani nacionalsocializma in stalinizma. Spomnil je še na množične poboje v Kambodži, Ruandi, Burundiju ter Bosni in Hercegovini. Tudi danes človeštvo doživlja »neke vrste genocid«, je nadaljeval Frančišek, ki ga povzroča »vsesplošna in skupinska brezbrižnost«.

Med včerajšnjim bogoslužjem je papež za cerkvenega učitelja razglasil armenskega meniha, mistika in pisatelja sv. Gregorja iz Nareka.

Vir: Kathpress
Foto: RV / ANSA / Reuters

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh