Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prek 300 dijakov peš in z vlakom romalo na Brezje

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 09. 06. 2023 / 09:45
Oznake: Mladi
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.06.2023 / 10:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prek 300 dijakov peš in z vlakom romalo na Brezje
Romanje dijakov Škofijske klasične gimnazije. FOTO: Spletna stran Marija Pomagaj Brezje

Prek 300 dijakov peš in z vlakom romalo na Brezje

Dijaki in dijakinje Škofijske klasične gimnazije Sv. Stanislava iz Šentvida pri Ljubljani so na praznik Svetega Rešnjega Telesa in Svete Rešnje Krvi priromali k Mariji Pomagaj na Brezje. Več kot 300 dijakov in dijakinj se je skupaj s svojimi profesorji na pot odpravilo tako, kot so na Brezje romali včasih, z vlakom in peš.

Najpogumnejši so se na 25 kilometrov dolgo romanje odpravili peš iz Kranja. Preostali dijaki pa so izbrali lažji način romanja, to je z vlakom do Otoč in potem peš na Brezje. 

FOTO: Spletna stran Marija Pomagaj Brezje

Somaševanje je ob 11.30 uri pri zunanjem oltarju vodil Gregor Bregar, šolski kaplan. Ob njem sta maševala nekdanji dijak škofijske gimnazije g. Peter Čemažar ter p. Tadej Inglič. Zbrane je v uvodu v sveto mašo nagovoril p. Tadej Inglič, ki je mladino spomnil na praznik, ki ga danes obhajamo ter izrekel dobrodošlico vsem, ki so se zbrali pri sv. maši na Brezjah.

Somaševanje je vodil Gregor Bregar, ob njem sta maševala g. Peter Čemažar in p. Tadej Inglič. FOTO: Spletna stran Marija Pomagaj Brezje

Šolski kaplan Gregor Bregar se je v pridigi navezal na današnji praznik in spomnil, kakšen neizmerni dar je navzočnost Jezusa v podobi kruha in vina. Jezus se nam tako dnevno daruje in je med nami navzoč. »Pomembno je, da se zavedamo, da ne živimo le od užitkov, ki nam jih ponuja ta svet, ne hrana, ne potovanja, od telefonov do glasbe. Vse je Božji dar, Gospod nam to daje. Ampak ne živimo samo od tega. Želi nam pokazati, da smo ljudje neizmerno več, da smo mi nebeška bitja, poslana iz nebes, rojena za zemljo, da se vrnemo nazaj v nebesa. Mi ne živimo samo od teh stvari, ki so, potem jih pa ni. Živimo od živega Boga, se z njim hranimo,« je dejal.

Korak do okrepitve je pogovor z Gospodom

Bregar je spodbudil vse mlade, da je vzpostavljanje odnosov s prijatelji in prav tako z Jezusom zelo pomembno, saj nam vlaganje v odnos z Bogom omogoča najti življenje in veselje, ki je nihče ne more vzeti. Ta enostaven korak; pogovor z Gospodom, nas bo okrepil tudi svetih mašah. Dijaki in dijakinje škofijske gimnazije, ki so pri sveti maši tudi aktivno sodelovali, z branjem beril, prošenj ter petjem, so se po končani sveti maši utrujeni in bolj ali manj ožuljeni, predvsem pa zadovoljni odpravili nazaj v Šentvid.

Nalaganje
Nazaj na vrh