Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Premier bo sprejel odstop Bobnarjeve; zakaj je izgubil njeno zaupanje?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 08. 12. 2022 / 06:52
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.12.2022 / 07:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Premier bo sprejel odstop Bobnarjeve; zakaj je izgubil njeno zaupanje?
Odstopno izjavo ministrice tatjane Bobnar bo premier Robert Golob sprejel. FOTO: Vrhovno državno tožilstvo

Premier bo sprejel odstop Bobnarjeve; zakaj je izgubil njeno zaupanje?

Predsednik vlade dr. Robert Golob je včeraj popoldne potrdil, da bo zaradi izgube zaupanja sprejel odstopno izjavo ministrice za notranje zadeve mag. Tatjane Bobnar, so sporočili iz premierjevega kabineta.

Notranja ministrica bo, kot je napovedala v pismu predsedniku vlade, odstopno izjavo podala po petkovi vrnitvi iz Bruslja, kjer se ta čas mudi na zasedanju ministrov za notranje zadeve, na katerem bodo danes med drugim odločali o pridružitvi Hrvaške Schengenskemu območju s 1. januarjem 2023. Bobnarjeva naj bi danes popoldne stopila pred mikrofone slovenskih dopisnikov, je poročala STA.

Kaj izhaja iz Lindavovega poročila?

Premier Golob je ministričino zaupanje dokončno izgubil, saj po njegovem včeraj prejeta pojasnila v. d. generalnega direktorja Policije Boštjana Lindava ne prikimavajo izjavam Bobnarjeve o politizaciji policije. Kot so zapisali iz njegovega kabineta, iz Lindavovega poročila »ne izhaja, da bi v mandatu te vlade kdor koli od političnih funkcionarjev izvajal politični pritisk na policijo, želel pridobiti informacije o delu policije ali vplivati na konkretne postopke.« V interesu celovite obveščenosti pričakujejo, da bo Policija omogočila, da bo poročilo čim prej dostopno javnosti.

Politika mora ostati pred vrati

Spomnimo: med ministrico in premierjem je počilo, ker je Bobnarjeva s predlogom za imenovanje Lindava za generalnega direktorja Policije s polnim mandatom naletela na gluha ušesa, ob tem pa namignila tudi na politične pritiske na policijo z izjavo za medije, da se mora politika končati pred vrati generalnega direktorja Policije, in napovedala, da bo na tem stališču vztrajala, čeravno bi jo to stalo ministrskega stolčka. Golob je od nje in Lindava zahteval pojasnila o domnevnih pritiskih na policijo in jih včeraj tudi prejel.

Kdaj bo do odstopa dejansko prišlo?

Odstop Tatjane Bobnar z ministrskega položaja torej ni več vprašljiv, ni pa še jasno, kdaj natančno bo do njega prišlo. Robert Golob bo imel po prejemu odstopne izjave sedem dni časa, da o odstopu ministrice pisno obvesti predsednico državnega zbora, ki mora nato v največ sedmih dneh obvestilo o odstopu uvrstiti na dnevni red seje državnega zbora, s čimer bo ministrici funkcija prenehala, je poročala STA. Današnja seja vlade bo minila brez prisotnosti Bobnarjeve, ni pa še jasno, ali bo premier po njej dodatno pojasnil, zakaj odhajajoča ministrica ne uživa več njegovega zaupanja.

Pogled v preteklost

Še pogled v preteklost: v času prejšnje vlade pod vodstvom Janeza Janše so odstopne izjave podali trije ministrice oziroma ministri. Najprej, oktobra 2020, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Aleksandra Pivec (nasledil jo je dr. Jože Podgoršek), nato ob koncu istega leta minister za zdravje Tomaž Gantar (nasledil ga je Janez Poklukar), maja lani pa še ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič (nasledil jo je Marjan Dikaučič). Ministrske menjave niso omajale stabilnosti takratne Janševe vlade.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
12 pravil za življenje
Osebna rast
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh