Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

(Pre)nov(vljen) zakon o verski svobodi

Objava: 28. 10. 2010 / 07:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

(Pre)nov(vljen) zakon o verski svobodi

Urad za verske skupnosti je objavil izhodišča za pripravo prenovljenega oziroma novega zakona s področja svobode vesti, ki ga je naslovil »zakon o verskih in svetovnonazorskih skupnostih«.

Na uradu Vlade Republike Slovenije za verske skupnosti v letošnjem letu pripravljajo zakon s področja svobode vesti. Ob tem se je pojavila dilema, ali naj obstoječi zakon, ki je bil letos predmet ustavne presoje, le prenovijo ali napišejo popolnoma na novo.

Kot je znano, je aprilska odločba ustavnega sodišča v zakonu o verski svobodi razveljavila določili o potrebnem številu članov za registracijo verske skupnosti ter o zaposlovanju duhovnikov v bolnišnicah in zaporih. Vprašanje, ali je ta odločba takšne narave, da terja korenito prenovo tega zakona ali le manjše popravke, ima v različnih krogih različne odgovore.

Kot smo v Družini že poročali, se je na nedavnem posvetu, ki ga je pripravil urad za verske skupnosti (na fotografiji), izkazalo, da se predstavniki Cerkva in verskih skupnosti do prenove zakona o verski svobodi različno opredeljujejo. Iz nekaterih manjših skupnosti je bilo slišati pozive h korenitejšim spremembam, ki bi bistveno bolj, kot bi to izhajalo iz omenjene odločbe ustavnega sodišča, poviševale in debelile ločitveni zid med državo in verskimi skupnosti (iz nekaterih nastopov je bilo mogoče razbrati, da s tem ciljajo predvsem na katoliško Cerkev), večje pa se zavzemajo za to, da bi ohranili duha sedanjega zakona in ga raje začeli bolj sistematično uporabljati.

Kot je na posvetu poudaril dr. Andrej Saje, glavni tajnik Slovenske škofovske konference, je ustavno sodišče potrdilo celotno temeljno zasnovo in temeljna načela, na katerih je zgrajen zakon o verski svobodi, zato je njegova odločba velik korak naprej k normalizaciji in evropeizaciji odnosov med državo in verskimi skupnostmi v Sloveniji. Da ustavno sodišče ne zahteva nobene redefinicije tega odnosa oziroma to redefinicijo, če že o njej govorimo, usmerja v pozivitno, kooperativno smer, je bil prepričan tudi pravnik z ljubljanske nadškofije Andrej Naglič. V tej smeri bodo najbrž šle tudi pripombe katoliške Cerkve na včeraj objavljene teze za pripravo novega zakona o verskih in svetovnonazorskih skupnostih.

Vladni urad za verske skupnosti, ki ga vodi nekdanji LDS-ov poslanec Aleš Gulič, je izhodišča za novi zakon s področja verske svobode poslal v javno obravnavo, ki bo trajala do 15. novembra. Teze za zakon o verskih in svetovnonazorskih skupnostih so dosegljive preko spletne strani urada http://www.uvs.gov.si/.

Foto: arhiv urada za verske skupnosti

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh