Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prepoved botrstva za člane mafije

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 23. 03. 2017 / 09:21
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:35
Ustavi predvajanje Nalaganje

Prepoved botrstva za člane mafije

Škof na Siciliji odločen v boju proti organiziranemu kriminalu.

Ne glede na to, kakšno sliko o mafiji svetu ponuja Hollywood, je italijanski škof napovedal, da znani člani mafijskih združenj ne morejo biti botri pri podeljevanju katoliških zakramentov krsta in birme. Škofijski odlok je podpisal Michele Pennisi, škof v Monrealu, v bližini Palerma na Siciliji.



»Mafija si je od Cerkve vendo izposojala izraz boter, s čimer so svojim voditeljem želeli zagotoviti nekakšen duh verske časti, v resnici pa sta svet mafije in svet Cerkve popolnoma nezdružljiva«, je škof Pennisi zapisal v sporočilu za javnost. Obenem sicer priznava, da bo ta predpis v praksi težje izvedljiv, predvsem zaradi molčečnosti mafijskih članov.

»Če nekdo ni bil uradno obsojen, ga ne moremo zavrniti na podlagi govoric, brez ustreznih dokazov«, je pojasnil in dodal, da ne bi zavrnil nikogar, ki bi se bil voljan iskreno spokoriti za svoja dejanja. »Če bi nekdo priznal, da je grešil, in bi prosil odpuščanja za vse zlo, ki ga je storil, potem bi se lahko pogovarjali o njegovi poti spreobrnjenja.«

Škof Pennisi je znan po svojih izjavah proti mafiji in je že leta 2008 prejel številne grožnje s smrtjo, potem ko je prepovedal cerkveni pokop znanih mafijskih kriminalcev.

Po navedbah italijanskega časnika Corriere Della Sera se je škof Pennisi za prepoved botrstva med mafijci odločil po tem, ko je bil Giuseppe Riina, sin razvpitega »šefa med šefi« Tota Riine, izbran za krstnega botra svojega nečaka. »Krščanski boter mora vendar zagotavljati otrokovo izobraževanje in vzgojo v veri in kako naj to stori, če je njegovo življenje v popolnem nasprotju z evangelijem, če v njem vladata nasilje in krvavi denar. To je povsem nezdružljivo in glede tega si moramo biti na jasnem«, je dejal škof iz Monreala.

Vir: CNA
Foto: splet / Fotografija je ilustrativna.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh