Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prepoved javnega pogreba za mafijskega šefa

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 21. 11. 2017 / 07:04
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:38
Ustavi predvajanje Nalaganje

Prepoved javnega pogreba za mafijskega šefa

Sicilijanski škof: s smrtjo Tota Riine Cosa Nostra še ni premagana.

Mafijski šef Salvatore »Toto« Riina ne bo deležen javnega pogreba, je minuli konec tedna na poizvedovanje medijev odgovorila sicilijanska nadškofija Monreale. »Če bi svojci prosili za cerkveni pogreb, bi razmislili o molitvi ob grobu v ožjem družinskem krogu«, je pojasnil tiskovni predstavnik nadškofije Monreale, Antonio Chimenti.



87-letni Riina, ki je umrl minuli četrtek v zaporu v Parmi, je veljal za »šefa šefov« italijanske mafije Cosa Nostra. Po aretaciji leta 1993 je bil zaradi številnih umorov obsojen na desetkratno dosmrtno zaporno kazen.

»S smrtjo Riine se končuje dolgoletna vlada šefa šefov Cose Nostre, toda mafija še vedno ni premagana«, je dejal nadškof v Monrealu, Michele Pennisi, zato nikakor ne smejo zmanjšati pozornosti do organiziranega kriminala. Naloga Cerkve je krepiti zavest ljudi, jih vzgajati za spoštovanje pravičnosti in zakonov ter se na ta način upirati »mafijski miselnosti«.

Nadškof Pennisi slovi kot odločen borec proti mafiji. V svoji nadškofiji je članom mafije prepovedal vlogo krstnih ali birmanskih botrov. Že leta 2008 mu je bila dodeljena policijska zaščita, potem ko je kot škof v Piazza Armerini odklonil obhajanje žalnega bogoslužja za mafijskega šefa Daniela Emmanuella v domači stolnici. V njegovo nadškofijo sodijo razvpiti mafijski kraji, kot so Corleone, Cinisi, Partinico in San Giuseppe Jato; mesto Corleone je zaslovelo po filmu »Boter« ameriškega režiserja Francisa Forda Coppole.

Po imenovanju za nadškofa v Monrealu leta 2013 je Pennisi katoliškim združenjem v svoji novi nadškofiji prepovedal sprejemanje novih članov, ki pripadajo mafiji ali kakšnemu drugemu kriminalnemu združenju.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh