Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Približno polovica krščanskih družin se je vrnila v Ninive

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 10. 05. 2022 / 10:51
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.05.2022 / 11:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Približno polovica krščanskih družin se je vrnila v Ninive
Število kristjanov v Iraku je med 150.000 in 250.000. FOTO: arhiv Družine

Približno polovica krščanskih družin se je vrnila v Ninive

Do 50 odstotkov krščanskih družin, ki so leta 2014 pred Islamsko državo (IS) pobegnile z ravnic Niniv, antičnega asirskega mesta na severu Iraku, se je zdaj vrnilo v svoja domača mesta in vasi.

Na ponedeljkovi mednarodni spletni novinarski konferenci so predstavniki ACN International (Aid to Church in need) - gre za mednarodno organizacijo, ki pomaga Cerkvi oziroma kristjanom v stiski - izrazili previden optimizem glede prihodnosti majhne krščanske manjšine v Iraku. Ob tem poudarjajo na pomen varnosti, zaposlitvenih danosti in možnost izobraževanja za otroke.

50 milijonov evrov pomoči

Ko je IS leta 2014 prevzela velike dele ninivskih nižin, ki je veljalo za krščansko središče Iraka, in je moralo 120.000 kristjanov pobegniti, je bil krščanski obstoj v državi na robu, je po navedbah avstrijskega Kathpressa povedala strokovnjakinja humanitarne organizacije za Irak Regina Lynch.

Po njenih besedah zdaj obstaja dober razlog za malo več upanja. Približno 50 odstotkov krščanskih družin se je od leta 2017 vrnilo v svoja rojstna mesta in vasi na ninivskih nižinah. ACN International je od leta 2014 do danes vložila približno 50 milijonov evrov v pomoč pri vračanju in obnovo krščanske ninivske nižine.

Delež kristjanov v iraški družbi pada

Do leta 2003 naj bi bilo v Iraku približno 1,3 milijona kristjanov, leta 2015 okoli 300.000, danes pa naj bi jih bilo od 150.000 do največ 250.000. Okoli leta 1900 je bil delež kristjanov v celotnem iraškem prebivalstvu 6,4-odstoten, leta 2015 je bilo kristjanov le odstotek, leta 2025 pa naj bi jih bilo le 0,6 odstotka. Po mnjenju Lynchove mnenju bi bil izseljevanje kristjanov še dosti večje brez njihove pomoči pomoči drugih humanitarnih organizacij.

Leta 1900 je bil delež kristjanov v Iraku 6,4-odstoten, leta 2025 naj bi znašal le še 0,6 odstotka.

Dodala je še, da je veliko upanja ljudem vlil tudi obisk papeža Frančiška lani marca. »To je bila velika spodbuda za kristjane. Mnogi muslimani so prvič spoznali, da so kristjani prvotni prebivalci Iraka.«

Papež Frančišek med lanskim obiskom v Iraku. FOTO: Vatican Media

Kristjani potrebujejo našo pomoč

John Pontifex iz angleške podružnice ACN je poročal o razmerah majhnega mesta Batnaja na severu Niniv, v katerem je nekoč živelo 3000 krščanskih družin. Ko je poleti 2014 napredovala teroristična milica IS, so morali vsi pobegniti. Več kot dve leti so teroristi IS nadzorovali kraj, konec leta 2016 pa je kurdskim združenjem uspelo ponovno zavzeti mesto, ki je bilo popolnoma uničeno. »Kristjani se po svojih najboljših močeh trudijo ostati v državi. Vendar potrebujejo našo pomoč,« je podčrtal.

Kristjani se po svojih najboljših močeh trudijo ostati v državi. Vendar potrebujejo našo pomoč.

Nova šola v Karakošu

Izvršni predsednik organizacije ACN International Thomas Heine-Geldern je dejal, da je še vedno navdušen nad nedavnim odprtjem srednje šole Al-Tahira v majhnem krščanskem mestu Karakoš na ninivški planoti. Šolo za 625 učencev vodijo sestre dominikanke svete Katarine Sienske. Karakoš je največje od trinajstih večinoma krščanskih mest na ninivških ravnicah. ACN International je pokrila 80 odstotkov stroškov gradnje v višini 2,1 milijona dolarjev.

Kot je še dejal, se bo pomoč po obnovi ninivskih ravnic zdaj bolj osredotočila na podporo cerkvenim pastoralnim ustanovam, izobraževalne projekte in zagovorništvo na mednarodni ravni.

Nalaganje
Nazaj na vrh