Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pridružite se akciji 40 dni brez alkohola [VIDEO]

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 17. 02. 2021 / 11:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 17.02.2021 / 17:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pridružite se akciji 40 dni brez alkohola [VIDEO]

Pridružite se akciji 40 dni brez alkohola [VIDEO]

Novinarska konferenca ob začetku letošnje akcije 40 dni brez alkohola.

»Vsiljevanje alkohola ni gostoljubje, ampak ravno obratno,« je poudaril Peter Tomažič. FOTO: Pexels.


Ob dogodku se je uradno pričela akcija 40 dni brez alkohola, ki bo potekala vse do 3. aprila. Letošnje geslo akcije, ki je že 16. po vrsti, nosi naslov »Moja poteza«.

Na novinarski konferenci je bil najprej predstavljen sam potek akcije, nato pa osvetljena problematika alkohola v Sloveniji, podani nekateri statistični podatki ter pozitivne osebne zgodbe.


FOTO: Arhiv Slovenske karitas.

Uvodne besede je podal Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenska karitas. Glavno sporočilo akcije je solidarnost s tistimi, ki trpijo zaradi alkohola. Sodelovanje v akciji je simbolno dejanje in podpora vsem, katerim alkohol na kakršenkoli način uničuje njihovo življenje.

Vsak sam mora preveriti, kakšen je njegov odnos do alkohola in kakšno mesto zaseda v njegovem življenju. Na potezi smo vsi posamezniki, alkoholiki, njihovi svojci ter tudi celotna družba.

Alkohol je zelo nevaren in prebrisan nasprotnik, ki preži na našo ranljivost

»Vsiljevanje alkohola ni gostoljubje, ampak ravno obratno,« je poudaril Peter Tomažič. Če so naše odločitve v smeri zmernosti, je naše tveganje majhno, vendar pa žal ni vedno tako, saj je alkohol je v Sloveniji velik problem – vsaka četrta družina v Sloveniji se namreč sooča s to problematiko.

Pogoste žrtve alkohola so tudi otroci. Zavedati se moramo, da imamo na voljo veliko boljših izbir kot je pitje alkohola. Najbolj pomembni so dobri odnosi z ljudmi, kar smo spoznali tudi v času epidemije.

Dr. Mateja Markl, univ. dipl. psih., področna sekretarka iz Agencije za varnost prometa, je dejala, da alkohol predstavlja enega izmed glavnih dejavnikov tveganja v prometu, saj je kar tretjina smrtnih nesreč v prometu povezanih z alkoholiziranostjo.

Posamezniki v alkoholiziranem stanju namreč pogosto podcenjujejo situacijo na cesti ali pa precenjuje svoje sposobnosti. Tveganje za nastanek prometnih nesreče se tako še povečuje. Edina možnost je ničelna toleranca do alkohola, ki naj velja za vse udeležence v prometu – za voznike, kolesarje in pešce.

Pri Agenciji za varnost prometa akcijo zato podpirajo in tesno sodelujejo, saj akcija zaseda prepoznavno mesto v slovenskem prostoru. Njihovo sporočilo je, da lahko vsak naredi pravo potezo v smeri zmanjšanja uporabe alkohola.


Organizatorji akcije 40 dni brez alkohola. FOTO: Arhiv Slovenske karitas.

Spregovorila je tudi Karmen Henigsman, psihologinja, NIJZ, projekt SOPA (Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola), ki pri projektu sodelujejo že četrto leto. Predstavila je nekaj statističnih podatkov. Žal se Slovenci pri pitju alkohola uvrščamo v sam evropski vrh.

Pitje alkohola, ki ima lahko tragične posledice, je v slovenskih družinah in družbi močno zakoreninjeno. Zato je pogosto prenašanje vzorca pitja alkohola iz roda v rod, alkohol pa »ne sme manjkati« ob vseh pomembnih dogodkih. Vendar to miselnost lahko presežemo in se pitju alkohola popolnoma izognemo. »Varnega pitja alkohola namreč ni,« je poudarila Karmen Henigsman.


Vsaka četrta družina v Sloveniji se sooča s problematiko alkoholizma. FOTO: Unsplash.

Prekomerno pitje alkohola vodi pogosto v kriminal in nasilje v družini, alkohol pa ima slab vpliv tudi na nastanek različnih bolezenskih stanj in oslabi naš imunski sistem.

V obdobju epidemije, v katerem se nahajamo, je tveganje za pitje alkohola še večje. Vendar pa pitje alkohola osebno stisko samo še poveča in razdira naše medosebne odnose. Osredotočimo se torej na zdrave izbire in, če je potrebno, pravočasno poiščimo strokovno pomoč.

Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del., koordinatorka akcije, je predstavila pomen akcije in način, kako lahko v akciji sodelujemo.

Preventivna akcija 40 dni brez alkohola je rezultat skupnih prizadevanj za zmanjšanje posledic prekomernega uživanja alkohola. V akciji lahko sodelujete sami ali kot družina, skupnost ali društvo. Sodelujete tako, da vsaj v času trajanja akcije ne uživate in drugim ne ponujate alkoholnih pijač.

Za več informacij obiščite njihovo Facebook stran ali si preberite, kaj so o akciji povedali sodelujoči.


Geslo letošnje akcije nosi šahovski pridih in se glasi »moja poteza«. FOTO: Arhiv Slovenske karitas.

Ob zaključku je spregovorila še Laura Unuk, mlada šahovska velemojstrica in letošnja ambasadorka akcije 40 dni brez alkohola.

Predstavila je svojo življenjsko pot in pot do šahovskih uspehov. Udeležila se je več tekmovanj, na katerih je bila zelo uspešna. Prišli pa so tudi porazi, ki jih je sama zelo težko sprejela. Takrat najbolj potrebuje samoto in čas zase, je priznala.

Šahovska tekmovanja so psihično in fizično zelo naporna, saj lahko trajajo več ur. Zelo pomembno sporočilo, ki ga je podala letošnja ambasadorka akcije, je v tem, da se vsak od nas sooča s problemi in vsak od nas ima svoj način soočanja s problemi.

Pomembno pa je, da problem rešimo, da si priznamo, kadar ne zmoremo, ter da poiščemo pomoč. Vsak se lahko sam odloči, kakšna bo njegova poteza. Zato geslo letošnje akcije nosi šahovski pridih in se glasi »moja poteza«.


Laura Unuk. FOTO: Arhiv Slovenske karitas.

Slovenska karitas spodbuja k preventivni akciji 40 dni brez alkohola s soorganizatorjema Javno agencijo RS za varnost prometa in Med.Over.Net.

V akciji sodelujejo tudi NIJZ – projekt SOPA, Zavod Varna pot, Katedra za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani (projekt Sporočilo v steklenici), društvo Žarek upanja, Zavod Vse bo v redu, Zveza klubov zdravljenih alkoholikov, Društvo za urejeno življenje – ABSTINENT, Skupnost centrov za socialno delo in Šahovska zveza Slovenije.

Novinarsko konferenco, ki je potekala v sredo, 17. februarja, v galeriji Družine, si lahko v celoti ogledate na spodnji povezavi.



Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh