Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Priebke skrivaj pokopan v Italiji

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 08. 11. 2013 / 11:18
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje

Priebke skrivaj pokopan v Italiji

Nacističnega vojnega zločinca so anonimno pokopali na nekem zaporniškem pokopališču.

Nacističnega vojnega zločinca Ericha Priebkeja so po medijskih navedbah v strogi tajnosti pokopali na nekem zaporniškem pokopališču v Italiji. Italijanski časnik »La Repubblica« je minuli četrtek objavil fotografijo domnevnega Priebkejevega groba. Kje je dotično pokopališče, časnik ne navaja. Na grobu je preprost lesen križ s številko brez imena in datumov rojstva in smrti. Le svojci vojnega zločinca vedo, kje se nahaja grob njihovega sorodnika, poroča »La Repubblica«.

Po Priebkejevi smrti pred štirimi tedni so več dni trajale razprave o tem, kje bodo vojnega zločinca pokopali. Mesto Rim je pogreb zavrnilo, prav tako argentinski Bariloche, kjer je Priebke živel dolga leta, in tudi njegov rojstni kraj Hennigsdorf pri Brandenburgu v Nemčiji. Obstajala je predvsem bojazen, da bi Priebkejev grob lahko postal »romarski cilj« neonacističnih skupin. Žalno slovesnost v neki cerkvi tradicionalne bratovščine sv. Pija so s truščem prekinili pripadniki neonacisitčne skupine. Odtlej je bila Priebkejeva krsta shranjena v nekem vojaškem oporišču v bližini Rima.

Nekdanjega esesovca je italijansko pravosodje zaradi sodelovanja pri ustrelitvi 335 italijanskih talcev leta 1944 v Rimu leta 1998 obsodilo na dosmrtno ječo. Kazen so zaradi njegovega šibkega zdravja spremenili v hišni pripor. Priebke je v starosti 100 let umrl letošnjega oktobra v svojem rimskem stanovanju.

Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh