Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prijateljev dar za papeža Frančiška

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 17. 03. 2014 / 07:57
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje

Prijateljev dar za papeža Frančiška

Argentinski srebrar za svetega očeta izdeluje poseben mašni kelih.

Argentinski srebrar v Buenos Airesu, dolgoletni prijatelj papeža Frančiška, v teh dneh skrbno oblikuje še zadnje podrobnosti na posebnem ročno izdelanem kelihu za svetega očeta. Moža se poznata že vrsto let, ko je bil kardinal Bergoglio še nadškof v argentinski prestolnici, pa sta tudi večkrat skupaj sedla k obedu. Srečevala sta se pri brivcu in frizerju, saj sta živela v isti soseski.

71-letni Juan Carlos Pallarols je svetovno priznani srebrar, katerega izdelki so v lasti številnih znanih osebnosti, med drugim je obdaril nedavno preminulega južnoafriškega voditelja Nelsona Mandelo, nekdanjega ameriškega predsednika Billa Clintona, pevca Franka Sinatro in igralko Sharon Stone. Dar, ki ga ima Pallarols v mislih za papeža Frančiška, je resnično plod globalnega sodelovanja. V pogovoru za Radio Vatikan je srebrar povedal, kako se je odpravil na pot, več sto tisoč ljudi iz 17 različnih držav pa je prispevalo vsaj po en udarec z dletom na srebrnem kelihu, ki si ga želi v letošnji pomladi v Rimu osebno izročiti papežu Frančišku. Vsega skupaj se je na ročni izdelani srebrni umetnini zbralo preko deset milijard zamahov z dletom.

Pallarols je še povedal, da je Italijo obiskal že leta 2005 in je v neki restavraciji v zgodovinskem središču Rima obedoval s kardinalom Bergogliem. Argentinski kardinal je tedaj po smrti Janeza Pavla II. v Rim pripotoval na konklave in kasnejše ustoličenje papeža Benedikta XVI. Kot nadškof v Buenos Airesu je obhajal tudi poročno sveto mašo za njegovega sina, je dodal Pallarolls.

Na vprašanje, kakšna je osebnost Jorgeja Bergoglia, Pallarols odgovarja, da je »zelo poseben človek«. Opisuje ga kot »zelo ponižnega« moža, človeka, ki ni dosti govoril, vedno pa je bil izvrsten poslušalec. Povedal je, da si je kardinal vedno prizadeval za pomoč ljudem v revnih soseskah Buenos Airesa, še posebej mladim brez denarja in zaposlitve ali pa odvisnikom od drog in alkohola.

Vir: Radio Vaticana

Fotografija prikazuje Juana Carlosa Pallarolsa med obedom s tedanjim kardinalom Jorgejem Bergogliem v rimski restavraciji leta 2005. (Foto: RV)

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh