Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Primer Rupnik odmeva v svetu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 30. 10. 2023 / 14:10
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.10.2023 / 18:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Primer Rupnik odmeva v svetu
Dogajanje okoli primera Rupnik je vzbudilo precejšnjo pozornost svetovne javnosti. FOTO: Vatican Media

Primer Rupnik odmeva v svetu

Primer slovenskega duhovnika in nekdanjega jezuita Marka Ivana Rupnika je v zadnjih dneh znova poskrbel za številne medijske objave.

Najprej je v javnost prišla vest, da je bil Rupnik kot duhovnik sprejet v koprsko škofijo, nato pa je papež Frančišek konec minulega tedna odredil novo preiskavo primera, tako da je osebno odpravil njegovo zastaranje in za preiskavo pooblastil vatikanski Dikasterij za nauk vere.

The Tablet. FOTO: zajem zaslona

Obe informaciji sta vzbudili tudi precejšnjo pozornost svetovne javnosti: tako o Rupnikovi inkardinaciji v koprsko škofijo kot tudi o novi preiskavi njegovega primera so minuli konec tedna poročali vsi večji katoliški in drugi novičarski portali. Večinoma je šlo za preprosto obveščanje javnosti o novem dogajanju ter osvežitvijo celotne Rupnikove zgodbe; pri spletnih portalih Crux in The Catholic World Report pa so v poročilo vpletli tudi nekaj osebnih prebliskov.

The Pillar. FOTO: zajem zaslona

John Allen, urednik spletnega portala Crux, papeževo odločitev primerja z »oktobrskim presenečenjem«.

John Allen, urednik omenjenega spletnega portala, papeževo odločitev primerja z »oktobrskim presenečenjem« - ob tem ima v mislih dogajanje v ameriški politiki leta 1980, ko so v obdobju Reaganove in Carterjeve politike s tem izrazom poimenovali nepričakovane, dramatične poteze, ki bi posameznemu politiku utegnile povečati priljubljenost med volilci.

CNA. FOTO: zajem zaslona

V medijih se je pojavil izraz, da je bilo tokratno škofovsko zasedanje »brezkofeinska sinoda«.

Kaj bodo po Allenovem mnenju posledice papeževega »oktobrskega presenečenja«? Kot piše znani ameriški vatikanist, je papež s tem škofovski sinodi o sinodalnosti, ki je zasedala od 4. do 29. oktobra, vdihnil vsaj določeno stopnjo pomembnosti, »ki je sicer ni bilo«. Po Allenovih besedah je končno poročilo, objavljeno minulo soboto, »v glavnem zamolčalo težka vprašanja in pozvalo k nadaljnji razpravi in premisleku«. V medijih se je pojavil izraz, da je bilo tokratno škofovsko zasedanje »brezkofeinska sinoda«, je zapisal Allen.

La Croix International. FOTO: zajem zaslona

Z oživitvijo Rupnikovega primera naj bi se »Cerkev iz sinode nečesa naučila, in sicer pozorno in sočutno prisluhniti tistim, ki trpijo, predvsem tistim, ki se počutijo odrinjene na rob Cerkve,« kar je papež tudi sam poudaril ob napovedi novih preiskav v primeru Rupnik.

Church Militant. FOTO: zajem zaslona

Po papeževi odločitvi naj bi nekaj izgubljenega ugleda znova pridobila tudi Papeška komisija za zaščito mladoletnih.

Poleg tega papeževa odločitev glede Rupnika povečuje verodostojnost Papeške komisije za zaščito mladoletnih, ki je pritiskala na Frančiška, naj ukrepa, obenem pa ustvarja tudi nova pričakovanja, piše Allen. Zadnji meseci komisiji namreč niso bili najbolj naklonjeni. Spomnimo, da je aprila z vodilnega položaja komisije zaradi številnih težav protestno odstopil jezuit p. Hans Zollner, »ki velja za morda najboljšega katoliškega strokovnjaka v boju proti zlorabam«. Zdaj naj bi komisija po Allenovem mnenju znova pridobila nekaj izgubljenega ugleda.

FAZ. FOTO: zajem zaslona

In tretjič, papež je, kot piše John Allen, s svojo odločitvijo ustvaril nekaj novih pričakovanj, predvsem v zvezi s preglednostjo: »Ljudje bodo želeli razlago njegovega ravnanja, vključno s Frančiškovo še vedno skrivnostno vlogo pri odpravi Rupnikovega izobčenja leta 2020, in drugih preobratov v tej zgodbi. Papež je dejal, da želi prisluhniti trpljenju, vendar to, kar preživeli zahtevajo, ni zgolj kanonični postopek, pa naj bodo za tak razvoj dogodkov še tako hvaležni.«

katholisch.de. FOTO: zajem zaslona

Papeževo »oktobrsko presenečenje« lahko po Allenovih besedah torej prinese še veliko sprememb …

»Temeljito, javno in povsem pregledno«

Tudi pri spletnem portalu The Catholic World Report menijo, da v Rupnikovem primeru ne gre toliko za vprašanje njegove krivde, temveč za zaupanje v sposobnost Vatikana, da v ustreznem postopku zagotovi pravičnost. Po njihovem mnenju se je papež na dogajanje v javnosti odzval nekoliko pozno, zato bi morala biti v prihodnosti sleherna obravnava primera Rupnik »na očeh javnosti«, ob zaključku pa bi moral Vatikan objaviti povsem pregledno poročilo o celotnem postopku.

Ali bo boj proti zlorabam, za katerega si Vatikan po lastnih zagotovilih resnično prizadeva, ostal zgolj na papirju?

Kot pišejo, bi moral »vsak poskus, da bi se z Rupnikom soočili s hitrim in tihim 'upravnim postopkom', naleteti na vsesplošen upor celotnega Božjega ljudstva«. V nasprotnem primeru, tako The Catholic World Report, bo boj proti zlorabam, za katerega si Vatikan po lastnih zagotovilih resnično prizadeva, ostal zgolj na papirju.

Kupi v trgovini

Vprašanje bolečine
Filozofija in esejistika
10,02€
Nalaganje
Nazaj na vrh