Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Priporočamo: filmi in oddaje tedna (16.–22. december)

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 15. 12. 2023 / 06:30
Čas branja: 10 minut
Nazadnje Posodobljeno: 18.12.2023 / 12:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Priporočamo: filmi in oddaje tedna (16.–22. december)
FOTO: Pexels

Priporočamo: filmi in oddaje tedna (16.–22. december)

Izbor TV in radijskih oddaj ter filmov, ki bodo v prihodnjem tednu (16.–22. december) na sporedu slovenskih televizijskih in radijskih programov in jih ne gre zamuditi. Celoten spored prelistajte v prilogi Naša družina.

Praznujmo advent in božič pristno

Za življenje

Radio Ognjišče, v soboto, 16. 12., ob 11.00

Zakonca Perko, dr. Verena in psiholog dr. Andrej, sta redna gosta sobotnih dopoldanskih oddaj. Tokrat bomo odprli vprašanja o obdarovanju, pristnem praznovanju božičnih praznikov in pasteh, ki jih tudi kristjanom ponujajo trgovci. Voditeljica Mateja Subotičanec ju bo vprašala tudi, kako vrednoto vere prenesti na otroke in vnuke.

Letošnji Peterlinov nagrajenec Sergij Pahor

Naš gost 

Radio Ognjišče, v soboto, 16. 12., ob 17.00

Tokratni gost je 47 let vodil Društvo slovenskih izobražencev v Trstu, bil je eden bistvenih nosilcev »ponedeljkovih večerov« in odmevnih Študijskih dnevov Draga, ki sta že leta pred osamosvojitvijo predstavljala javno tribuno slovenskim političnim oporečnikom, zagovornikom demokracije in samostojnosti ter povezovanja in pravičnega obravnavanja vseh »treh Slovenij«. V času porajanja demokratičnega procesa na slovenskem je bil zaposlen na slovenskem uredništvu RAI v Trstu. Njegovo delo je zelo prišlo do izraza tudi v času »slovenske pomladi«, demokratizacije in osamosvajanja Slovenije, ko je bilo celotno uredništvo vpeto v podrobno in odkrito naklonjeno spremljanje dogodkov ter tudi sprotno posredovanje novic iz Slovenije in nato z bojišč južno od nje vsedržavnim radijskim in televizijskim omrežjem javne radiotelevizijske družbe RAI. Sergij Pahor je tudi ploden publicist, desetletja je bil član različnih teles stranke Slovenska skupnost, pa tudi član različnih komisij tržaške škofije in kar tri mandate je v letih 1996–2005 predsedoval krovni organizaciji Svet slovenskih organizacij. Pogovor pripravlja Matjaž Merljak.

Celoten spored prelistajte v prilogi Naša družina.

800 let jaslic

Sledi večnosti

Radio Slovenija 1, v soboto,16. 12. ob 19.00

Letos mineva 800 let od postavitve prvi jaslic, ki jih je pripravil sveti Frančišek Asiški, in tako zasnoval enega najlepših orisov Jezusovega rojstva. Rektor slovenskega Marijinega narodnega svetišča pater Robert Bahčič bo v oddaji Sledi večnosti predstavil simbolna sporočila jaslic. Oddajo pripravlja Nataša Lang.

Kantata Adventus Domini nostri Jesu Christi Damijana Močnika

Musica sacra

Radio Ars, v nedeljo, 17. 12., ob 9.25

»Petje znamenitih O anfifon v božični devetdnevnici je obred, globoko zasidran v slovenski katoliški tradiciji ... Kot skladatelja so me nagovarjale z izredno bogato simboliko in mi vzbujale zanimive zvočne predstave,« je v knjižici zgoščenke zapisal avtor. O antifone je namenil zboru in tolkalom, Magnificat oz. Marijino hvalnico, ki se poje med njimi, pa solističnemu sopranu – ta s štirimi nastopi pooseblja vnemo prevzete duše.

Sveta maša iz Šentvida pri Ljubljani

Prenos

Radio Ars, v nedeljo, 17. 12., ob. 10.00

Prenos sv. maše iz cerkve sv. Vida v Šentvidu pri Ljubljani. Maševal bo župnik Ivan Jagodic.

Obzorja duha

Teologija za družbo

TV SLO, v nedeljo, 17. 12., ob 11.25 

Tretja adventna nedelja je praznik veselja, saj je božič že blizu. Luč vstopa v naše zimske dneve, da bi svetloba razsvetila našo notranjost. Ali nam teologija prinaša odgovor na družbena vprašanja in človekovo iskanje? Kako odgovarja na družbeno in človeško krizo filozofija? Vplivni filozof, strokovnjak za vprašanja religije, prof. dr. Jean Greisch, prejemnik častnega doktorata Univerze v Ljubljani, bo poseben gost oddaje.

Svetovni pokal: Smučarski skoki

Prenos iz Engelberga

TV SLO 2, v nedeljo, 17. 12., ob 15.55

Engelberg je decembrska stalnica v svetovnem pokalu v smučarskih skokih za moške, letos pa bo premierno gostil tudi ženske. Pod Angelsko goro bosta dve tekmi, v kateri kot najboljša v sezoni presenetljivo vstopa Francozinja Joséphine Pagnier. Po solidnem začetku sezone slovenske skakalke še lovijo prve stopničke – jim bo med najboljše uspelo v Švici?

Dr. Evgen Bavčar – tišina je rojstvo vseh besed

Sedmi dan

Radio Ars, v nedeljo, 17. 12., ob 18.00

Gost je 77-letni doktor Evgen Bavčar – slepi umetnik, pisatelj, konceptualni ustvarjalec in fotograf. Razpet je med svojima dvema domovinama: med Francijo in Slovenijo, med Parizom in Lokavcem pri Ajdovščini. Pogovor bo tekel o njegovem doživljanju presežnega, svetega in Božjega. Oddajo pripravlja Tone Petelinšek.

Pričakovanje življenja v veri in zaupanju

Srečanja

Radio Ognjišče, v torek, 19. 12., ob 20.00 

V oddaji bo novinarka Marjana Debevec gostila zanimivi sogovornici: s. Barbaro Poredoš in mater šestih otrok Katarino Lajevec. Razmišljale bodo o pričakovanju, sprejemanju življenja ter odločitev v duhu hvaležnosti, vere in zaupanja. Zanimalo jo bo, komu gostji resnično zaupata in kaj jima pomeni materinstvo: duhovno in telesno.

Karizma fest 2023

Slavljenje s skupino Svetnik

Exodus TV, v petek, 22.12. ob 20.15 

Skupina Svetnik je oktobra nastopila na Karizma festu, v mariborski stolnici. Slavljenje so popestrili s pričevanjem o velikih čudežnih Božjih delih rešitve. Bog je živ. Jezus je živ. K ogledu toplo vabljeni vsi, ki vam je blizu sodobna krščanska in slavilna glasba, mladi in mladi po srcu.


Dilema (Dilemma)

Ameriški film, 2011

POP TV, v soboto, 16. 12., ob 20.00 

Režija: Ron Howard Igrajo: Vince Vaughn, Kevin James, Winona Ryder, Jennifer Connelly, Channing Tatum

Komedija o moškem, ki je priča nezvestobi žene svojega najboljšega prijatelja: ali naj mu to pove? Zapriseženi osvajalec ženskih src Ronny in srečno poročeni Nick sta najboljša prijatelja že od šolskih let. Toda nekega dne Ronny po naključju odkrije, da se Nickova žena Geneva videva z drugim moškim. Ker ne želi prizadeti in izgubiti najboljšega prijatelja, z resnico najprej sooči Genevo, ki pa ne namerava priznati nezvestobe. Ronny med iskanjem poti iz zagate doživlja vedno večje nevšečnosti in zabavne težave.

Bostonski heroji (Patriot's day)

Akcijska kriminalna drama, ZDA, 2016

Planet TV v nedeljo, 17. 12., ob 20.00

Režija: Peter Berg Igrajo: Michelle Monaghan, Mark Wahlberg, J.K. Simmons

Zgodba filma spremlja resnične dogodke, ki so se zgodili 15. aprila 2013 v času Bostonskega maratona, ko sta eksplodirali bombi, postavljeni blizu cilja. Zgodbo pripovedujejo resnični ljudje, ki so tistega dne sodelovali pri reševanju žrtev in pri iskanju storilcev. Ed Davis (John Goodman), policijski načelnik Bostona, je odigral ključno vlogo v iskanju bratov, ki sta bila kriva za napad. V bombnem napadu je umrlo pet oseb, vključno z osemletnim dečkom. Bombi sta bili postavljeni v ekonom loncih, polnih žebljev. En od policistov je čez nekaj dni po napadu podlegel poškodbam, ranjenih pa je bilo več kot 260 oseb. En od napadalcev, Tamerlan Carnajev, je umrl v strelskem obračunu s policijo, njegovega brata Džoharja pa so aretirali dan po napadu. Mark Wahlberg igra Tommyja Saundersa, bostonskega policista, ki je sodeloval pri glavnem delu preiskave, Michelle Monaghan pa njegovo soprogo Carol Saunders.

Slovenija ima talent

POP TV, v nedeljo, 17. 12., ob 20.00

Pred nami je še zadnje poglavje šova Slovenija ima talent – veliki finale, v katerem bomo dobili zmagovalca 9. sezone! Finalistov je 10 in prav vsi so pripravili točko, vredno finalnega odra. Kdo od njih pa bo najbolj prepričal Slovenijo, bodo odločili glasovi gledalcev. Pevca Jure Kotnik in Domen Kljun, pevki Nina Sirk in Maria Sofia Tovar Brčić, plesalka Tatjana Gajanović in plesalec Ahmed Kullab, harmonikašica Špela Šemrl, Matjaž in Tina – Arbadakarba, Cirkus Star in Acro Connection so talenti, od katerih bo eden ob koncu oddaje bogatejši za 50.000 evrov.

Stane Kregar, poetični iskalec likovne harmonije

Dokumentarni film

TV SLO 1, v torek, 19. 12., ob 20.30 

Scenarist in pripovedovalec: Andrej Doblehar Režiserka: Petra Hauc Direktor fotografije: Robert Doplihar

Stane Kregar (1905–1973) je bil slikarki mojster in angažiran kulturnik, s svojim delom se je trajno zapisal v zgodovino slovenske likovne umetnosti 20. stoletja.
Bil je domači pionir nadrealizma, abstrakcije in angažirane nove figuralike, s sakralnimi deli v raznolikih tehnikah monumentalnega slikarstva pa je opremil okrog sto cerkva širom po Sloveniji. Letošnja petdeseta obletnica smrti je bila pobuda za nastanek dokumentarnega filma »Stane Kregar, poetični iskalec likovne harmonije«, ki na eni strani poudarja slikarjev iskateljski duh, zaradi katerega je večkrat spremenil svoj likovni izraz, na drugi strani pa harmoničnost celotnega opusa, ki vseskozi ohranja specifično poetičnost. Dokumentarni film predstavlja Kregarjeve osnovne življenjske postaje in ključne likovne dosežke, filmsko zgodbo pa pripoveduje strokovnjak za slikarjevo umetnost in scenarist Andrej Doblehar – obiskuje kraje, ki so osebno povezani s slikarjem, muzejske zbirke, kjer hranijo njegova dela, cerkve, ki jih je celostno opremil, ter se srečuje z ljudmi, ki so Kregarja osebno poznali ali se z njim strokovno ukvarjajo.

Športnik leta 2023

Prenos iz Ljubljane

TV SLO 2, v torek, 19. 12., ob 20.00 

Kdo bo športnik leta 2023, kdo bo nasledil Kristjana Čeha, Uršo Bogataj in ekipo leta, lani je bila to mešana skakalna ekipa. Naši športniki in športnice so tudi letos blesteli na največjih mednarodnih tekmovanjih, a kot so vajeni, je na vrhu prostor le za enega. Odločitev slovenskih športnih novinarjev prav gotovo ni bila lahka. Prireditev v Cankarjevem domu bosta vodila Flora Ema Lotrič in Anže Bašelj.

Edini preživeli (Lone Survivor)

Ameriški film, 2013

KINO, v sredo, 20. 12., ob 20.00

Režija: Peter Berg Igrajo: Mark Wahlberg, Taylor Kitsch, Emile Hirsch, Ben Foster, Eric Bana

Napeta zgodba, ki je bila nominirana za dva oskarja, je nastala po resnični spodleteli misiji ameriških enot v Afganistanu. Skupina štirih elitnih ameriških vojakov dobi nalogo iskanja in prijetja talibanskega voditelja, toda kot se izkaže, je tarča obdana s številnimi čuvaji. Ker vojaki ne morejo vzpostaviti zveze s poveljstvom, se odločijo vrniti, toda usodna odločitev jim na glavo nakoplje bes trume sovražnikov. Da bi ušli zasledovalcem, morajo vojaki uporabiti vse svoje znanje bojevanja in preživetja v smrtonosnem objemu nasprotnikov.

Skrivna trgovina z intimnimi posnetki (The secret world of trading nudes (panorama))

Britanska dokumentarna oddaji, 2022

TV SLO 2, v četrtek, 21. 12., ob 19.55

Režija: Ashni Lakhani, Jonny McDevitt

Ženske se spopadajo z grožnjami in izsiljevanjem neznancev, ki v posebnih skupinah na družbenih omrežjih trgujejo z njihovimi intimnimi fotografijami in videoposnetki, objavljenimi brez njihovega privoljenja. Novinarka BBC-ja je razkrila moškega, ki vodi eno izmed teh spornih skupin, in se pogovorila z ženskami, ki so jim na spletu objavljene intimne fotografije uničile življenje.

Jumanji: dobrodošli v džungli (Jumanji: Welcome to the Jungle)

Ameriški film, 2017

KINO v četrtek, 21. 12., ob 20.00

Režija: Jake Kasdan Igrajo: Dwayne Johnson, Karen Gillan, Kevin Hart, Jack Black, Tom Holland

Pustolovski spektakel je nadaljevanje prvega filma iz leta 1995. Štirje srednješolci odkrijejo staro videoigro Jumanji, za katero še nikoli prej niso slišali. Nenadoma se znajdejo v zabavnem svetu džungle in postanejo avatarji po svojem izboru: Spencer tako postane piflarski raziskovalec, športnik Fridge postane pravi Einstein, priljubljena Bethany postane srednjeveški profesor, nežna Martha pa se spremeni v neustrašno bojevnico. Toda zabava bo kmalu prerasla v nekaj drugega, ko bodo odkrili, da se Jumanjija ne samo igra – treba ga je preživeti. Da bi premagali igro in se vrnili v resnični svet, se bodo morali podati na najnevarnejšo pustolovščino svojih življenj, odkriti, kaj je Alan Parrish pustil za sabo pred 20 leti, in se naučiti povsem drugače gledati nase. Sicer bodo za vedno obtičali v igri.

Glej zvezdice božje

50 skladb, ki so nas zapele

TV SLO 1 v petek, 22. 12., ob 17.50

Avtor besedila: Andrej Praprotnik Avtor glasbe: Leopold Belar
Oddaja osvetli zgodovinski in glasbeni vidik najbolj znane in priljubljene slovenske božične pesmi Glej zvezdice božje, ki jo je uglasbil Leopold Belar. Najbolj znana in priljubljena Sveta noč je nastala za božič leta 1816, in sicer v Oberndorfu pri Salzburgu in je prevedena v več kot 300 jezikov. Tudi v sodobni pop kulturi ima božična glasba posebno mesto. V pogovoru z zborovodkinjo bo tekel pogovor o današnjem dojemanju te posebne pesmi. Belarjevo melodiko označujejo kot tekočo, naravno in lahko dojemljivo. Je to skrivnost, da je prav ta pesem tako priljubljena?

Nalaganje
Nazaj na vrh