Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Priporočamo: filmi in oddaje tedna (18.-24. november)

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 17. 11. 2023 / 11:50
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 16.11.2023 / 09:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Priporočamo: filmi in oddaje tedna (18.-24. november)
Izbrane vsebine TV in radijskega sporeda v tednu od sobote, 18., do petka, 24. novembra. FOTO: Pexels

Priporočamo: filmi in oddaje tedna (18.-24. november)

Izbor TV in radijskih oddaj ter filmov, ki bodo v v prihodnjem tednu (18.-24. november) na sporedu slovenskih televizijskih in radijskih programov in jih ne gre zamuditi. Celoten spored prelistajte v prilogi Naša družina.

Kakšno je poslanstvo šolskih knjižnic?

Naš gost

Radio Ognjišče v soboto, 18. 11., ob 17.00

Irma Krečič Slejko je šolska knjižničarka na Osnovni šoli Dobravlje, ki navduši s svojo pronicljivostjo in širokim pogledom na delo šolskega knjižničarja. Iz nje sije modrost, preudarnost, delavnost. V pogovoru boste tako bolje spoznali delo šolske knjižničarke in izvedeli, kaj je poslanstvo šolske knjižnice. O vsem tem seznanja tako splošno kot tudi strokovno javnost, kjer je lahko velik zgled drugim knjižničarjem. Povprašali jo bomo tudi o tem, kako pomembno je biti mentor mladim; kar se navsezadnje kaže tudi v njenem delu z mladimi pri uprizarjanju Pasijonske igre v Vipavskem križu. Je tudi avtorica kriške Božične zgodbe in nasploh večkrat sodeluje v lokalni skupnosti. In kot je zapisala sama: »Duhovno iščočim ljudem se prav v takih igrah lahko pridružijo tudi iskalci lepega v dramski umetnosti in arhitekturi, ter ljudje, ki jih v teh časih egocentrizma druženje in delitev lepega z drugimi, napolnjuje in izpolnjuje v človeški prvobitnosti- ...ker ni dobro biti sam...« Pogovor pripravlja Damijana Medved, našli ga boste tudi med podkasti »Naš gost«.

Sinodalni proces v cerkvenem občestvu

Sledi večnosti

Radio Slovenija Prvi v soboto, 18. 11., ob 19.00 

V Katoliški cerkvi že nekaj časa poteka Sinoda o sinodalnosti. Vrh razprav je bil pred dnevi, ko se je v Vatikanu zbrala množica škofov, duhovnikov, redovnic in redovnikov in s papežem razpravljala o razmerah v Cerkvi. Kako pa te razprave potekajo v Katoliški cerkvi v Sloveniji, po škofijah, župnijah? O tem v oddaji, ki jo pripravlja Matjaž Vidmar.

Sakralna glasba Charlesa Gounoda

Musica sacra

Radio Slovenija Ars v nedeljo, 19. 11., ob 9.25

Letos mineva 130 let od skladateljeve smrti. Ob omembi njegovega imena verjetno naprej pomislimo na priljubljeno Ave Marijo, ki jo odlikuje izrazita liričnost in spevnost, skladatelj pa je v svoja dela znal učinkovito vnesti tudi dramatičnost. Sakralna glasba je imela v njegovem življenju pomembno vlogo; ko cenjeni pariški organist in kapelnik je samoumevno ustvaril številna dela z duhovno vsebino in za liturgijo.

Ubogi med nami

Obzorja duha

TV SLO 1 v nedeljo, 19. 11., 11.25 

»Ne odvrnimo pogleda od revnih«, nas na svetovni dan ubogih s poslanico spodbuja papež Frančišek. Ob najrevnejših nas pogosto prevzame nevolja in zavračanje. Mnogi med njimi imajo posebne talente, katere dajejo v službo drugim. »Bodite glas ubogih na solidarnostnem in zakonodajnem področju,« pravi papež. Zakaj – pa v oddaji.

Peter Gabrijelčič

Intervju

TV SLO 1 v nedeljo, 19. 11., ob 21.00

Sanacija škode, ki so jo povzročile letošnje poplave, odpira več strokovnih vprašanj. Kje in kako naj gradimo v prihodnje? Kako naj v prostor umeščamo naselja v bližini rek? In ali bi lahko letošnjo poplavno škodo preprečili? V tokratni oddaji Intervju gostimo nekdanjega dekana in zaslužnega profesorja Fakultete za arhitekturo Petra Gabrijelčiča. Oddajo vodi Vida Petrovčič.

Kakšno je stanje demokracije v Sloveniji?

Spoznanje več, predsodek manj

Radio Ognjišče v ponedeljek, 20. 11., ob 17.00 

Vrhovna sodnica in vrhovni sodnik Barbara Zobec in Jan Zobec bosta govorila o delu slovenskega pravosodja. Ne bomo mogli mimo vprašanja o stanju demokracije pri nas in tudi o stanju medijev ter kako so ti pomembni za delovanje države. Ustavili se bomo tudi pri teroristični organizaciji Hamas ter spomnili na vse več konfliktov v svetu.

Dragulj v pesku

Radijski roman

Radio Ognjišče v četrtek, 23. 11., ob 21.40

Ob četrtkovih večerih za vas prebiramo dobre knjige. Tokrat smo izbrali »Dragulj v pesku« priljubljene iransko-ameriške pisateljice Tesse Afshar, ki v slovenskem prevodu izhajajo pri Založbi Družina. Gre za literarizirane svetopisemske zgodbe Rahabe iz Jerihe, ki jo najdemo v Jozuetovi knjigi Stare zaveze. Roman prebira Jože Bartolj.

Simbolika in drže pri sv. maši, dr. Stanislav Lipovšk

Dober dan, dobri ljudje

Exodus TV v četrtek, 23. 11., ob 20.40

Gost v oddaji bo upokojeni celjski škof dr. Stanislav Lipovšek, ki kot upokojeni profesor liturgične teologije razlaga najsvetejšo daritev na svetu, Sveto evharistijo. »Moje ljudstvo bo propadlo zaradi nevednosti,« pravi prerok Ozej. Nevednost o skrivnostih naše vere je že usodna za kristjane in živimo svoje krščanstvo brez globine in zato ne doseže svoje nadnaravnosti v našem življenju. Smo Jezusovi učenci, ki bodo prisluhnili škofu Lipovšku.


Filmi tedna

Prestopno leto (Leap Year)

Ameriški film, 2010

KINO v soboto, 18. 11, ob 20.00

Režija: Anand Tucker Igrajo: Amy Adams, Matthew Goode, Adam Scott, John Lithgow

Irska legenda pravi, da lahko zadnji februarski dan prestopnega leta ženska zaprosi za roko moškega. Morda dandanes stara izročila niso več v modi, toda uspešna notranja oblikovalka Anna po štirih letih romantične zveze še vedno čaka na snubitev njenega izbranca Jeremyja. Anna sklene, da mora stvari vzeti v svoje roke, zato mu sledi na Irsko. Toda potovanje se spremeni v nočno moro, ko zaradi slabega vremena in smole obtiči na podeželju. Najame neotesanega domačina Declana, da jo odpelje v Dublin, toda Murphyjev zakon je ne izpusti iz pesti. Na poti se zapleteta v številne zabavne katastrofe, ki ju počasi zbližajo.


Samo morje ve (The Mercy)

Koprodukcijska drama, 2018

TV SLO v nedeljo, 19. 11., ob 15.05

Režija: James Marsh Igrajo: Colin Firth, Rachel Weisz, Eleanor Stagg
Film, posnet po resnični zgodbi s konca 60. let, govori o Britancu Donaldu Crowhurstu, ki se udeleži nevarnega izziva – jadranja okoli sveta. Crowhurst mukoma pridobi sponzorje za tekmo, ki ji pozornost posvečajo mediji in javnost po vsem svetu. Pred odhodom, ko naj bi se poslovil od ljubeče žene in otrok, se že hoče umakniti iz tekmovanja in ostati z družino. Vendar ga sponzorji prisilijo v ekspedicijo, saj bi moral v nasprotnem primeru vrniti njihovo investicijo.

Ženska v zlatu (Woman In Gold)

Biografska zgodovinska drama, ZDA, 2015

Planet Eva v ponedeljek, 20. 11., ob 22.00 

Režija: Simon Curtis Igrajo: Ryan Reynolds, Helen Mirren, Katie Holmes

Drama po resničnih dogodkih. Znameniti avstrijski slikar Gustav Klimt je leta 1907 ustvaril Damo v zlatu, bleščeč z zlatom posut portret Adele Bloch Bauer, tete Marie Altmann (Helen Mirren), judovske borke, ki se je po drugi svetovni vojni zavzela za vrnitev Klimtove mojstrovine njeni družini. Film prikazuje sodno odisejado za lastništvo nad umetniško zbirko, saj se je Mariji Altmann postavila nasproti avstrijska država, ki se nikakor ni hotela odreči dragocenim Klimtovim umetninam, ki so jih Avstrijci med nacističnim obdobjem iztrgali iz rok judovskega lastnika tovarne sladkorja, Ferdinanda Blocka Bauerja, Adelinega moža… Pogrom nad Judi je takrat mlado Marie pregnal v Ameriko, od koder se je po več kot petdesetih letih vrnila na Dunaj, kjer je ob pomoči mladega in srčnega odvetnika Randyja Schoenbergerja (Ryan Reynolds) dosegla sodno zadoščenje in pravico za svojo družino.


Trumanov show (Truman Show)

Ameriški film, 1998

KINO v torek, 21. 11., ob 22.05

Režija: Peter Weir Igrajo: Jim Carrey, Laura Linney, Ed Harris, Noah Emmerich

V času družabnih omrežij še kako aktualna drama. Truman Burbank je zvezda najbolj priljubljene televizijske oddaje v zgodovini, le da se sam tega ne zaveda. Že trideset let ga spremlja več tisoč skritih kamer, idilično mestece Seahaven je le ogromna kulisa, njegova družina in prijatelji so samo igralci, vendar se njemu o tem niti sanja ne. Truman pri tridesetih sklene zapustiti mesto, s tem pa prekriža načrte Christofu, ki vsa ta leta producira oddajo. Christof hoče Trumana za vsako ceno zadržati v mestu, vendar to ne bo lahko.


Postali bomo prvaki sveta (Bićemo prvaci sveta)

Srbski film, 2015

KANAL A v sredo, 22. 11., ob 20.00

Režija: Darko Bajić Igrajo: Strahinja Blažić, Miloš Biković, Leon Lučev, Jure Henigman, John Savage

Film, posnet po resnični zgodbi, sledi viziji štirih prijateljev, ki so po 2. svetovni vojni zavetje pred vsiljivo politiko našli v športu in osnovali legendarno jugoslovansko košarkarsko šolo, kjer so se pod koši razvijali novi talenti. Trnova pot glavne protagoniste vodi preko številnih preprek, vse do svetovnega košarkarskega prvenstva v Ljubljani, kjer je na nepozabni tekmi jugoslovanska reprezentanca premagala ZDA in prvič osvojila naslov svetovnega prvaka.


Kupi v trgovini

Novo
Izvoljeni: Poklical sem te po imenu
Proza
26,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh