Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Priporočamo: oddaje in filmi tedna (8.–14. maj)

Za vas piše:
Kristina Knez
Objava: 07. 06. 2024 / 11:00
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 07.06.2024 / 11:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Priporočamo: oddaje in filmi tedna (8.–14. maj)
FOTO: Pexels

Priporočamo: oddaje in filmi tedna (8.–14. maj)

Izbor TV in radijskih oddaj ter filmov, ki bodo v prihodnjem tednu (8.–14. junij) na sporedu slovenskih televizijskih in radijskih programov in jih ne gre zamuditi. Celoten spored prelistajte v prilogi Naša družina.

Arhitekt Matic Suhadolc

Naš gost

Radio Ognjišče v soboto, 8. 6., ob 17.00 

Gost Jožeta Bartolja bo avtor različnih vrst zgradb: od industrijskih objektov, šol, vrtcev, stanovanjskih zgradb, do hotelov, družinskih hiš, zdravstvenih ustanov, sakralnih objektov in opreme. Tako je med drugim izdelal relikviarij, v katerem so relikvije sv. Janeza Pavla II. in ki ga je pokojni nadškof Alojzij Uran na levem stranskem oltarju brezjanskega svetišča blagoslovil leta 2016, ob dvajseti obletnici papeževega obiska na Brezjah. Arhitekt Suhadolc je bil leta 2021 prejemnik odličja sv. Cirila in Metoda, ki ga podeljuje Slovenska škofovska konferenca, za njegov izjemen doprinos na področju izgradnje in obnove sakralne kulturne dediščine. Rojen je bil leta 1936 v Ljubljani kot peti od šestih otrok učiteljici Nataliji Sartori, poročeni Suhadolc in gradbenemu inženirju Antonu Suhadolcu, ki je mojstru Plečniku vodil gradbena dela na nekaterih izjemnih projektih (cerkev sv. Frančiška Šiška, Baragovo semenišče …). Osnovno šolo, gimnazijo in fakulteto za arhitekturo je opravil v Ljubljani, kjer je leta 1960 diplomiral.

Duhovna glasba Antonina Dvořaka, 2. del

Musica sacra

Radio Ars v nedeljo, 9. 6., ob 9.25

Letos mineva 100 let od skladateljeve smrti. Poleg Rekvijema in Stabat Mater, dveh obsežnejših in najbolj pogosto izvajanih del, je ustvaril še vrsto drugih sakralnih del, ki v njegovem skladateljskem opusu predstavljajo prave glasbene bisere, med njimi Biblijske pesmi, duet O, sanctissima, nekaj del pa je namenil tudi orglam.

Spomin na deportacije prekmurskih Judov

Sedmi dan

Radio Ars v nedeljo, 9. 6., ob 18.00

Pred dobrim mesecem dni je minilo 80 let od deportacije prekmurskih Judov v nemška koncentracijska uničevalna taborišča. Gostja naše tokratne oddaje je Judinja Sara Božanič iz Murske Sobote – potomka ene redkih preživelih deportirank iz zloglasnega Auschwitza. Je podpredsednica Judovskega združenja Slovenije, poklicno pa oblikovalka, strateginja, predavateljica in podjetnica. Kako iz vseh teh svojih identitet, zlasti judovske, črpa veselje do življenja in radost bivanja. Oddajo pripravlja Tone Petelinšek.

Pomagajmo preživeti

Obzorja duha

TV SLO 1 v nedeljo, 9. 6., 1 ob 11.15

S porastom individualizma se spreminja tudi solidarnost. Z družbenim tokom postajajo tudi verniki vedno bolj usmerjeni v svoje potrebe. Tradicionalne oblike medsebojne pomoči – sosedske, družinske pomoči in prostovoljnega dela – se zmanjšujejo. Brez solidarne pomoči drug drugemu pa ne bomo preživeli. Slovenci smo še vedno zelo radodarni, ko je treba pomagati z denarjem, a praktična pomoč v stiski je bila še pred desetletji prav tako naša odlika. Tudi prvi kristjani so bili prepoznavni prav po pomoči drug drugemu.

Demonska Evrovizija

Na robu znanega

Exodus TV v torek, 11. 6., ob 20.00 

Pogledali bomo nazaj na Evrovizijo 2024 in predstavnike držav na tem tekmovanju, posebej bomo pozorni na okultna sporočila, čaranje, satanizem in izvajanje obredov. Odgovorili bomo na vprašanje, zakaj je tega v glasbeni industriji vse več in kaj nam s tem sporočajo. Mnogi narodi, na primer katoliški Irci, so bili razočarani nad svojim predstavnikom in se z njegovim nastopom niso identificirali. Kdo vodi zabavno industrijo v svetu? Zakaj je hudič tako popularen, Jezus pa nima vstopa v javnost, politiko, zabavo in svet filma?

22. Radijske počitnice

Javljanja iz države čudovitih naravnih in kulturnih danosti

Radio Ognjišče, v petek, 14. 6., ob 10.40

Radio Ognjišče bo že dvaindvajsetič odpeljal svoje poslušalce na poletne počitnice ob morju. Tokrat bo naš cilj Romunija. Deset avtobusov počitnikarjev bo deset dni uživalo v spoznavanju novih krajev, v dobri družbi in animaciji radijcev ter ob vsakodnevnih mašah. Utrinke boste lahko med 8. in 17. junijem spremljali v radijskem programu.


Filmi in druge oddaje

Hobit: smaugova pušča

koprodukcijski film, 2013

Planet TV v soboto, 8. 6., ob 21.10

Režija: Peter Jackson, Igrajo: Ian McKellen, Martin Freeman, Cate Blanchett, Richard Armitage

V drugem delu popotovanja druščine škratov in hobita Bilba nadaljujemo pot proti Samotni gori, ki vodi preko temačnega gozda Mrkolesja, polnega smrtonosnih velikanskih pajkov in neprijaznih gozdnih vilincev. Številne drzne avanture in divji spopadi jih vodijo vedno bliže k največjemu preizkusu njihovih spretnosti in poguma - soočenju z neusmiljenim zmajem Smaugom. Medtem vešč Gandalf raziskuje skrivnost nepričakovanega vstajenja temačnih sil iz preteklosti, ki želijo znova preplaviti svet in si ga pokoriti.


Evropske volitve 2024

Volilni večer na TV Slovenija

TV SLO 1 v nedeljo, 9. 6., ob 18:35 

V nedeljo, 9. junija, ko bodo v Sloveniji potekale že pete volitve v Evropski parlament, bomo na TV Slovenija podrobno spremljali volilno in povolilno dogajanje v Sloveniji in v drugih evropskih državah. Naše ekipe bodo ves večer v volilnih štabih slovenskih strank in na sedežu Državne volilne komisije, naši dopisniki iz tujine pa bodo merili volilni utrip v glavnih mestih evropskih držav. Ob koncu večera iz Bruslja pričakujemo prve informacije o novi sestavi Evropskega parlamenta za mandatno obdobje med letoma 2024 in 2029.

Zgodbe s prepiha: Dama v črnem

izobraževalno-dokumentarni film

TV SLO 1 v torek, 11. 6., ob 20:00

Scenarij: Iza Strehar, režija: Urban Zorko

“Voditeljica ženstva” Marija Murnik Horak je na prvi pogled klasična meščanska gospodinja 19. stoletja. Poročena je z ambicioznim odvetnikom Ivanom Murnikom, ki je zaradi svojih številnih obveznosti pogosto odsoten. A Marija namesto osamljenosti izbere akcijo: aktivira Ljubljančanke, ustanavlja društva in med ženskami dviguje narodno, skorajda feministično zavest. Kjer je Marija, tam naše prababice ne manjkajo.

Štiri minute na sobo

Francoski film

TV SLO 2 v četrtek, 13. 6., ob 21.25

Marianne Winckler, priznana pisateljica, se odpravi na sever Francije, da bi preučila razmere prekarnih delavcev, v njenem primeru čistilk. Ne da bi razkrila svojo pravo identiteto, se prijavi za čistilko pri skupini žensk čistilk. V tej vlogi čisto od blizu spozna vso bedo prekarnega dela; finančno nestabilnost in socialno prezrtost. A hkrati se zbliža z novimi sodelavkami, živahnimi in žilavimi ženskami, ki druga drugi pomagajo in skupaj premagujejo neprepoznavnost, prezrtost in manjvrednost.

Izgorelost: program za samouničenje

Dokumentarni film

TV SLO 1 v četrtek, 13. 6., ob 13.50

Če smo se kot otroci naučili kupovati ljubezen svojih staršev s pridnostjo, bomo tudi kot odrasli pri vseh ljudeh poskušali narediti vse, kar je v naši moči, da bi jim ustregli. Vzroki za izgorelost se namreč razvijejo v prvih letih življenja. V začetnih fazah se navzven ne prepozna kot motnja, poznejši simptomi pa se prekrivajo s simptomi drugih duševnih motenj. Tudi zato strokovnjaki še danes nimajo jasne in natančne definicije izgorelosti. Strinjajo pa se, da gre za stanje telesne, čustvene in mentalne izčrpanosti, ki se pojavi kot posledica sovplivanja osebnostnih in okoljskih dejavnikov. Svetovna zdravstvena organizacija že opozarja, da postaja izgorelost ena od glavnih poklicnih bolezni 21. stoletja.

Dobri Will Hunting (Good Will Hunting)

ameriški film, 1997

KINO v petek, 14. 6., ob 13.10 

Režija: Gus Van Sant Igrajo: Matt Damon, Ben Affleck, Robin Williams, Minnie Driver

20-letni Will je hišnik na bostonski univerzi, ki ga od drugih loči izjemen fotografski spomin. Ko profesor Lambeau svojim študentom zastavi zapleteno matematično formulo, ki jo napiše kar na tablo na šolskem hodniku, jo Will brez posebnih težav reši. Ko to izve Lambeau, mu je pripravljen pomagati pri težavah, ki jih ima mladi genij s policijo. Toda pri tem mu postavi pogoj: obiski pri psihiatru in tedenske učne ure iz matematike. Will privoli v slednje, medtem ko ima s psihiatrom kar veliko težav. Lambeau zato na pomoč pokliče svojega prijatelja, terapevta Seana McGuireja, ki je s svojo trmavostjo morda edini, ki Willa lahko prepriča, da se mu odpre.

Nalaganje
Nazaj na vrh