Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Priporočamo: TV in radijske oddaje ter filmi tedna (2.–8. marec)

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 02. 03. 2024 / 00:30
Čas branja: 12 minut
Nazadnje Posodobljeno: 01.03.2024 / 09:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Priporočamo: TV in radijske oddaje ter filmi tedna (2.–8. marec)
FOTO: Pexels

Priporočamo: TV in radijske oddaje ter filmi tedna (2.–8. marec)

Izbor TV in radijskih oddaj ter filmov, ki bodo v prihodnjem tednu (2.–8. marec) na sporedu slovenskih televizijskih in radijskih programov in jih ne gre zamuditi. Celoten spored prelistajte v prilogi Naša družina.

Radijske in TV oddaje

Vesela daru življenja in hvaležna za dar vere

Naš gost

Radio Ognjišče v soboto, 2. 3., ob 17.00

Frančiška Bizant, Malenškova mama iz Žleb pri Medvodah, je sredi januarja, v družbi otrok, vnukov, pravnukov, prapravnukov in številne žlahte praznovala 100. rojstni dan. Vesela daru življenja in hvaležna za dar vere, ki sta jo z možem predala tudi naslednjim rodovom, še vedno uživa ob opravilih, ki zaznamujejo preprosto življenje domače kmetije. Njeno posebno veselje so pujsi, zelo se razveseli tudi vsakega novega telička v štali, kljub visoki starosti pa še vedno skrbi za »svojo njivco«. Z mikrofonom jo bo obiskal radijski voditelj in novinar Robert Božič, govorila bosta o spominih na mlada leta, ko je med drugim zelo rada tekmovala v smučanju in o ljubezni, ki se je rodila tik pred drugo svetovno vojno in so jo težka leta utrdila. Beseda bo tekla tudi o težkih povojnih letih, vzgoji otrok in modrostih lepega zakonskega življenja, pa tudi preizkušnjah, ki jih je prineslo življenje. In hvaležnosti za vse, ki ob 100-letnici življenja dobiva še nove razsežnosti.

 Preberite tudi: Stoletnica rada gleda smučanje in navija za Prevce 

Oj glava vsa oblita – protestantski koral

Musica sacra

Radio Ars v nedeljo, 3. 3., ob 9.25

O Haupt voll Blut und Leiden je eden najbolj izvajanih protestantskih postnih koralov, ki temelji na srednjeveški latinski himni Salve mundi salutare. Obravnava posamezne dele Kristusovega telesa na križu, zadnji del pa opisuje Kristusovo glavo. Avtorstvo pripisujejo Bernardu iz Clairvauxa in Arnulfu iz Leuvena, nemško različico pa je prepesnil Paul Gerhardt, z namenom, da bi ljudi spodbudila k bolj osebnemu razmišljanju o Kristusovem trpljenju. Navdahnila pa je tudi mnogo skladateljev, med njimi Felixa Mendelssohna in Maxa Regerja.

Kako moliti?

Obzorja duha

TV SLO 1 v nedeljo, 3. 3., ob 11.20

Papež Frančišek je ob pripravi na jubilej 2025 razglasil letošnje leto za leto molitve. Kaj pa je molitev? Kako moliti? Kaj pri tem delamo in na koga mislimo? Apostoli so Božjega sina Jezusa prosili: »Nauči nas moliti!« Jezusovo molitev Oče naš verniki prenašajo iz roda v rod. Zakaj kristjani povezujejo ustno molitev z molitvijo srca? Molitev je prvo poslanstvo za Bogu posvečene, v postnem času pa ji poleg opravljanja dobrih del več časa namenijo tudi drugi verniki. Kristjanke po vsem svetu se na prvi petek v marcu povežejo v molitvi. Letos prosijo za ženske v Palestini, ki jo zaznamuje genocid.

Celoten spored najdete v tedenski prilogi Naša družina.

Nov pristop k reševanju problema spolnih zlorab

Sledi večnosti

Radio Slovenija Prvi v soboto, 2. 3., ob 19.00

Katoliška cerkev v Sloveniji je ustanovila tri delovna telesa za zaščito otrok, mladostnikov in ranljiv odraslih oseb pred zlorabami; prva skupina strokovnjakov se bo ukvarjala s preteklimi zlorabami, druga z aktualnimi primeri in tretja z načrtovanjem preventive. Kdo so člani skupin, kako bodo delovali, zakaj ni med njimi več civilnih pravnikov, pedagogov; kako bodo zagotavljali neodvisno delovanje. Na vsa ta vprašanja odgovarja tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference dr. Gabriel Kavčič.

Preberite tudi: Nov pristop k reševanju problema spolnih zlorab. Kdo so člani strokovnih komisij?

Igor Pirkovič, novinar voditelj RTV Slovenija

Za skupno dobro

Exodus TV v ponedeljek, 4. 3., ob 20.15

Domovina nam je dana od Boga, prav tako naš milozvočni slovenski jezik. Zelo hvaležni moramo biti vsem, ki so danes na odgovornih mestih pravi svetilniki svojemu narodu, ki pokončno in ponosno živijo in izkazujejo svojo pripadnost slovenskemu narodu, naši kulturi in umetnosti, našemu jeziku. Tako smo v mesecu slovenskega kulturnega praznika v oddaji Za skupno dobro gostili zelo izpostavljenega novinarja TV Slovenija, Igorja Pirkoviča, pesnika in velikega domoljuba. Zanimalo nas je kakšen je njegov pogled na stanje kulture v Sloveniji, kako doživlja stanje na področju medijev, objektivnost novinarskega poročanja, domnevne pritiske. V oddaji bomo predstavili pesmi njegove zadnje pesniške zbirke Skupaj, ki je nastala ob 30-obletnici samostojne Slovenije

Založnik Lojze Wieser

Via positiva

Radio Ognjišče, v četrtek, 7. 3., ob 17.00

K voditeljici Nataši Ličen bo tokrat prišel gost iz Celovca. Lojze Wieser je pred štiridesetimi leti začel izdajati književnost evropskega vzhoda in s tem dal obraz številnim literaturam te regije. Pravi, da je doživel dovolj vzponov in padcev, počasi bo sprostil kočijaževo pot ter vajeti založništva predal v mlajše roke.

Na sončni strani Kalvarije

Kolokvij

Radio Ognjišče, v petek, 8. 3., ob 21.00

Voditeljica Maja Morela se bo pred tednom katoliškega šolstva pogovarjala z nekdanjimi dijaki Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška v Mariboru, ki bodo delili spomine na srednješolska leta, povedali, kako so pridobljeno znanje unovčili na nadaljnji izobraževalni poti in kaj jih je šola naučila za življenje.


Filmi

Za Leslie (To Leslie)

Ameriški film, 2022

TV SLO 1 v soboto, 2.3., ob 22.10

Režija: Michael Morris Igrajo: Andrea Riseborough, Owen Teague, Allison Janney, Marc Maron

Trpka resnična zgodba o breznu alkoholizma in težavni poti v treznost, za katero je bila Andrea Riseborough leta 2023 nominirana za oskarja za najboljšo žensko vlogo. Leslie je preprosta ženska, mati samohranilka iz manjšega mesta v Teksasu. Nekega dne zadene precej veliko vsoto denarja na loteriji. O njej celo naredijo prispevek za lokalno TV-postajo. Čez čas denarja zmanjka, saj ga Leslie večino zapije, ostalo pa sfrčka za razne neumnosti … Spet jo srečamo čez nekaj let, ko poišče svojega sina, ki je vmes odraščal pri rejniški družini, saj Leslie ni bila sposobna skrbeti zanj. Prosi ga, naj jo vzame k sebi, saj nima doma, in naj ji posodi nekaj denarja. In seveda obljublja, da bo tokrat vse drugače.

Pravi zločin

Kriminalna drama

Planet TV v soboto, 2. 3., ob 23.15

Režija: Carl Franklin Igrajo: Ashley Judd, Jim Caviezel, Morgan Freeman, Adam Scott

Uspešna odvetnica Claire Kubik živi z možem popolno življenje, ko izve, da je vse, v kar je verjela, laž. Nekega dne FBI aretira njenega moža Toma. Njegovo pravo ime naj bi bilo Ronald Chapman, oblasti pa ga lovijo že 15 let zaradi vojnih zločinov. Claire doživi nov šok, ko njen mož prizna, da je res človek, ki ga iščejo. Ker vztraja pri svoji nedolžnosti, se Claire odloči, da ga bo sama branila na vojaškem sodišču. Tu veljajo drugačna pravila, kot jih je navajena, zato poišče pomoč nekdanjega vojaškega odvetnika, ki se zadnje čase posveča predvsem pijači. Skupaj skušata priti do resnice, ki je zakopana pod petnajstimi leti laži in prikrivanj.

Šazam! (Shazam!)

Domišljijska pustolovščina, 2019

POP TV v soboto, 2. 3., ob 20.00

Režija: David F. Sandberg Igrajo: Zachary Levi, Mark Strong, Asher Angel, Jack Dylan Grazer, Adam Brody

Zgodba o fantu iz rejniške družine, ki se lahko v trenutku spremeni v odraslega superjunaka s številnimi izjemnimi močmi. Billy je štirinajstletni otrok ulice, ki živi v rejniški družini. Nekega dne mu starodavni čarodej podari sposobnost spreminjanja v odraslega super junaka, ko izreče besedo Šazam. Sprva zabavna pustolovščina se spremeni v resno nalogo, ko se mora junak naučiti obvladovanja svojih moči, v boju proti zlobnim silam dr. Sivana. Ali bo superjunaku Shazamu uspelo premagati hudobnega zlikovca?

Tihotapec (American Made)

Ameriški akcijski film, 2017

Kino v soboto, 2. 3., ob 20.00

Režija: Doug Liman Igrajo: Tom Cruise, Domhnall Gleeson, Sarah Wright, Jesse Plemons, Lola Kirke

Tom Cruise bo v filmu, ki je posnet po resničnih dogodkih, stopil v škornje enega najbolj nenavadnih pilotov in tihotapcev vseh časov. Upodobil bo pilota ter tihotapca drog in orožja Adlerja Berrimana Seala poznanega kot Barryja Seala, ki je v 80. letih svojo tihotapsko kariero začel kot pilot za medellinski kartel, da ga ne bi zaprli, pa je pozneje postal tudi Cijin tajni agent. Skrbel je za transport marihuane, kokaina in pozneje tudi drugih drog iz Južne v Severno Ameriko. Njegov posel je najbolj cvetel med letoma 1976 in 1984, ko ga je vodil z zanemarjenega malega letališča Mena v Arkansasu. Naposled so ga aretirali, vendar se je zaporu izognil tako, da je svoje usluge ponudil ameriškim oblastem, za katere pa se je kmalu izkazalo, da mu v vrtincu kriminala, prevar in pranja denarja ne morejo nuditi varne zaščite.

Vloga za Emo

Slovenski film, 2014

POP TV v nedeljo, 3. 3., ob 12.40

Režija: Alen Pavšar Igrajo: Lara Safran, Jan Pušavec, Slavica Mikač, Tina Gorenjak

Film govori o srednješolki Emi, ki se po spletu okoliščin znajde pred kariernim izzivom, po tem, ko uspešno opravi avdicijo za novinarko šolske televizije. Na tej poti ji pomaga nova prijateljica, ki Emi odkrije svet najstniške svobode. A televizijski svet ima svoja pravila in za nekoga, ki je brez izkušenj, je lahko zelo neusmiljen. Emina vloga pri starših, novih prijateljih, v šoli ter v ljubezni pa se stalno spreminja in zdi se, kot da Ema ni kos vsem vlogam in delu...

Zadnje ljubezensko zatočišče (Love's Last Resort)

Ameriška romantična komedija, 2017

Kino v nedeljo, 3. 3., ob 16.40

Režija: Brian Herzlinger Igrajo: Alix Angelis, Jesse Hutch, Thomas Beaudoin, Alan Thicke, April Bowlby

Po desetih letih zmenkov Eric še vedno ni dozorel v moškega, kakršnega si Chloe želi. V upanju, da se bo zresnil, ga Chloe zapusti, saj je prepričana, da se bo Eric spravil v red in kmalu vrnil v njen objem. Šest mesecev pozneje Eric povabi Chloe na večerjo in jo šokira z nepričakovano novico: čez en teden se bo poročil! Ker nujno potrebuje oddih, se Chloe odpravi na dopust. A v hotelu jo čaka novo presenečenje, saj naleti na Erica in njegovo zaročenko, ki se bosta poročila v istem letovišču. Prepričana, da bo Eric storil veliko napako, Chloe prosi upravitelja letovišča Hunterja, da postane njen lažni fant. Toda povsem nepričakovano med njima preskoči iskrica …

Prisluhni školjki

50 skladb, ki so nas zapele

TV SLO 1 v ponedeljek, 4. 3., ob 18.05

Avtor besedila: Milan Jesih Avtor glasbe: Jani Golob
Na obali Portoroža se bomo skladbe, uspešnice iz let 1980, filmski glasbi v najstniškem filmu Poletje v školjki. Besedilo pesmi v pop pesniškem jeziku mojstrsko ubesedi vedrino poletnega dne in počitniške ljubezni. Glasbo je napisal sloviti slovenski skladatelj Jani Golob, ki ga odlikuje absoluten posluh. Infografika bo prikazala definicijo absolutnega posluha.
Strokovnjak za filmsko glasbo bo opisal načine skladanja in razvoja filmske glasbe, skladbo Prisluhni školjki bo umestil v takratne globalne tokove in osvetlil, kako filmska glasba vpliva na uspeh filma tudi v mednarodnem prostoru.

Družabni večer (Game Night)

Ameriška kriminalna komedija, 2018

Kino v ponedeljek, 4. 3., ob 20.00

Režija: John Francis Daley, Jonathan Goldstein Igrajo: Jason Bateman, Rachel McAdams, Kyle Chandler, Sharon Horgan, Jesse Plemons

Zakonca Max in Annie vsak teden priredita večer, na katerem se z drugimi pari pomerita v igranju družabnih iger. Stvari se zapletejo, ko organizacijo enega od teh večerov v svoje roke vzame Maxov karizmatični brat Brooks. Cilj njegove igre: odkriti morilca v namišljenem primeru, v katerem mrgoli lažnih nasilnežev in zveznih agentov. Vsak par je trdno odločen, da zmaga, ko pa se tekmovalci zagrizejo v reševanje uganke, počasi spoznavajo, da niti "igrica" niti Brooks nista to, kar se zdita.

Astolfo

Italijanska komična romanca

TV SLO 1 v sredo, 6. 3., ob 20.05

Režija: Gianni Di Gregorio Igrajo: Gigio Morra, Stefania Sandrelli, Alberto Testone, Francesca Ventura, Gianni Di Gregorio, Simone Colombari

Astolfo je upokojeni profesor, ki ga prisilno izselijo iz najete hiše v Rimu, kjer je dolgo živel. Na lepem mora stran, zato se odloči preseliti v star in zanikrn dvorec, zadnji ostanek njegove družinske dediščine nekje v italijanskih Abrucih. Tam ni bil že desetletja. A ko se vseli, ugotovi, da tam že nekdo biva, in sicer tamkajšnji potepuh, ki je ostal brez strehe nad glavo. Kmalu se jima pridružita še upokojeni kuhar in mladi mojster za vse. Skupinica štirih si začne urejati udobno življenje. V napoto jim je sosed župnik, ki ga je skupnost poslala vohljat za Astolfom. V vasici živi tudi Stefania, očarljiva in ljubezniva gospa, v katero se Astolfo zagleda, čeprav z občutki krivde, saj ga nenadoma preplavijo čustva, za katera je mislil, da so že zdavnaj stvar preteklosti. Opogumljen od svojih novih prijateljev le stori prvi korak in kmalu navdušeno ugotovi, da za ljubezen nikoli ni prepozno.

Blizu (Close)

Koprodukcijska drama, 2022

TV SLO 2 v četrtek, 7. 3., ob 20.00

Režija: Lukas Dhont Igrajo: Eden Dambrine, Gustav De Waele, Émilie Dequenne, Léa Drucker

Rahločutna, presunljiva zgodba o prijateljstvu med odraščajočima fantoma, film »o izgubi nežnosti v svetu, polnem toksične moškosti«, je prejela nominacijo za oskarja za najboljši tujejezični film in veliko nagrado žirije v Cannesu. Prijateljstvo med trinajstletnima Léom in Rémijem se znajde na preizkušnji, ko ju zaradi tesnega in prisrčnega prijateljstva vrsniki zbadajo s homoseksualnostjo. Ob vstopu v srednjo šolo se Leo lažje uveljavi v novem okolju, Remi pa je bolj občutljiv in se začne zapirati vase. Zaradi obravnavane tematike ogled odsvetujemo otrokom, mlajšim od 12 let.

Prvi človek (First Man)

Ameriška biografska drama, 2018

Kino v petek 8. 3. ob 15.20

Igrajo: Ryan Gosling, Claire Foy, Jason Clarke, Kyle Chandler, Corey Stoll

Režija: Damien Chazelle

Biografska drama je intimen portret Neila Armstronga na eni najnevarnejših misij v zgodovini človeštva. Spremljamo življenje astronavta Neila Armstronga med letoma 1961 in 1969 ter legendarno vesoljsko misijo, s katero je postal prvi človek, ki je stopil na površje Lune. Zgodba predstavi astronavtovo vpletenost v Nasin program, podrobnosti iz njegovega zasebnega življenja ter ceno in žrtvovanje, ki ju je misija Apolla 11 zahtevala od Armstronga in naroda.

Preberite tudi: Prvi človek [RECENZIJA]

Spomini na mladost (Testament of Youth)

Angleška biografska drama, 2014

KINO v petek, 8. 3., ob 22.00

Režija: James Kent Igrajo: Alicia Vikander, Kit Harington, Taron Egerton, Emily Watson, Hayley Atwell

Biografska drama Spomini na mladost, posneta po knjižni uspešnici avtorice Vere Brittain, prinaša čustveno pripoved o ljubezni, vojni in spominih. Mlada Britanka okrog leta 1914 pripoveduje o tem, kako je njeno generacijo zaznamoval ter nepovratno spremenil izbruh druge svetovne vojne. Dramatično potovanje od mladostnih želja in idealov do neskončnega obupa ter spet nazaj govori o mladi ljubezni, absurdnosti vojne in iskanju smisla v najtežjih časih.

Kupi v trgovini

Novo
Izvoljeni: Poklical sem te po imenu
Proza
26,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh