Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Priporočamo: TV in radijske oddaje ter filmi tedna (9.–15. marec)

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 09. 03. 2024 / 08:22
Čas branja: 9 minut
Nazadnje Posodobljeno: 09.03.2024 / 08:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Priporočamo: TV in radijske oddaje ter filmi tedna (9.–15. marec)
FOTO: Pexels

Priporočamo: TV in radijske oddaje ter filmi tedna (9.–15. marec)

Izbor TV in radijskih oddaj ter filmov, ki bodo v prihodnjem tednu (9.–15. marec) na sporedu slovenskih televizijskih in radijskih programov in jih ne gre zamuditi. Celoten spored prelistajte v prilogi Naša družina.

Radijske in TV oddaje z versko vsebino

Pletarski mojster Janez Krišelj

Naš gost

Radio Ognjišče v soboto, 9. 3., ob 17.00

Ste že slišali za cajno, škundro ali camboh? Poplava plastičnih izdelkov za vsakdanjo rabo z Daljnega vzhoda je omenjene izraze dandanes izrinila na rob preživetja. Naš sobotni gost pa jih še kako dobro pozna, saj jih že tri desetletja sam izdeluje. Janez Krišelj ima za seboj zanimivo življenjsko pot. Do tridesetega leta je bil aktiven športnik, potem rekreativec. Najprej ga je pritegnil tek na smučeh, nato biatlon, nazadnje kolesarstvo. Na kolesu še vedno preživi veliko časa – kadar pač ni na tesarskem stolu v svoji delavnici. S pletenjem košar se je začel ukvarjati šele po srečanju z Abrahamom. Njegova »druga kariera« ga je tako povlekla, da je začel sodelovati tudi pri prenosu te izumirajoče obrti na mlajše rodove. Pravi, da je pri izdelkih prav tako kot uporabnost pomembna tudi estetika. Saj vendar ni vseeno, v kakšni cajni bomo nesli jedila k velikonočnemu blagoslovu! Pridružite se nam v sobotnem popoldnevu in spoznajte pletarja ter eno najstarejših rokodelskih dejavnosti.

Preberite tudi: K žegnu z domačo košaro

Duhovnost in starejši

Sledi večnosti

Radio Slovenija Prvi v soboto, 9. 3., ob 19.00

Bili smo gosti v Lambrechtovem domu v Slovenskih Konjicah – najstarejšem slovenskem domu starostnikov. Kako skrbijo za duhovno vzvalovanost stanovalcev; o tem v oddaji razmišljajo direktorica doma Irena Vozlič Stjepčević, duhovnik Tone Farar ter stanovalki 83-letna Majda Zabukovšek in 92-letna Angela Pem.

Bachov Pasijon po Janezu – tokrat z Gallusovim motetom Ecce quomodo

Musica sacra

Radio Ars v nedeljo, 10. 3., ob 9.25

Na letošnjo tiho nedeljo,17. marca, bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma Zbor in orkester Glasbene matice Ljubljana z vokalnimi solisti in dirigentom Sebastjanom Vrhovnikom izvedel Bachov Pasijon po Janezu, ki se bo sklenil z Gallusovim motetom Ecce quomodo (Glejte, kako umira pravični). Taka je bila izvajalska praksa 17. stoletja na veliki petek in tako izvedbo naj bi prvotno predvidel tudi Bach. Več v pogovoru glasbene urednice Polone Gantar z bas baritonistom Marcosom Finkom, pevsko pedagoginjo Tanjo Rupnik in dirigentom Sebastjanom Vrhovnikom.

Preberite tudi: Bachov »Pasijon po Janezu«

Nedeljsko bogoslužje

Prenos v živo

Radio Ars v nedeljo, 10. 3., ob 10.00

Prenos svete maše iz Celja bo iz cerkve Sv. Danijela, mašuje župnik Tadej Linasi.

Preberite tudi:  Zaradi ljubezni obstajam

Sinoda 2024

Obzorja duha

TV SLO 1 v nedeljo, 10. 3., ob 11.20

V katoliških cerkvah pripravljajo še zadnji delovni dokument za udeležence sinode oktobra v Vatikanu. Tema sinode o sinodalnosti oz. skupni hoji, ki poteka od leta 2021, je »občestvo, udeležba, poslanstvo«. Na lokalni in globalni ravni je bilo veliko pogovorov in poslušanja. Da bi posvečeni in laiki lahko v Cerkvi odgovorno skupaj živeli in uresničevali svoje poslanstvo, morajo spoznati, kaj jim pri tem pomaga. Ob seznanjanju s poročilom z drugega zasedanja sinode v Rimu oktobra 2023 so imeli v škofiji Celje že prvo usposabljanje za voditelje in sodelavce župnijskih pastoralnih svetov z vodilom »Mi pa smo upali …«.

Na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani so podelili Tomaževe nagrade. Zbrane je nagovoril dr. Matjaž Ambrožič.

Celoten spored najdete v prilogi Naša družina.

Teorija spola skozi prizmo teologov, sociologov, pedagogov in zdravnikov

Sedmi dan

Radio Ars v nedeljo, 10. 3., ob 18.05 

Združenje slovenskih katoliških zdravnikov je letošnje Hipokratovo srečanje posvetilo teoriji spola. Gre za temo, ki sproža različne odzive v družbi. Kako obravnavajo teorijo spola teologija, medicina in sociologija, bomo predstavili v oddaji Sedmi dan. Pripravlja jo Nataša Lang.

Oslepela kot mlada mamica

Luč v temi

Radio Ognjišče, v nedeljo, 10. 3., ob 21.00

Sonja Pungertnik je v studio povabila Matejo Pineda, ki jo je poklicna pot peljala v Mehiko, kjer si je ustvarila družino. Kot mlada mamica je popolnoma oslepela in se le z največjimi napori prebila skozi veliko stisko. Prav korona kriza pa ji je znova odprla vrata v svet poučevanja jezikov.

Bogastvo katoliških šolskih ustanov

Petkov večer

Radio Ognjišče, v petek, 15. 3., ob 20.00

V zavodu Antona Martina Slomška v Mariboru delujejo vrtec, osnovna šola Montessori, gimnazija, dijaški dom in glasbena šola. Predstavili ga bomo, kakor tudi druge katoliške šolske ustanove, že skozi celoten teden, petkov večer pa bo namenjen darovanju v solidarnostni sklad za učence iz socialno šibkejših družin.

Lestev

Dokumentarno-igrana serija Parabole, 4. del 

Exodus Tv v nedeljo, 10. 3., ob 20.15 

Serija Parabole govori o duhovnosti ruskih menihov. Poleg krščanske vsebine in oznanjevanja evangelija nas uvaja v poglobljeno krščansko duhovnost. Zahodna Cerkev nekoliko zanemarja duhovnost in goji bolj intelektualni pristop k Božjim skrivnostim in je polna osebnih razodetij. Pravoslavna tradicija pa se naslanja na duhovnost cerkvenih očetov in postavlja za ideal krščanstva meništvo, ki pa je zasidrano v duhovnosti, zasnovani na dvatisočletni izkušnji meništva.


Filmi in druge oddaje

Vse povsod naenkrat

Akcijska komedija, 2022

TV SLO 1 v soboto, 9. 3., ob 22.10

Režija: Daniel Kwan in Daniel Scheinert Igrajo: Michelle Yeoh, Jamie Lee Curtis, Stephanie Hsu, Ke Huy Quan

Zmedena mešanica norega glasbenega videomaratona, komedije, borilnih veščin in nadrealističnega znanstvenofantastičnega okolja je eden kritiško najbolj hvaljenih filmov leta 2022. Prejel je kar sedem oskarjev, med drugim za najboljši film leta. Evelyn Wang je zaskrbljena lastnica propadajoče pralnice. Zdravje njenega očeta je v slabem stanju, mož Waymond ji vroči ločitvene dokumente, hčerka Joy je zelo razočarana nad življenjem. Na koncu se pojavi še neusmiljena delavka davčne uprave Deirdre. Potem ko Evelyn poskuša še zadnjič rešiti svoj posel, Waymondovo telo nenadoma obsede dvojnik iz ene od skoraj neskončnih alternativnih resničnosti. Pove ji, da je edina oseba, ki lahko reši multiverzum pred grožnjo, ki uničuje resničnost. Evelyn pa mora še vedno plačati davke …

Dogodivščina, na katero se je treba podati z odprtim umom in velikodušno, saj ji je težko slediti. Film pa odlikuje odlična montaža – preskoki med prizori so preprosto brezhibni.


Varuj mi ženo

Akcijska komedija, 2021

POP TV v soboto, 9. 3., ob 20.00

Režija: Patrick Hughes Igrajo: Ryan Reynolds, Samuel L. Jackson, Salma Hayek, Antonio Banderas, Morgan Freeman

Nadaljevanje akcijske komedije Krij mi hrbet. V filmu Varuj mi ženo mora telesni stražar znova združiti moči s plačanim morilcem, da bi blaznežu preprečil teroristični napad na Evropo, pridruži pa se mu še morilčeva žena. Film so v celoti posneli v Evropi. Nekatere prizore so posneli na Hrvaškem in v Trstu. Nasilje v filmu je marsikdaj prikazano kot komično, a kljub temu ogled odsvetujemo mlajšim od 17 let.


Dobri Will Hunting

Drama, 1997

Kino v ponedeljek, 11. 3., ob 20.00

Režija: Gus Van Sant Igrajo: Matt Damon, Ben Affleck, Robin Williams, Minnie Driver

20-letni Will je hišnik na bostonski univerzi, ki ga od drugih loči izjemen fotografski spomin. Ko profesor Lambeau svojim študentom zastavi zapleteno matematično formulo, ki jo napiše kar na tablo na šolskem hodniku, jo Will brez posebnih težav reši. Ko to izve Lambeau, mu je pripravljen pomagati pri težavah, ki jih ima mladi genij s policijo. Toda pri tem mu postavi pogoj: obiski pri psihiatru in tedenske učne ure iz matematike. Will privoli v slednje, medtem ko ima s psihiatrom kar veliko težav. Lambeau zato na pomoč pokliče svojega prijatelja, terapevta Seana McGuireja, ki je s svojo trmavostjo morda edini, ki Willa lahko prepriča, da se mu odpre.

24ur Forum: (Ne)Javno zdravstvo

Polemična oddaja

POP TV v ponedeljek, 11. 3., ob 20.00

24UR Forum: (Ne)javno zdravstvo je posebna informativna oddaja, ki bo v živo potekala iz Maribora. Voditeljica Maja Sodja bo z gosti spregovorila v imenu vseh nas – bolnikov, zdravnikov, sester. Ali se naše zdravstvo razkraja? Zdravniki odhajajo, bolniki čakajo nedopustno dolgo. Komu koristi propad javnega zdravstva? Zakaj politika prelaga odločitev? Želimo javno ali zasebno zdravstvo? Iskali bodo odgovore, rešitve, časovnice.

Elaha

Film tedna, drama, 2023

TV SLO 1 v sredo, 13. 3., ob 20.05

Režija: Milena Aboyan Igrajo: Bayan Layla, Derya Durmaz, Nazmi Kirik, Armin Wahedi, Derya Dilber, Cansu Dogan, Beritan Balci

Elaha je mlada Kurdinja v Nemčiji, razpeta med brezpogojno ljubeznijo do svoje kurdske družine, ki živi v Nemčiji, in željami, hotenji in pričakovanji mlade ženske sodobnega zahodnega sveta. Nadaljevala naj bi študij, hkrati pa se poročila s Kurdom iz tradicionalne družine in s tradicionalnimi zahtevami; ena od teh je, da mora pred poroko opraviti zdravniški pregled deviškosti. Pritiski patriarhata so tako močni, da se v Elahi prebudijo uporniški občutki, ki jo pripeljejo do ključnega vprašanja, ali je ženska, kakršna si želi biti. Ali se želi kazati pred ljudmi kot pridna in vzorna hčerka ali pa stopiti v svet odraslih kot sodobna in emancipirana žena? In kakšno ceno je pripravljena plačati za to?

Moj teden z Marilyn

Biografska drama, 2011

Star movies v četrtek, 14. 3., ob 23.00

Režija: Jean-Marc Vallée Igrajo: Michelle Williams; Eddie Redmayne; Kenneth Branagh

Mladi študent filma Colin Clark, ki je delal za Laurencea Olivierja, si je izboril delo asistenta pri snemanju filma Princ in plesalka (1957), v katerem glavno vlogo igra Marylin Monroe. Ta ga po spletu okoliščin povabi v krog svojih bližnjih sodelavcev in za kratek čas se med njima splete tesno zakupništvo. 

Film zaradi golote in profane rabe jezika ni primeren za otroke, mlajše od 12 let.

Kraljičin zaupnik (Victoria and Abdul)

Biografska drama, 2017

POP TV v petek, 15. 3., ob 0.40

Režija: Stephen Frears Igrajo: Judi Dench, Ali Fazal, Eddie Izzard, Paul Higgins, Adeel Akhtar

V drami Kraljičin zaupnik, ki je bila nominirana za dva oskarja, spremljamo zadnje obdobje vladavine kraljice Viktorije in njeno nepričakovano prijateljstvo s postavnim mladim indijskim uradnikom, ki postane njen najožji zaupnik in učitelj. Gre za film poln topline, modrosti in humorja, ki preko pristnega prijateljstva med kraljico in njenim služabnikom raziskuje vprašanja rase, moči in religije.

Recenzijo filma najdete TUKAJ.

Nalaganje
Nazaj na vrh