Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Priporočamo: TV in radijske oddaje z versko vsebino (3.-9. junij)

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 02. 06. 2023 / 09:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.06.2023 / 11:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Priporočamo: TV in radijske oddaje z versko vsebino (3.-9. junij)
FOTO: Društvo prijateljev Poti Sv.Jakoba v Sloveniji

Priporočamo: TV in radijske oddaje z versko vsebino (3.-9. junij)

Izbor TV in radijskih oddaj, ki si jih boste lahko ogledali oz. jim prisluhnili od sobote, 3. junija, do petka, 9. junija. Celoten spored prelistajte v prilogi Naša družina.

Romanje v spomin na umrle Jakobove romarje

Sledi večnosti

Radio Slovenija Prvi v soboto, 3. junija, ob 19.00

Ni nam treba iti po španski Jakobovi poti do Compostele, ampak lahko po slikovitih slovenskih krajih odkrivamo slovenski camino, ki ga prehodi vse več pohodnikov. V tokratni oddaji Sledi večnosti bomo gostili članici Društva prijateljev poti sv. Jakoba Evo Čeč in mag. Francesko Žumer, ki nam bosta predstavili drugo romanje v spomin na umrle Jakobove romarje po Preddvorski veji Jakobove poti iz Hraš do Brezij. To romanje bo drugi konec tedna v juniju.

Vsi verujemo v enega Boga

Musica sacra

Radio Slovenija Ars v nedeljo, 4. junija, ob 9.25

Vsi verujemo v enega Boga je naslov protestantskega korala, ki je skozi stoletja navdihnil mnoge skladatelje, med njimi J.S. Bacha, Jana Pietrszona Sweelincka, Maxa Regerja, pa tudi našega Primoža Trubarja, da ga je poslovenil. Z vsebino se nanaša na parafrazo veroizpovedi, pa tudi na sv. Trojico, ki je v ospredju prve nedelje po binkoštih.

Kaj je molitev?

Obzorja duha

TV SLO 1 v nedeljo, 4. junija, ob 11.25

Kaj je molitev? Kako naj molimo? Krščanski praznik Svete Trojice, enega Boga v treh osebah, nas na prvo junijsko nedeljo spodbuja k razmisleku o odnosu do Boga, sebe in drugih. Prav te razsežnosti obsega človekova molitev. Ena izmed oblik je slavilna molitev, katere priča smo bili na predvečer praznika v dvorani Arena v Zagrebu. V molitvi izhajamo iz izkustva preteklosti in svoje načrte postavljamo v prihodnost.

Novi slovenski prevod Božja liturgija (bizantinsko-slovanskega obreda)

Sedmi dan

Radio Slovenija Ars v nedeljo, 4. junija, ob 18.05

Božja liturgija, ki je v dveh oblikah, Janeza Zlatoustega in sv. Bazilija Velikega, je eno od temeljnih besedil vzhodno krščanskega izročila. V slovenščino je delo prevedla skupina strokovnjakov; odobril ga je tudi Dikasterij za vzhodne Cerkve. Zakaj je pomembno, da imamo Božjo liturgijo tudi v slovenščini? Predvsem pa kaj to pomeni vernike Grško katoliške cerkve pri nas? O tem v oddaji Sedmi dan z avtorji prevoda.

Veselje do življenja

Sol in luč

Radio Ognjišče v torek, 6. junija, ob 17.00

»Z radostjo dobi življenje popolnoma drugačen okus.« Tako je zapisal sloviti pisatelj in menih, pater Anselm Grün. V knjižici z naslovom »Sreča v veselju do življenja« je še mnogo pozitivnih misli in nasvetov, kako priti do tega veselja. Nekaj odlomkov bomo predstavili v tokratni oddaji.

Evtanazija in samomor s pomočjo – holokavst 21. stoletja?

Pogovor o ...

Radio Ognjišče v sredo, 7. junija, ob 17.00

Prof. dr. Matjaž Zwitter, prof. dr. Urh Grošelj in filozof prof. dr. Borut Ošlaj so svoje pomisleke in nove vidike podali na nedavni okrogli mizi v Zavodu sv. Stanislava, v oddaji, ki jo pripravlja s. Meta Potočnik, pa boste lahko slišali najpomembnejše poudarke o tej zahtevni tematiki. Po nedavni raziskavi Inštituta Mediana je okoli 58 % Slovencev naklonjenih uzakonitvi evtanazije. V Evropski uniji jo v različnih oblikah dovoljujejo v kar 12 državah. Poleg tega se indikacije zanjo vse bolj širijo - nedavno so na primer na Nizozemskem sprejeli zakon, ki dopušča evtanazijo tudi za mlajše od 13 let. Tudi v Sloveniji imamo evtanazijo na mizi – strokovno se temu reče Zakon o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o katerem trenutno poteka vroča javna razprava. Si res želimo, da lahko tudi pri nas odločamo o življenju in smrti tistih, ki si zaradi takšnega ali drugačnega razloga želijo umreti? Kaj pa pritiski družbe, svojcev …? Kaj to pomeni za invalide in duševno bolne ljudi? Kako naj se v tej situaciji znajde zdravnik ali medicinska sestra?

Tjaša in Uroš z novim albumom

Petkov večer

Radio Ognjišče v petek, 9. junija, ob 20.00

Gost Marjana Buniča bo trenutno najbolj aktualni zakonski par med glasbeniki, Tjaša Hrovat Steklasa in Uroš Steklasa. V oddajo bosta prinesla "Dozo romantike", to je namreč naslov njunega novega albuma. Ob njuni glasbi pa bomo slišali tudi njune poglede na skupno ustvarjanje, na družino in zakon.

Nalaganje
Nazaj na vrh