Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Priporočamo: TV in radijske vsebine (27. maj-2. junij)

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 26. 05. 2023 / 09:19
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 26.05.2023 / 09:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Priporočamo: TV in radijske vsebine (27. maj-2. junij)
Ritem srca 2023. Prisluhnite reportaži v petek, 2. junija na Radiu Ognjišče. FOTO: Bf Radio Ognjišče

Priporočamo: TV in radijske vsebine (27. maj-2. junij)

Izbor TV in radijskih oddaj, ki si jih boste lahko ogledali oz. jim prisluhnili od sobote, 27. maja, do petka, 2. junija. Celoten spored prelistajte v prilogi Naša družina.

Avtorica knjige o b.s. Antonu Strletu

Naš gost

Radio Ognjišče v soboto, 27. maja, ob 17.00

Uršulinka, s. Jasna Kogoj, se je rodila septembra l. 1944 v Ročinju. Nižjo gimnazijo je obiskovala v Kanalu ob Soči, višjo pa v Novi Gorici. Maturirala je leta 1964. V oddaji je obudila tudi spomin na g. Vinka Kobala in na učiteljico slovenskega jezika, s katero je bila na poseben način povezana. Željo, da bi postala redovnica, je namreč najprej zaupala prav njej. Istega leta kot je opravila maturo, je vstopila k uršulinkam v Škofji Loki in potem jo je pot vodila v Varaždin. S. Jasna je študirala tudi na teološki fakulteti in leta 1984 končala magisterij. V redu je opravljala razne službe, med njimi tudi predstojniško. Potem pa so jo poslali v Pariz, na izpopolnjevanje francoščine. Tretjo probacijo je preživela v Rimu, večno zvestobo redu je obljubila oktobra leta 1972. V oddaji je povedala tudi o bivanju v večnem mestu in težkem delu v arhivu. Za to delo je bilo namreč potrebno znanje tujih jezikov in veliko potrpljenja. S. Jasna je tudi avtorica knjig: Rešilno znamenje našega časa; Uršulinke na Slovenskem; Glej to srce. Teologinja in zgodovinarka s. Jasna Kogoj je tudi pričevalka domoljubne verske vzgoje, ki jo je prevzela od svojih staršev.

S. Jasna Marija Kogoj. FOTO: Jože Potrpin

Vovkovi dnevi v Breznici na Gorenjskem

Sledi večnosti

Radio Slovenija Prvi v soboto, 27. maja 2023, ob 19.00

Letos mineva 60 let od smrti in 100. obletnica nove maše nadškofa Antona Vovka. V župniji Breznica na Gorenjskem so se zato odločili, da spomin na svojega izjemnega rojaka zaznamujejo z več dogodki, ki so jih povezali v Volkove dneve. Župnik župnije Breznica Gašper Mauko ter zgodovinar in velik poznavalec življenja nadškofa Vovka Blaž Otrin bosta v oddaji Sledi večnosti predstavila vsebino Vovkov dnevov, kako daleč je postopek beatifikacije Vovka v Vatikanu, ali v zadnjih letih zgodovinarji odkrivajo nova spoznanja o delovanju nadškofa Vovka, ki ga je – kot je znano – oblast po drugi svetovni vojni ves čas nadzorovala, ustrahovala, preživel pa je tudi zažig.

Glasba za binkošti

Musica sacra

Radio Slovenija Ars v nedeljo, 28. maja, ob 9.25

Binkošti so tretji največji praznik cerkvenega leta, glasba na ta dan pa je raznovrstna, saj praznik v sebi združuje različna razpoloženja. Prevladuje veselo, hkrati skrivnostno vzdušje. Po izročilu evangelista Luka naj bi se namreč na ta dan Sveti Duh z ognjem in viharjem spustil nad zbrane apostole in jim podelil dar govorjenja v različnih jezikih; z univerzalnim glasbenim jezikom zato lahko nagovarjajo tudi binkoštne kompozicije.

Kdo so mladi

Obzorja duha

TV SLO 1 v nedeljo, 28. maja, ob 11.35

Kdo so mladi? Kako moramo na njih gledati? Opažamo, da mladi nimajo časa poslušati, so tudi individualisti. Kako naj jim z vzgojo in izobraževanjem pomagamo odrasti, jih družbeno usmeriti? O tem se bomo z gosti spraševali v oddaji ob praznovanju sto letnice rojstva zavetnika mladih, blaženega Alojzija Grozdeta.

Pogovor z mariborskim nadškofom Alojzem Cviklom

Sedmi dan

Radio Slovenija Ars v nedeljo, 28. maja, ob 18.05

Na binkoštno nedeljo pripravljamo pogovor z mariborskim nadškofom metropolitom mag. Alojzem Cviklom. Spregovoril bo o moči Svetega Duha, ki predstavlja živost naše vere. Oddajo pripravlja Tone Petelinšek.

17. mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus – Maribor

Posnetek

TV SLO 2 v nedeljo, 28. maja, ob 7.30

V mariborski dvorani Union je po štirih letih premora potekalo 17. Mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus – Maribor, ki v svetu slovi kot eno najzahtevnejših. Letos se ga je udeležilo osem pevskih zasedb s celega sveta, v finale pa se jih je uvrstilo pet, in sicer koncertni zbor Univerze v Portoriku Coralia, Komorni zbor Megaron iz Slovenije, moška vokalna zasedba Zero8 iz Švedske, Mešani pevski zbor Juventus Univerze v Latviji in Moški zbor Suhar iz Baskije – Španije. Veliko nagrado Gallus – Maribor si je prislužil švedski moški zbor Zero8 pod vodstvom Rasmusa Krigströma, ki je s tem postal eden od finalistov tekmovanja za veliko zborovsko nagrado Evrope, napovedanega za september 2024 v bolgarskem letovišču Varni. Režija: Aljaž Bastič.

15. obletnica oddaje

Podjetno naprej

TV SLO 1 v ponedeljek, 29. maja, ob 17.15

Neprecenljivo je, da nas gledalci spremljate že 15 let! 27. maja 2008, na začetku svetovne gospodarske in finančne krize, smo namreč začeli s predstavitvijo dobrih praks slovenskega podjetništva. Vrsto let ste jih gledali v Pravi ideji, po covidni krizi pa smo šli z oddajo podjetno naprej. Skupaj ste lahko doslej videli blizu 500 zgodb o uspehu in predstavitev več tisoč inovativnih idej mladih. In prav o pomenu podjetništva, o tem, kako spodbujati poštene podjetniške prakse in še o čem – v tokratni oddaji Podjetno naprej.

Biodiverziteta v tleh

Ugriznimo v znanost

TV SLO v četrtek, 1. junija, ob 17.15

Tla pod našimi nogami so polna življenja. V žlici tal najdemo več milijard bakterij in gliv, več kot je ljudi na Zemlji. Poznamo pa jih le en odstotek. Največ jih živi v globini do 30 centimetrov. Kateri organizmi živijo v tleh naših pragozdov, ugotavljajo z DNK-analizo. Kako ta poteka? Zaradi oranja in gnojenja so organizmi bolj ogroženi v tleh, namenjenih kmetijstvu. Kako nanje vpliva različna obdelava zemlje in kako podnebne spremembe, dolgotrajna suša ali obilna deževja? Talni organizmi sodelujejo v številnih, nam nevidnih procesih v tleh. Raziskovalci jim lahko sledijo z merjenjem izpustov plinov iz tal.

Sveta maša v spomin Tomu Zupanu

Prenos z Okroglega

Radio Ognjišče v petek, 2. junija, ob 19.00

V juniju bodo prenosi svete maše iz frančiškanske cerkve Marijinega oznanjenja na Tromostovju v Ljubljani, na prvi petek v juniju pa bomo prenašali tradicionalno sveto mašo iz kapelice sv. bratov Cirila in Metoda z Okroglega pri Kranju, ki bo darovana za velikega dobrotnika slepih in slabovidnih.

Reportaža z Ritma srca 2023

Petkov večer

Radio Ognjišče v petek, 2. junija, ob 20.00

Z radijskim mikrofonom smo se na prizorišču pogovarjali z nastopajočimi glasbeniki, preverili vzdušje med obiskovalci, vprašali za skrivnosti kuhinje MasterChefa Luke Novaka in se o največjem festivalu krščanske glasbe pri nas pogovarjali z njegovim organizatorjem Andrejem Jermanom.

Mladifest o teoriji spola

Posebna oddaja

Exodus TV v petek, 2. junija, ob 20.00

Številni starši po svetu se zbirajo v protestih, ker se ne strinjajo z vsebinami, ki jih o spolu in spolni usmerjenosti predavajo v šolah njihovih otrok. Papež Frančišek je o tej temi dejal: »Gre za plačano ideološko kolonizacijo s strani vplivnih narodov.« Prisluhnite, kaj so o tej temi govorili v Medžugorju, na srečanju mladih.

Nalaganje
Nazaj na vrh