Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Priporočamo: TV in radijske verske oddaje velikega tedna (1.-7. april)

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 31. 03. 2023 / 10:05
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 04.04.2023 / 14:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Priporočamo: TV in radijske verske oddaje velikega tedna (1.-7. april)
Radijske in TV oddaje od cvetne nedelje do velikega petka. FOTO: Tatjana Splichal

Priporočamo: TV in radijske verske oddaje velikega tedna (1.-7. april)

Radijske in televizijske oddaje z versko in duhovno vsebino, ki jim boste lahko prisluhnili oz. si jih ogledali v tednu od sobote, 1.., do petka, 7. aprila. Celoten spored prelistajte v prilogi Naša družina.

Ko se temelji reda podirajo

Za življenje

Radio Ognjišče v soboto, 1. aprila, ob 11.00

Zaporniški vikar Robert Friškovec je blizu ljudem, ki so sami rušili temelje oziroma so jih spodkopali še komu drugemu, predvsem tistim, nič krivim, ki so bili le v nepravem trenutku na nepravem mestu in so postali nedolžne žrtve. Vprašali ga bomo, kako temelje ruši vsak med nami, kako ustaviti ta tok in začeti pri sebi, saj bomo tako največ prispevali k graditvi pravih odnosov med ljudmi in z Bogom.

Koprski škof dr. Jurij Bizjak

Sledi večnosti

Radio Slovenija 1 v soboto, 1.aprilam ob 19.00

Pred cvetno nedeljo, uvodom v veliki teden, bomo gostili koprskega škofa dr. Jurija Bizjaka. Kakšno je sporočilo cvetne nedelje danes in velikega tedna, ko se kristjani spominjajo trpljenja svojega odrešenika Jezusa Kristusa? Škof Bizjak bo tudi gostitelj enega od pomembnejših dogodkov v Katoliški cerkvi v Sloveniji – medverstvenega srečanja verskih voditeljev zahodnega Balkana: Foruma za dialog in mir na Balkanu. Kakšna je moč verskih voditeljev v današnji sekularizirani družbi?

Na cvetno nedeljo - Pasijon Heinricha Schütza

Musica sacra

Radio Slovenija Ars v nedeljo, 2. aprila, ob 9.25

Na cvetno nedeljo, zadnjo nedeljo pred veliko nočjo, je čas za pasijon. Jezusovo trpljenje so podrobno popisali vsi štirje evangelisti, v triletnem zaporedju oz. ciklu pa se vsako leto izvaja besedilo drugega sinoptičnega evangelista. Ker smo letos v letu A, je na vrsti pasijon po Mateju. Najbolj poznan in izvajan je v uglasbitvi Johanna Sebastijana Bacha, tokrat pa bo zvenel po zamisli Heinricha Schütza, najpomembnejšega nemškega skladatelja pred Bachom.

Prenos sv. maše

Radio Ognjišče v nedeljo, 2 aprila, ob 10.00

Neposredni prenos sv. maše iz cerkve Marijinega oznanjenja v Ljubljani.

Cvetna nedelja

Obzorja duha

TV SLO 1 v nedeljo, 2. aprila ob 11.35

S cvetno ali oljčno nedeljo bomo vstopili v neposredno pripravo na največji krščanski praznik veliko noč. Z blagoslovom zelenja se bomo spomnili Jezusovega prihoda v Jeruzalem, kjer so ga slovesno pozdravili s palmovimi listi. Pri bogoslužju s poslušanjem evangeljskega poročila o Jezusovem pasijonu pa oživeli njegovo trpljenje in smrt na križu, s katero nam je prinesel odrešenje.

Nova izdaja oznanila Trpljenje našega Gospoda Jezusa Kristusa

Sedmi dan

Radio Slovenija Ars v nedeljo, 2.aprila, ob 18.05

Zavod za cerkveno glasbo je v letošnjem postnem času izdal novo izdajo oznanila Trpljenje našega gospoda Jezusa Kristusa. Gre za velik projekt za Katoliško cerkev v Sloveniji. Zakaj? Kaj prinaša nova izdaja? V nekaterih slovenskih katoliških cerkvah namreč že danes na cvetno nedeljo in veliki petek pojejo oznanilo o trpljenju Jezusa Kristusa. Ta vprašanja bo pojasnila dr. Cecilija Oblonšek iz Teološke fakultete Univerze v Ljubljani. Škof Maksimilijan Matjaž pa bo pojasnil pomen oznanila trpljenja znotraj obredov velikega tedna.

Zakaj so otroci spregledani žalovalci?

Nedeljski klepet

Radio Ognjišče v nedeljo, 2. aprila, ob 21.00

Z vodjo hiše Ljubhospic Tatjano Fink bomo govorili o žalovanju otrok. Slišali boste, kako se žalovanje otrok razlikuje od žalovanja odraslih, zakaj so otroci pogosto spregledani žalovalci pa tudi o tem, kje lahko najdejo družine, v kateri je nekdo od bližnjih umrl, pomoč in podporo ter kolikšni meri naj otrok sodeluje pri obredih poslavljanja.

Cerkev v krizi ali pred novo priložnostjo?

Pogovor o ...

Radio Ognjišče v sredo, 5. aprila, ob 17.00

Cerkev v Evropi in tudi pri nas se sooča z upadanjem števila vernikov, mlačnostjo kristjanov, pa tudi z izzivi trenutnih razmer, kot so vojna v Ukrajini, posledice pandemije, vdor ideologije LGBT in teorije spola. Kako lahko skupaj odgovarja na ta vprašanja in kakšen zgled lahko s tem da vsemu svetu, so se pogovarjali predstavniki krajevnih Cerkva na celinskem sinodalnem zasedanju v Pragi. K pogovoru smo povabili štiri slovenske predstavnike, ki so spregovorili tudi o različnih polih v Cerkvi, kot so tisti bolj progresivistični in drugi bolj tradicionalistični ter kako skupaj ustvarjati eno samo Kristusovo Cerkev. V Evropi doživljamo tudi razlike med Vzhodom in Zahodom. Česa se lahko drug od drugega naučimo? Govorili pa so tudi o tem, kako v življenje Cerkve bolj vključiti mlade, ženske in ljudi z obrobja. Je lahko sinodalna pot, ki jo je začrtal papež Frančišek, pot prihodnosti Cerkve? Oddajo pripravlja novinarka Marjana Debevec.

Ivan Mrak: Veliki duhovnik Kajfa

Radijska igra

Radio Slovenija Ars v četrtek, 6. aprila, ob 22.05

Režija: Jože Valentič. V velikonočnem tednu predstavljajo drugo dramo iz Mrakove trilogije o Jezusovem trpljenju. Kajfa se sprva pri Ponciju Pilatu zavzema za kaznovanje Jezusa s smrtjo, vendar se mu začnejo porajati dvomi, potem ko vidi Jezusov odziv na obsodbo. Čedalje močneje se v njem začne oglašati vest, vodi ga nenehno spraševanje o lastnih načelih, etiki in ravnanju, ki jih je Jezus do temeljev zamajal.

François Mauriac ‒ Iz Jezusovega življenja

literarni nokturno

Radio Slovenija Ars v četrtek, 6. aprila, ob 23.00

Francoski pisatelj François Charles Mauriac (živel je med letoma 1885 in 1970) se je rodil v pobožni in strogi katoliški družini; globoka vera je zaznamovala tako njegovo življenje in ustvarjanje. V središču Mauriacovih del je verujoča duša, ki se spoprijema s problemi greha, milosti in odrešitve.
Leta 1933 je postal član Francoske akademije, leta 1952 je dobil Nobelovo nagrado za književnost. V knjigi Jezusovo življenje, ki je izšla leta 1936, je ustvaril živ portret Jezusa Kristusa. Predstavil ga je kot resnično osebo, človeka, ki razmišlja, čuti in čustvuje. Mauriac je knjigo napisal z globoko vero in spoštljivo domišljijo. Vseeno je bila ta upodobitev Kristusa za mnoge nesprejemljiva.

Božji grobovi na Slovenskem

oddaja

TV SLO 2 v petek, 7. aprila, ob 21.00

Božji grobovi so po slovenskih cerkvah navadno postavljeni le za velikonočne praznike, v nekaterih primerih pa so v posebnih kapelah in so del stalne likovne opreme cerkve. V oddaji bodo domačini predstavili naslikani kulisni božji grob v katedrali v Gornjem gradu, stekleni božji grob v župnijski cerkvi na Vačah in Plečnikov božji grob pri kamniških frančiškanih. Ti božji grobovi so umetnostni in obrtni dosežek ter zbujajo občudovanje mnogih obiskovalcev.

Križev pot velikega petka v Rimskem koloseju

Prenos iz Vatikana

Exodus TV v petek, 7. aprila, ob 21.15

Vsako leto na večer velikega petka papež z verniki moli postaje križevega pota v Rimskem koloseju. Povabljeni, da se pridružite molitvi papeža Frančiška, ki prek prenosa združuje vernike po vsem svetu v premišljevanju Jezusovega trpljenja.

TV SLO 1 v petek, 7. aprila, ob 21.15

Prenos križevega pota iz Rimskega koloseja si bo mogoče ogledati tudi na drugem programu Televizije Slovenije.

Stanko Vuk ‒ Križev pot

literarni nokturno

Radio Slovenija Ars v petek, 7. aprila, ob 23.00 

Križev pot je niz pesmi Stanka Vuka, slovenskega pesnika in pisatelja, po svoji življenjski usodi pa mučenika nemirnih vojnih časov prve polovice dvajsetega stoletja. Zavedni Primorec Stanko Vuk, krščanski socialist, je trpel pod fašizmom, bil obsojen na petnajst let zapora, komaj dvaintridesetletnega pa so ga neznanci ubili skupaj z ženo Danico in Dragom Zajcem. Zapustil je krhko, včasih ekspresivno, poezijo, v kateri ob vzgibih in podobah iz narave ubeseduje občutja pesniškega subjekta. Nekatere pesmi imajo tudi socialno in religiozno tematiko.

Nalaganje
Nazaj na vrh