Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Priporočamo: verske oddaje v prvem tednu marca

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 03. 03. 2023 / 14:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.03.2023 / 13:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Priporočamo: verske oddaje v prvem tednu marca
Na TV Exodus vsak dan lahko prisluhnete kratkemu postnemu razmišljanju Martina Goloba. FOTO: Siniša Kanižaj

Priporočamo: verske oddaje v prvem tednu marca

Radijske in televizijske oddaje z versko in duhovno vsebino, ki jim boste lahko prisluhnili oz. si jih ogledali v tednu od sobote, 4., do petka. 10. marca. Celoten spored prelistajte v prilogi Naša družina

Ljubiteljski fotograf dr. Tihomir Pinter

Naš gost

Radio Ognjišče v soboto, 4. marca, ob 17.00

Tokratni sogovornik bo ljubiteljski fotograf bogatega opusa, najbolj poznan po fotografskih albumih s portreti slikarjev in književnikov pri delu, pa tudi glasbenikov. Po poklicu je kemik in farmacevt, kar je uspešno združeval s fotografskim ustvarjanjem. Začel pa je v železarni, saj ga najbolj zanima abstraktno, igra svetlobe in njeni številni podtoni v analogni, črno beli klasični fotografiji. Neprekinjeno razstavlja že več kot pol stoletja doma in v tujini, svoje fotografije redno objavlja v časopisih in knjigah. Za dosežke na področju razstavne fotografije mu je nacionalna zveza fotografov dodelila naslov »mojster umetniške fotografije«, mednarodna fotografska organizacija pa naziv »Excellence FIAP«. Leta 2006 je prejel nagrado Janeza Puharja za življenjsko delo. Leta 2008 je izšla knjiga »Umetniki v ateljeju« kot nadaljevanje portretiranja likovnih umetnikov in monografija »Trenutki z umetniki«. V Jakopičevi galeriji pa je izšel pregledni katalog »Kemija podobe«.

Duhovnik v današnjem času

Sledi večnosti

Radio Slovenija 1 v soboto, 4. marec ob 19.00

Duhovnik svojim župljankam in župljanom ne daje le duhovne oskrbe, temveč je v današnjem času tudi manager v župniji. Ves čas je pod drobnogledom ljudi, ugotavljajo duhovniki. Kaj pa oni potrebujejo? Kakšnega duhovnika pa si želijo verniki? O vsem so premišljevali na okrogli mizi v Trebnjem: duhovnika Jože Pibernik in Marjan Kokalj, redovnica Helena Reberc in župljanka iz Trebnjega, Klara Curk ter dramski igralec Gregor Čušin.

Žalostinke preroka Jeremija

Musica sacra

Radio Slovenija Ars v nedeljo, 5. marca ob 9.25

Izgnanstvo je bilo za Izrael uničujoča izkušnja. Vera in upanje sta se jim zamajala, a prerok Jeremija jim je napovedal vrnitev v domovino. Uničenje Jeruzalema in templja leta 586 pred Kristusom opisujejo tako imenovane Jeremijeve žalostinke. Njihova besedila spadajo med najlepše primere hebrejske poezije. Berejo ali pojejo jih tako Judje kot kristjani, v katoliški Cerkvi pa so sestavni del liturgije vélikega tedna – slišimo jih med berili na veliki četrtek, petek in soboto. Ne preseneča zato, če so skozi stoletja navdihnila številne skladatelje, med njimi tudi Francesca Duranteja.

Svetost

Obzorja duha

TV SLO 1 v nedeljo, 5. marca ob 11.35

Postni čas, 40 dnevne duhovne vaje, so čas odpiranja srca za okušanje ljubezni Boga. Biti svet, pomeni biti Božji. Kdo je bil skozi stoletja postavljen kristjanom za zgled? Vsak od nas je poklican k uresničitvi svojega "biti", biti svetnik, svetilnik v dejanjih ljubezni sredi sveta!

Novi pogledi na Adama Bohoriča

Sedmi dan 

Radio Slovenija Ars v nedeljo, 5. marca ob 18.05

Leta 2020 smo zaznamovali 500. obletnico rojstva prvega slovničarja slovenskega jezika in protestantskega šolnika Adama Bohoriča. To je spodbudilo številne raziskovalce, da so na novo ovrednotili njegov vpliv na razvoj protestantske miselnosti, pa tudi njegovo življenjsko pot. Nova odkritja o Bohoriču, za katerega zdaj strokovnjaki pravijo, da je bil največji humanist 16. stoletja na našem ozemlju, v oddaji Sedmi dan predstavljata akademik dr. Marko Jesenšek in dr. Klaudija Sedar, direktorica Zavoda Primoža Trubarja. Oddajo pripravlja Nataša Lang.

Alejandro Pena Esclusa: Forum Sao Paolo in kulturna vojna

Od slike do besede

Radio Ognjišče v torek, 7. marca, ob 21.00

Z nami bo dr. Ivan Štuhec. Predstavili bomo knjigo, ki je izšla pri založbi Nova obzorja. Avtor govori o temah, ki ne zadevajo le južne Amerike ampak tudi Slovenijo. V drugi polovici 20. stoletja smo bili priča vzponu levičarskih ideologij. Te so se prebijale v ospredje s pomočjo dolgega pohoda skozi ustanove ter kulturne vojne.

Postno razmišljanje: Martin Golob

Kratko premišljevanje

Exodus TV vsak dan ob 20.00

V tem tednu vas vabimo, da v postnih premišljevanjih prisluhnete priljubljenemu župniku Martina Goloba, ki je opozoril nase s svojimi vlogi in spletnim maševanjem med epidemijo. S svojo vero, srčnostjo in prijaznostjo vas bo zagotovo nagovoril.

Vloga ženske v umetnosti

Pogovor o ...

Radio Ognjišče v sredo, 8. marca, ob 17.00

Na mednarodni dan žena se bomo pogovarjali z ženskami, ki danes delujejo v različnih panogah umetnosti. Kako doživljajo svoje poslanstvo, kaj jim umetnost daje in kakšno dodano vrednost lahko one kot ženske dajo umetnosti? Spregovorili bomo tudi o tem, kako njihovo umetniško pot bogati vloga ženske, žene in mame.

Celoten spored radijskih in televizijskih vsebin je na voljo v prilogi Naša družina.

Kupi v trgovini

Samo ljubezen ustvarja
Duhovna rast
17,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh