Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prosim, oprosti! [VIDEO]

Objava: 10. 07. 2022 / 07:07
Oznake: Molitev
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.07.2022 / 08:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prosim, oprosti! [VIDEO]
FOTO: Karmen Smodiš/Arhiv Družine

Prosim, oprosti! [VIDEO]

Gradivo za družine za nedeljo, 10. julija (15. nedelja med letom)

Razmislek o evangeliju (Lk 10,25-37)

Zgodbo o usmiljenem Samarijanu tako zelo poznamo, da smo skoraj presenečeni, ko se spomnimo, da je le pripoved in ne resnični dogodek. Jezus jo je povedal učitelju postave, da je potem on sam ugotovil, kdo je njegov bližnji. Zanimivo je, da Jezus ni dejal, da je oropani bližnji Samarijanu, temveč ravno nasprotno. Kdor je usmiljen, izraža svojo bližino. Včasih jo je laže izraziti nekomu, ki je daleč in ga ne vidimo vsak dan. Včasih je laže biti bližnji nekomu po telefonu ali zoomu. Kako smo resnično bližnji najbližjim? Vedenje v domači družini, skrb drug za drugega v domačem okolju je včasih zelo velik zalogaj. Usmiljenje in odpuščanje sta verjetno dve strani iste medalje. Kolikokrat molimo »odpusti nam naše dolge, kakor tudi mi odpuščamo …«? Ko poslušamo zgodbo o usmiljenem Samarijanu, slišimo tudi Jezusovo naročilo: »Pojdi in tudi ti tako delaj!« Bodi bližnji tistemu, ki te potrebuje in si sam ne more ali ne zna pomagati. Ne boj se zase in za svoje. Bodi usmiljen. Odpuščaj.

Predlogi za pesmi

Bodi usmiljen kakor Oče, Jezus je pot, Samarijan (F. Juvan).


Vprašanja za pogovor v družini

Kdaj si želim, da bi bili drugi usmiljeni z menoj? Kaj pomeni, da si z nekom usmiljen? Kakšna je razlika med usmiljenjem in popuščanjem?

Dejavnost

Izdelali bomo preproste naprstne lutke in uprizorili priliko. Za izdelavo potrebujemo nekaj blaga različnih barv in vzorcev, šivanko in nit, škarje in flomastre. Izrežemo trakove iz blaga (dvojna dolžina prsta in + 1 cm širine), s flomastri narišemo obraze. Če nimamo blaga, lahko lutke izdelamo iz papirja.

Kupi v trgovini

Novo
Sveto pismo (Stara in Nova zaveza) - NOV PREVOD
Sveto pismo
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh