Zapri
Iskanje

Prostorje Svetega na slikah Zdravka Luketiča

Za vas piše:
M. F.
Objava: 18. 06. 2022 / 09:53
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.06.2022 / 14:15
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Prostorje Svetega na slikah Zdravka Luketiča

Prostorje Svetega na slikah Zdravka Luketiča
Zdravko Luketič na odprtju razstave Prostorje Svetega. FOTO: Tatjana Splichal
Ob 20-letnici Slovenske asociacije suverenega malteškega viteškega reda je njen predsednik dr. Tadej Jakopič v Galeriji Družina odprl prodajno razstavo likovnih del člana reda Zdravka Luketiča. Izkupiček bodo namenili pomoči Ukrajini.

Prostorje Svetega je magister znanosti in likovni ustvarjalec Zdravko Luketič naslovil razstavo del iz svojega opusa, ki, kot je dejal likovni kritik Mario Berdič, »presegajo naravno, zemeljsko«. Luketič, po izobrazbi magister rentgenologije, likovno ustvarja že dobra štiri desetletja in je v tem času prešel od krajinskega slikarstva na abstraktno in simbolično likovno ustvarjanje, v zadnjem času pa ustvarja figuraliko. »Prilagaja se vedno novim tematikam in motiviki, od klasičnih krajinskih upodobitev prek zanj prepoznavnih metuljev in v zadnjem času figuralnih kompozicij z večpomensko simboliko s poudarkom na medčloveški ljubezni in duhovni stvarnosti,« je zapisal Berdič.

Pogost motiv na slikah je družina

Da je pogled Zdravka Luketiča na umetnine »rentgenski«, je dejal Berdič na odprtju razstave: »Resnično ima občutek, da se likovni objekti, poteze, barve, svetlobe in sence kar nizajo druga za drugo in ustvarjajo nekakšen tridimenzionalni pogled v globino, na nek način ustvarjajo iluzijo.«

Razstavo je odprl dr. Tadej Jakopič. FOTO: Tatjana Splichal

Na razstavi so umetnika spremljali žena Nilda in trije sinovi, vsi glasbeniki. »Redko srečaš tako povezano glasbeno družino,« je dejal Berdič in med razlago slik izpostavil, da je bila družina priljubljena likovna motivika, saj je kar nekaj akvarelov in pozneje akrilov posvetil družin. »Mama, oče in dete – njegove slike družine asociirajo na Sveto družino,« je dejal Berdič.

Slike opremi s svetopisemskimi besedili

Umetnik Luketič je povedal, da je iz abstraktnega prešel na figuralno slikarstvo v času, ko so ga v gibanju Najina pot, katerega član je – pred več kot 40 leti je Najino pot začel jezuit p. Vital Vider – prosili, da za njihovo interno glasilo naslika naslovnice. »Za naslovnico nisem mogel narediti abstraktne slike, saj si abstrakcijo vsak lahko razlaga po svoje, povezuje pa nas ne,« je dejal umetnik Luketič. Od takrat ustvarja figuraliko, svoja dela pa razstavlja po slovenskih in tujih galerijah, med drugim so bila njegova dela že večkrat izbrana na prestižni Pariški likovni salon. »Verskih tem se 'bojijo', ne le pri nas, tudi v tujini. Zato se čudim, da so za Pariz sprejeli sliko Maranatha z jasno sakralno tematiko,« je dejal Luketič, ki svoje slike opremi vsaj z enim, pogosto pa tudi več citati iz Svetega pisma. »S tistim besedilom, ki me ob ustvarjanju nagovarja in opisuje moje življenje v času nastajanja likovnega dela.«

Odprtje razstave v Galeriji Družina. FOTO: Tatjana Splichal

Zdravko Luketič, ki je aktiven tudi v družbeno-političnem življenju tako na občinski kot državni ravni, želi, da bi njegovo slikarsko sporočilo o bogastvu vere, o pomoči ubogim, k čemur ga nagovarja tudi članstvo malteškega viteškega reda, prišlo med ljudi.

Za 20 let 20 tisoč evrov pomoči

Misel o dobroti do vseh pomoči potrebnih je izpostavil tudi predsednik Slovenske asociacije suverenega malteškega viteškega reda Tadej Jakopič. »Dvajsetletnico smo želeli praznovati na najlepši način – z lepoto in dobroto. Ob 20-letnici smo želeli zbrati 20 tisoč evrov za pomoč Ukrajini. Naš član Zdravko Luketič se je odločil, da bo prispeval na drugačen način – s prodajno razstavo,« je dejal Jakopič, ki je razstavo tudi odprl.

V Galeriji Družina bo razstava na ogled do 20. avgusta.

Več fotografij Tatjane Splichal pa v spodnji fotogaleriji.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh