Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prostovoljec leta 2021

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 27. 06. 2022 / 19:35
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.06.2022 / 19:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prostovoljec leta 2021
Sprejem za prostovoljke in prostovoljce. FOTO: Daniel Novakovič/STA.

Prostovoljec leta 2021

Danes, 27. junija je v Kongresnem centru Brdo potekala zaključna prireditev natečaja Prostovoljec leta. Prireditev je gostil častni pokrovitelj projekta Prostovoljec leta predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je že deseto leto častni pokrovitelj natečaja in je imel na prireditvi slavnostni nagovor.

 »Ko stojim pred vami in vam gledam v oči, vidim svet, kakršen bi moral biti. Svet, utemeljen na solidarnosti, sodelovanju, sočutju, človeški toplini in nesebičnosti. Svet, v katerem nihče ne bo ostal zadaj, saj se bo vedno našla roka, ki mu bo pomagala, da nadaljuje svojo pot,« je v slavnostnem nagovoru dejal Pahor in poudaril, da je bila Slovenija od nekdaj in po tradicijo zelo solidarna družba, kar se prenaša iz generacije v generacijo.

»Ko stojim pred vami in vam gledam v oči, vidim svet, kakršen bi moral biti.« FOTO: Daniel Novakovič/STA.

Vročil je plaketo za Naj prostovoljski projekt 2021, ki je postal projekt Lahko berljiva Ustava Republike Slovenije za približevanje temeljnega dokumenta države ljudem.

»Ko prebiram Skupna poročila o prostovoljstvu v Republiki Sloveniji za pretekla leta me vedno znova presunejo, navdušijo in ganejo številke, ki so tam zapisane. Prostovoljk in prostovoljcev je blizu 300 tisoč, kar je skoraj 15 odstotkov prebivalstva Slovenije. V vpisniku prostovoljskih organizacij je bilo avgusta 2020 vpisanih kar 2.150 organizacij. Prostovoljke in prostovoljci opravite več kot 11 milijonov ur prostovoljskega dela. To je neverjetno. En človek bi toliko ur moral opravljati več kot 1.300 let. In to so zgolj zabeleženi podatki. V resnici je prostovoljskega dela opravljenega še več,« še je dejal in prostovoljkam in prostovoljcem izrazil globoko hvaležnost za pomembno poslanstvo, ki ga opravljajo v družbi.

Prejemniki

Ob tej priložnosti je predsednik Pahor vročil Zahvalo predsednika Republike Slovenije, ki jo je ob 20-letnici prejel natečaj Prostovoljec leta v izvedbi Mladinskega sveta Slovenije za dve desetletji spodbujanja prostovoljstva in vrednot človečnosti, ki plemenitijo družbo. Zahvalo je sprejel Miha Zupančič, predsednik Mladinskega sveta Slovenije, ki je zbrane na slovesnosti tudi nagovoril.

Prejemnik nagrade Miha Zupančič FOTO: Daniel Novakovič/STA. 

Pia Oražem je postala Naj mladinska voditeljica 2021, Naj mladinski projekt 2021 pa Noč čarovnic v izvedbi Mladinskega centra Krško. Priznanje za posebne dosežke sta prejela Marika Haler in Branko Lepičnik. Julija Kordež in Jakob Osredkar sta postala naj prostovoljka in prostovoljec v starosti pod 30 let, Marjetica Stojanović Verdinek in Dejan Sotirov pa naj prostovoljka in prostovoljec nad 30 let.

Nazivi

V natečaj je letos prispelo 112 prijav, 24 za projekte in 88 za posameznike. Komisija je med njimi izbrala nosilce naslednjih 9 nazivov oz. priznanj: Naj prostovoljka in Naj prostovoljec v dveh starostnih kategorijah (pod 30 in nad 30 let), naziv Naj prostovoljski projekt, posebej pa še naziva Naj mladinski voditelj in Naj mladinski projekt ter 2 priznanji za posebne dosežke.

Prostovoljci in projekti so bili izbrani na podlagi natečaja, ki ga je MSS objavil marca letos, z njim pa povabil vse institucije in posameznike, ki v svoje dejavnosti vključujejo prostovoljstvo, da prijavijo svoje najboljše prostovoljce, prostovoljke in projekte za leto 2021.




Nalaganje
Nazaj na vrh