Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prva katoliška visoka šola v Belorusiji

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 10. 09. 2013 / 07:26
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prva katoliška visoka šola v Belorusiji

Prva katoliška visoka šola v Belorusiji

Nadškof v Minsku, Tadeusz Kondrusiewicz: Pomemben korak na poti do katoliške univerze; predavanja se pričnejo v zimskem semestru.

Belorusija bo dobila svojo prvo katoliško visoko šolo. Nadškof v Minsku, Tadeusz Kondrusiewicz, je od tamkajšnje vlade prejel uradno dovoljenje za odprtje 'Teološke visoke šole Janeza Krstnika' v beloruski prestolnici, kot je sporočila Beloruska škofovska konferenca. S predavanji naj bi pričeli v prihodnjih tednih.

Na visoki šoli bodo lahko prihodnji duhovniki, pa tudi laiki med drugim študirali teologijo, filozofijo in komunikacijske vede. Nadškof Kondrusiewicz je odprtje omenjene visoke šole označil kot pomemben korak na poti do ustanovitve katoliške univerze. V Minsku je bila doslej kot katoliški kolegij na voljo le pred tremi leti ustanovljena šola za katehete. Na istem mestu bodo zdaj odprli še visoko šolo.

Okoli poldrugi milijon izmed 10 milijonov prebivalcev Belorusije pripada katoliški Cerkvi. Za pravoslavno Cerkvijo katoliška predstavlja drugo največjo versko skupnost v tej nekdanji sovjetski republiki. Katoliški semenišči sta v mestih Pinsk in Grodno, drugi kolegij za katehete pa v mestu Baranoviči.V Moskvi pa je v začetku letošnjega avgusta prenehala delovati visoka šola za filozofijo, teologijo in zgodovino, ki jo je upravljal jezuitski red. Natančni vzroki za zaprtje niso bili predstavljeni javnosti. Inštitut sv. Tomaža, ustanovljen leta 1991, je bil največja katoliška visoka šola v Rusiji.

Namesto njega naj bi v začetku prihodnjega leta ustanovili izobraževalno središče za nadaljnje poklicno izobraževanje. V načrtu so eno- in dvoletni programi s področja religije, duhovnih in socialnih ved.
Domneve, da so šoli težave povzročale ruske oblasti, so s cerkvene strani pred kratkim zanikali. Pred štirimi leti pa je jezuitski red izrazil ostre proteste proti ruskem pravosodju zaradi razsodbe v procesu glede umora profesorja na Inštitutu sv. Tomaža, p. Victorja Betancourt-Ruiza iz Latinske Amerike, in takratnega provinciala p. Otta Messmerja. Mediji so oba umorjena pred procesom sumili povezave s prostitucijsko mrežo. Nekega Rusa so obsodili zaradi umora p. Betancourt-Ruiza, umorjenemu pa so naprtili umor sobrata, p. Messmerja. Razsodba je sprožila ostre kritike tamkajšnjih cerkvenih predstavnikov.





Vir: Kathpress
Foto: splet / Wikipedia

Nalaganje
Nazaj na vrh