Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prvi dotiki violončela v Parnasovi poletni šoli

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 20. 08. 2014 / 09:42
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prvi dotiki violončela v Parnasovi poletni šoli

Prvi dotiki violončela v Parnasovi poletni šoli

V Parnasovi poletni šoli za violončelo se te dni urijo učenci nižje stopnje.

V Parnasovi poletni šoli za violončelo se te dni urijo učenci nižje stopnje. Osem bodočih virtuozov se igranja na ta inštrument uči v prostorih Zavoda Marianum v Veržeju, vodi pa jih je profesorica Zdenka Kristl Marinič. Sklepni koncert udeležencev bo 24. avgusta ob 18. uri v Kulturnem domu v Veržeju. Na njem se bodo predstavili učenci poletne šole v komornih skupinah in kot solisti.


Poletno šolo organizira podjetje Parnas iz Domžal, pri katerem glasbena šola izdaja tudi publikacije in učbenike. Gre za mednarodno šolo, čeprav so letos udeleženci le iz Slovenije, v preteklosti pa tudi iz Hrvaške, Francije, Italije, Japonske, Koreje in Švice. Skupaj je bilo že 225 ljubiteljev violončela, radi se tudi vračajo. Šola, ki je namenjena mladim in nadarjenim violončelistom, je letos že 17. po vrsti. Vsako leto se dogaja v drugem kraju: do zdaj v Prelogu pri Domžalah, Kranju, Škofji Loki, Radovljici, Domžalah, Ljutomeru, Novem mestu, Slovenskih Konjicah, Slovenj Gradcu, Ptuju in Mali Nedelji.

"Delo s slušatelji Parnasove poletne šole poteka individualno, pa tudi skupinsko, slušatelji pa spremljajo tudi študijske ure ostalih udeležencev. Študijske ure lahko (po predhodni prijavi) spremljajo tudi učitelji in drugi zainteresirani. Poletna šola je realizirana kot oblika tabora in poteka vse dni od jutra do večera; za udeležence pa je v času poletne šole poskrbljeno za nastanitev in prehrano. Poskrbljeno je tudi za prijateljsko in visoko ustvarjalno vzdušje, ki Parnasovim poletnim šolam daje še posebno težo," je povedala profesorica Zdenka Kristl Marinič, ki jo violončelo spremlja že od ranega otroštva, saj jo je igrati nanj učil oče. Po končanem rednem študiju na ljubljanski Akademiji za glasbo je končala še specialistični študij violončela pri prof. Cirilu Škerjancu. Bila je namestnica solo čelista v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija in igrala tudi v raznih komornih skupinah, tudi kot solistka. Z orkestrom in številnimi domačimi in tujimi uglednimi dirigenti ter odličnimi solisti je nastopala na številnih koncertnih odrih v Sloveniji pa tudi Evropi in ZDA. Pozneje je bila zaposlena kot producentka na Radiu Slovenija. Velika ljubezen in veselje do dela z mladimi pa sta jo pripeljali do spoznanja, da svoje bogato znanje in izkušnje lahko prenese na mlade. Violončelo je poučevala na glasbenih šolah v Kranju, Radovljici in Škofji Loki in na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani. Ustanovila je tudi svojo zasebno glasbeno šolo Parnas v Domžalah. Njen pedagoški pristop omogoča mladim polno izražanje njihovih nagnjenj, vodenih in strokovno usmerjenih z metodami, ki so mladim blizu in prijazni. Pa tudi skupinsko igranje z izbranim programom in številnimi nastopi opravičujejo mladim odločitev za učenje tega instrumenta. Zato ne presenečajo številna priznanja, ki jih njeni učenci dosegajo na domačih in mednarodnih tekmovanjih.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh