Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prvi krščanski begunci iz Iraka na Bavarskem

Objava: 01. 04. 2009 / 09:50
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Prvi krščanski begunci iz Iraka na Bavarskem

Prva skupina desetih iraških beguncev je v ponedeljek zvečer prispela v München. Pri sprejemu v začasnem bivališču jih je pozdravil tudi notranji minister Joachim Hermann in pri tem povedal, da je gostoljubje do beguncev za Bavarsko na nek način humanitarna zapoved. Pred težkim položajem kristjanov v Iraku si po njegovih besedah ne smemo zatiskati oči. Zato so se na Bavarskem že zgodaj odločili za to, da Nemčija po potrebi sprejme tudi begunce iz Iraka. V kratkem nagovoru je bavarski minister beguncem izrekel dobrodošlico in jim zaželel čimprejšnjo integracijo v novo okolje.

Bavarski urad za begunce je pri tem notranjemu ministru očital cinizem, saj, kot je povedal predstavnik urada Tobias Klaus, na Bavarskem že leta živi na tisoče iraških beguncev, ki nimajo dovoljenja za bivanje. Po padcu Sadama Huseina je 14.000 iraških beguncev na Bavarskem izgubilo status azilantov in že štiri leta ne vedo, kaj jim bo prinesla prihodnost.

Vedno več Iračanov je v človeka nevrednih pogojih izgnanih v Grčijo, zato Urad za begunce poziva ministra Hermanna, naj vsem iraškim beguncem podeli dovoljenje za bivanje.

V naslednjih tednih v okviru programa Združenih narodov v Nemčiji pričakujejo nov val iraških kristjanov, med begunci pa so tudi bolniki in matere samohranilke. Dve kaldejski in ena mandejska družina v kratkem prihajajo v München. Med njimi sta Haitan in Shalila Yousif iz Bagdada. Njun oče je bil umorjen, bratu pa so grozili. Družina živi v nenehnem strahu, saj kristjane ves čas dolžijo sodelovanja z Američani. V Iraku kristjani ne smejo več javno izkazovati svoje vere. V zadnjih mesecih so zaprli ogromno cerkva in umorili več duhovnikov in škofov.

Brat in sestra Yousif sta z materjo že leta 2005 zapustila Irak. Za dve leti so zatočišče našli v jordanskem Amanu, ker pa niso dobili trajnega dovoljenja za bivanje, so leta 2007 prebegnili v Sirijo. Od tam so prejšnji teden prispeli v nemško prehodno zatočišče Friedland.

V prihodnjih dneh naj bi se iraški begunci ustalili v svojih novih bivališčih, podporo beguncem pa so že izrazile Cerkve, vključno s kaldejsko skupnostjo, socialna združenja in druge dobrodelne organizacije.


Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh