Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prvi protest »PROTI Jankovićevemu nasilju, ZA zdravnike in ZA čisto pitno vodo«

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 27. 02. 2023 / 08:02
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.02.2023 / 08:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prvi protest »PROTI Jankovićevemu nasilju, ZA zdravnike in ZA čisto pitno vodo«
Opozicija županu Zoranu Jankoviću očita vse nasilnejše vladanje. FOTO: Daniel Novakovič/STA

Prvi protest »PROTI Jankovićevemu nasilju, ZA zdravnike in ZA čisto pitno vodo«

Ob kolapsu zdravstvenega sistema v Ljubljani, gradnji kanalizacijskega kanala prek osrednjega vodonosnika in težnji župana Zorana Jankovića po utišanju opozicije v ljubljanskem mestnem svetu bo danes popoldne prvi protest pred ljubljansko Mestno hišo.

Kot poudarja eden od opozicijskih mestnih svetnikov Aleš Primc, predsednik stranke Glas za otroke in družine, bo to protest PROTI Jankovićevemu nasilju, ZA zdravnike in ZA čisto pitno vodo. »Ljudje moramo možično reči NE Jankovićevi diktaturi, ki ogroža naše zdravje, čisto pitno vodo in demokracijo,« zato vabi k čim večji udeležbi na prvem protestu, ki bo v ponedeljek, 27. februarja 2023, ob 14.30 pred ljubljanskim Magistratom na Mestnem trgu 1.

Sodelujoči

Protest se bo začel eno uro pred začetkom seje Mestnega sveta, na njem pa bodo sodelovali mestna svetnika dr. Tina Bregant (SLS) in Aleš Primc ter Miloš Ljubič, kulturni program pa bo oblikovala Zala Klopčič.

Zlom zdravstvenega sistema

»Kljub 16 letom Jankovićevega županovanja še naprej več 10.000 ljudi ne more do svojega osebnega zdravnika, kar pri mnogih povzroča napredovanje bolezni, ki bi se jih ob pravočasni obravnavi in rednem spremljanju lahko pozdravilo,« je v vabilu na protest zapisano v prvi točki. Hkrati je vse bolj ogrožena tudi ambulantna ginekološka oskrba.

Odgovorna župan in direktorica ZDL

Po mnenju opozicije sta za zlom zdravstvenega sistema v Ljubljani najodgovornejša župan Zoran Janković in direktorica Zdravstvenega doma Ljubljana (ZDL) Antonija Poplas Susič, ki ji želi – v posmeh vsem bolnikom brez osebnega zdravnika – župan podeliti najvišjo nagrado za delovno uspešnost. »Na ta način in s takimi ljudmi ni upanja za ureditev zdravstva v Ljubljani.«

Nezakonita in nevarna gradnja

Aleš Primc v imenu organizatorjev shoda poudarja, da Janković tudi nasilno nadaljuje »nezakonito, nevarno, nepotrebno in protiustavno gradnjo« kanalizacijskega kanala C0 prek vodonosnika, ki oskrbuje Ljubljano z 90 % pitne vode, s čimer vse Ljubljančane in tam zaposlene izpostavlja trajni ogroženosti za zastrupitev pitne vode. »To zdravju in okolju nevarno investicijo izvaja brez ustreznega gradbenega dovoljenja in potrebnih strokovnih okoljskih presoj škodljivosti take gradnje.«

Vse nasilnejša županova vladavina

Po Primčevem prepričanju je treba ustaviti Jankovićevo vse nasilnejšo diktatorsko vladavino v Ljubljani, sicer bosta mesto in Slovenija postala »brezpraven Divji zahod, kjer bo veljal zgolj zakon močnejšega.« Županove zasebne varnostne službe, tako Primc, izvajajo nasilje nad miroljubnimi ljudmi in jim grozijo.

Grožnja pravnemu redu in demokraciji

»Vse to pa ob podpori vodstva Policijske postaje Bežigrad, kar pomeni nedopustno zlorabo sile in represivnega aparata proti miroljubnim davkoplačevalcem. Hkrati pa so njegovo nasilništvo predstavlja tudi grožnjo pravnemu redu in demokraciji v Ljubljani in Sloveniji,« izpostavljajo v ljubljanski opoziciji.

Utišanje opozicije

Janković ji v mestnem svetu s svojo večino prepoveduje razpravo in predstavitev stališč (TUKAJ), obenem ji odreka demokratično pravico do zastopstva v odborih in komisijah mestnega sveta skladno z volilnim rezultatom in dosedanjo prakso. »Jankovićevi diktaturi, ki ogroža naše zdravje, čisto pitno vodo in demokracijo, se morajo ljudje upreti in ji reči 'Ne, dosti je bilo!' Sicer se bo še bolj razrasla, postala še nasilnejša in naredila še več škode na vseh področjih,« zaključuje Primc.

Protestna čajanka Piratov

Nagrada za delovno uspešnost za leto 2021 direktorici ZDL (993,81 € bruto), o kateri bo na današnji seji odločal mestni svet, je podžgala tudi Piratsko stranko, ki danes ob 15. uri pred Magistratom ravno tako pripravlja protestno akcijo – Protestno čajanko proti uničevanju ljubljanskega zdravstva, v okviru katere bo zbirala zgodbe o izkušnjah občanov z delovanjem ZDL, ki jih namerava predstaviti na seji.

Kupi v trgovini

Razprodano
Ljubljanske Žale
Drugi priročniki
16,48€
Nalaganje
Nazaj na vrh