Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prvi slovar h kumranskim rokopisom

Objava: 08. 04. 2011 / 06:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Prvi slovar h kumranskim rokopisom

Rokopisi iz usnja in papirusa so nastali med tretjim stoletjem pred Kristusom in poznim prvim stoletjem po Kristusu.

Prvi zvezek slovarja za razlago slovitih kumranskih rokopisov je že izšel. Kot so v torek sporočili z univerze v Bonnu, delo vsebuje dvestosedemdeset hebrejskih gesel od A do H. Slovar so pripravljali teologi bonnske visoke šole v sodelovanju z znanstveniki in strokovnjaki za Staro zavezo.

Slovar pojasnjuje razvoj hebrejskega jezika v času med Staro in Novo zavezo. V celoti pripravljalci načrtujejo tri zvezke z okoli sedemstodevetdesetimi hebrejskimi gesli. Drugi zvezek z gesli do črke O naj bi bil končan prihodnje leto, tretji zvezek pa do leta 2015. Projekt spodbuja Nemško združenje raziskovalcev.

Kot primer za spreminjanje hebrejskega jezika avtorji navajajo različne pomene besede 'oče' (abba). Še v Stari zavezi je bila beseda povezana tudi s pomenom 'strog, tisti s palico'. Da je Jezus z besedo 'oče' imenoval Boga in pri tem pred seboj ni imel podobe očeta, ki kaznuje, gre pripisati v tistem času spremenjenemu vzgojnemu sistemu, ki je predvidel pogovor, ne pa takojšnje kazni.

Kumranski rokopisi so zbirka hebrejskih in aramejskih spisov, ki so jih odkrili leta 1947 pri kraju Kumran ob Mrtvem morju v današnji zahodni Jordaniji. Rokopisi iz usnja in papirusa so nastali med tretjim stoletjem pred Kristusom in poznim prvim stoletjem po Kristusu. Za jude in kristjane je najdba izrednega pomena, saj je blizu zgodnjim svetopisemskim besedilom, nakazuje vzporednice z Novo zavezo in nudi vpogled v obdobje Nove zaveze.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh