Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pučnikova plaketa Francetu Cukjatiju

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 18. 03. 2024 / 07:34
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.03.2024 / 09:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pučnikova plaketa Francetu Cukjatiju
Pučnikovo plaketo so tokrat podelili Francetu Cukjatiju. FOTO: SDS

Pučnikova plaketa Francetu Cukjatiju

Inštitut dr. Jožeta Pučnika je v Slovenski Bistrici izpeljal tradicionalni, že 15. Pučnikov simpozij, posvečen spominu na misleca in politika, osrednjega utemeljitelja slovenske demokracije in države.

Številne udeležence simpozija so uvodoma med drugimi pozdravili ustanovitelj Inštituta Jožeta Pučnika (IJP) Gorazd Pučnik, predsednica Sveta IJP dr. Andreja Valič Zver, župan Slovenske Bistrice dr. Ivan Žagar in predsednik Sveta Inštituta dr. Antona Korošca dr. Andrej Umek, pa tudi nekateri gostje iz tujine.

Eden najpomembnejših Slovencev 20. stoletja

»Hvala vam, ker ohranjate spomin na dr. Jožeta Pučnika,« je v pozdravnem nagovoru poudaril njegov sin Gorazd. Dr. Jože Pučnik (lani je minilo 20 let od njegove smrti, 9. marca pa bi dopolnil 92 let) je bil eden najpomembnejših Slovencev 20. stoletja, usodno povezan z nastajanjem slovenske države. Odločilno je prispeval k temu, da smo Slovenci 23. decembra 1990 odšli na plebiscit.

Resnični oče samostojne slovenske države

Bil je dosledni oporečnik v nekdanjem režimu in človek, ki se je v narodov zgodovinski spomin vpisal kot resnični oče samostojne slovenske države. Prav zato je izpostavljen kot prvi od štirih (ob Milanu Kučanu, dr. Janezu Drnovšku in Janezu Janši) tudi v novi knjigi dr. Dimitrija Rupla z naslovom Voditelji Slovenije.

1994 Zarota Depala vas

Osrednji del simpozija je bil posvečen 30. obletnici afere Depala vas, ki je močno zaznamovala slovensko politično sceno v 90. letih in tudi pozneje. Ob tej priložnosti je izšla knjiga 1994 Zarota Depala vas, ki sta jo predstavila avtorja, publicist in novinar Jože Biščak ter trikratni premier in prvak SDS Janez Janša.

O populizmu

Bližajo se evropske volitve, pred katerimi moč levega pola (vsaj navidez) kopni in se ponovno vzpenjajo politične sile, ki gnezdijo desno od sredine. V tem kontekstu so na okrogli mizi evropski poslanec dr. Milan Zver, predsednik Združenja novinarjev in publicistov dr. Matevž Tomšič in pravnik dr. Andrej Fink osvetlili tudi vprašanje populizma.

Pučnikova plaketa Francetu Cukjatiju

Pučnikovo plaketo za prispevek k razvoju demokracije so letos podelili Francetu Cukjatiju, zdravniku, domoljubu, avtorju knjige Slovenske podobe zla, nekdanjemu predsedniku Državnega zbora, vodji poslanske skupine SDS, državnemu sekretarju za osnovno zdravstvo in zdaj prvemu možu Zbora za republiko.

Častna, neuklonljiva in velika osebnost

Kot je v imenu predlagatelja poudaril Janez Podobnik, ravno tako nekdanji predsednik Državnega zbora, je France Cukjati »častna, neuklonljiva in velika osebnost slovenske družbe, ki se ne more sprijazniti s tem, da Slovenija kot država in njeno družbeno tkivo, še zlasti nekateri nosili družbeni podsistemi, postajajo izvotljeni in razkrojeni«.

Vztraja v dinamični drži aktivnega državljana

V utemeljitvi še piše: »Ko se vzdušje kaosa zažira v temelje delovanja družbe, kar je še posebej čutiti v zadnjem letu in pol ob vodenju vlade dr. Roberta Goloba, se pred starozaveznim krikom 'kaj more storiti pravični, ko se podirajo temelji reda' France Cukjati ne umika v resignacijo in apatijo, pač pa vztraja v dinamični drži aktivnega državljana. Kot da na svoj način nadaljuje držo dr. Jožeta Pučnika.«

Nalaganje
Nazaj na vrh