Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Računalnik kot pomoč pri spovedi gluhonemih

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 30. 12. 2013 / 10:24
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje

Računalnik kot pomoč pri spovedi gluhonemih

Ameriški duhovnik se je domislil računalniškega sistema, ki naj bi katoličanom s težavami s sluhom ali govorom pomagal pri opravljanju svete spovedi.

Duhovnik iz Phoenixa v ameriški zvezni državi Arizona se je domislil računalniškega sistema, ki naj bi katoličanom s težavami s sluhom ali govorom pomagal pri opravljanju svete spovedi.

Romuald P. Zantua, ki je sistem iznašel, je v pogovoru za medije pojasnil, kako naj bi njegova iznajdba pripomogla k pogostejši spovedi med gluhonemimi verniki, ki jim je sicer na voljo omejeno število duhovnikov s poznavanjem znakovnega jezika.

Na spletni strani omenjenega sistema z imenom Spovednica sv. Damijana lahko preberemo, da je ta namenjen predvsem gluhim in vsem tistim, ki imajo težave z govorom in se ne morejo na običajen način sporazumevati s svojim spovednikom. »Večina duhovnikov ni izurjena za znakovni jezik, sploh ne do te mere, da bi se lahko z verniki nemoteno pogovarjala«, je zapisano na spletni strani. Med Američani jih okoli pol milijona uporablja znakovni jezik kot osnovno sredstvo vsakodnevnega sporazumevanja.

Novi sistem vsebuje posebno programsko opremo za dva varnostno opremljena računalnika. Med uporabo so onemogočene vse druge povezave razen t.i. Ethernet, ki napravi povezuje z omrežjem.

Spovednik in spovedanec imata vsak svoj računalnik in se med seboj sporazumevata s pomočjo tipkanih sporočil na programu klepetalnice. Ob koncu vsake spovedi se vsa poročila zbrišejo. Novega sistema zaenkrat pri Svetem sedežu še niso potrdili, pri njegovem ocenjevanju in predstavitvi pa sta sodelovala tudi Narodni katoliški urad za gluhoneme in Narodno katoliško prijateljstvo invalidov v Združenih državah Amerike.

Cerkveno pravo dopušča, da se gluhonemi spovedujejo s pomočjo pisanih sporočil ali potrjenega »prevajalca«, vsaka spoved pa mora biti opravljena osebno.

Video predstavitev Spovednice sv. Damijana nam pove, da bo vedno obstajala »potreba po duhovnikih, ki poznajo znakovni jezik«, novi sistem pa predstavlja alternativo, kadar duhovnik s takšnim znanjem ni na voljo.

Sistem je poimenovan po sv. Damijanu z Molokaja, duhovnikom, ki je oskrboval gobave bolnike in tudi sam zbolel za to boleznijo. Otoka Molokaj ni smel zapustiti in je imel velike težave z opravljanjem lastne spovedi.





Vir: CNA
Foto: arhiv Družine (T. S.)

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh