Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V iskanju razmerja med varnostjo in ekonomskimi interesi

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 28. 04. 2022 / 07:15
Oznake: Politika, Slovenija, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.04.2022 / 07:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
V iskanju razmerja med varnostjo in ekonomskimi interesi
Zunanji minister Logar in indijski zunanji minister Subrahmanyam Jaishankar. FOTO: Ministrstvo za zunanje zadeve RS

V iskanju razmerja med varnostjo in ekonomskimi interesi

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je med 25. in 27. aprilom v New Delhiju udeležil konference Raisina Dialogue 2022. Na njej se je med drugim srečal z indijskim zunanjim ministrom Subrahmanyamom Jaishankarjem in opravil druge bilateralne pogovore.

Z indijskim zunanjim ministrom sta pozdravila sodelovanje med Blejskim strateškim forumom in indijskim misliščem ORF – Opazovalna raziskovalna fundacija (ang. Observer Research Foundation), ki je organizator vsakoletnega foruma Raisina Dialogue. Osrednjo pozornost sta namenila ruski agresiji na Ukrajino.

30 let diplomatskih odnosov

Minister Logar je poudaril nujnost spoštovanja univerzalnih vrednot, ki so zapisane v ustanovni listini Združenih narodov ter izpostavil odločen in enoten odziv Evropske unije, so sporočili z zunanjega ministrstva. Dotaknila sta se tudi posledic ruske agresije, ki jih imajo te na evropski in indopacifiški prostor, še posebej na varnostnem in energetskem področju. V ospredju je bilo tudi sodelovanje med državama na multilateralnem področju.

Logar se je ob obisku v Indiji udeležil tudi koncerta ob 30. obletnici diplomatskih odnosov med Slovenijo in Indijo, »kjer je poudaril, da smo v zadnjih dveh letih okrepili odnose z Indijo, ki je ključni globalni deležnik in pomemben del slovenske zunanje politike. To se odraža tudi na ravni dvostranskih odnosov.« Minister se je srečal tudi s častnimi konzuli Republike Slovenije v Indiji, s katerimi se je pogovarjal zlasti o možnostih, ki jih indijski trg predstavlja za slovenska podjetja.

Slovenski zunanji minister je nastopil kot panelist na okrogli mizi o razmerju med varnostjo in ekonomskimi interesi v Evropi in Indo-Pacifiškem prostoru. FOTO: Ministrstvo za zunanje zadeve RS

O razmerju med varnostjo in ekonomskimi interesi

Na konferenci je potekala tudi razprava o razmerju med varnostjo in ekonomskimi interesi v Evropi in Indo-Pacifiškem prostoru. Logar je v svojem nastopu opozoril na nujnost spoštovanja univerzalnih vrednot in se izrekel zoper uporabo dvojnih standardov, ko gre za rusko agresijo na Ukrajino. »Le odločen odziv mednarodne skupnosti bo jasen signal drugim avtokratom po svetu,« je poudaril Logar in izpostavil, da je sedaj čas za delovanje v multilateralnih forumih. Dodal je še, da Evropska unija dokazuje, da je blaginjo možno zgraditi le na miru in varnosti.

Več dvostranskih pogovorov

Ob robu konference je minister za zunanje zadeve opravil še dvostranske pogovore z zunanjima ministroma Madagaskarja Richardom Randriamandratom in Nigerije Geoffreyem Onyeamo ter namestnikom ganskega zunanjega ministra Kwakujem Anoratwumom Sarpongom, s katerimi se je pogovarjal o multilateralnih temah, razvojnem sodelovanju ter pripravah na letošnji Dan Afrike. Srečal se je tudi z namestnico ameriškega svetovalca za nacionalno varnost Anne Neuberger, s katero sta govorila zlasti o krepitvi kibernetske varnosti zaveznic v Natu, so še zapisali na zunanjem ministrstvu.

Nalaganje
Nazaj na vrh