Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razstava jaslic in prižig adventnega venca na Prevaljah

Za vas piše:
Jožko Kert
Objava: 12. 12. 2023 / 09:08
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.12.2023 / 09:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Razstava jaslic in prižig adventnega venca na Prevaljah
FOTO: Ana Buhvald Pori

Razstava jaslic in prižig adventnega venca na Prevaljah

V začetku letošnjega adventa smo na Prevaljah doživeli novost: v dogovoru z Občino Prevalje, KD Mohorjan, Župnijsko Karitas, Župnijo Prevalje in OŠ Franja Goloba smo združili načrtovane programe in na isti dan prižgali praznično ulično razsvetljavo v mestu, odprli in blagoslovili razstavo jaslic ter prižgali adventni venec.

Namestili smo ga v spominskem parku, kjer so nameščeni doprsni kipi uglednih kulturnih mož našega kraja. Letošnja razstava jaslic (odprtje je bilo v petek, 1. decembra, v Grošljevi galeriji)), je po vsebini nekoliko drugačna: k sodelovanju smo povabili gospoda Lana Seuška, akademskega kiparja, ki se je s Primorske preselil na Koroško (na Leše nad Prevaljami). Z učenci OŠ Franja Goloba in veroučenci je v novembru imel kiparski krožek.

FOTO: Ana Buhvald Pori

Pod njegovim mentorstvom so iz gline izdelovali jaslice in jih razstavili. 14 učencev zadnje triade je izbrala gospa Saša Oder, učiteljica likovnega pouka na šoli. Udeleženci so se na kiparskem krožku seznanili z jasličarstvom na Slovenskem in s tehniko oblikovanja gline. Želja je, da bi s krožkom nadaljevali.

Na letošnji razstavi si je možno ogledati jaslice letos preminulega prof. Stanka Lodranta. S prikazom njegovega bogatega opusa rezbarij in jaslic smo počastili spomin na našega častnega člana KD Mohorjan in častnega občana Občine Prevalje.

FOTO: Ana Buhvald Pori

Na razstavi se nam predstavlja s svojimi deli tudi kipar Lan Seušek. To je njegova prva predstavitev v kraju. Veselimo se njegovega sodelovanja tudi v bodoče. Garnituro jaslic je tokrat predstavil tudi domačin - jasličar Mirko Brodnik.

Razstavo in adventni venec je blagoslovil domači župnik gospod Franc Brglez. V programu so sodelovali učenci kiparskega krožka, OPZ OŠ Franja Goloba in Koroški OPZ Mohorjan. Kovinsko ogrodje adventnega venca je izdelal gospod Darko Dobrodel, okrasile so ga sodelavke Karitasa.

FOTO: Ana Buhvald Pori

To je bilo prvo tovrstno sodelovanje med mohorjani, šolo, župnijo in občino. Da bi se to nadaljevalo tudi v prihodnje. Razstava jaslic bo odprta do praznika Svetih treh kraljev. Vabljeni na ogled.



Kupi v trgovini

Pastirček z ovčko 10 cm
Figure za jaslice
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh