Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razstava o »svetopisemskih« oblačilih

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 30. 10. 2017 / 13:07
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:38
Ustavi predvajanje Nalaganje

Razstava o »svetopisemskih« oblačilih

Razstava »Bible Wear« v Salzburgu bo na ogled do 26. februarja 2018.

V Salzburgu so v začetku oktobra odprli razstavo, ki prikazuje, kako so se oblačili ljudje v svetopisemskem času. Na razstavi z naslovom »Bible Wear« si je mogoče ogledati, kakšne vrste oblačil so takrat poznali, katere materiale so uporabljali za njihovo izdelavo in v kakšne namene so jih nosili. Oblačila na razstavi so izdelali ob podpori švicarske ustanove »Bibel + Orient« in Judovskega muzeja v Berlinu. Določene kose je po besedah prirediteljev mogoče tudi pomeriti. Razstava bo na ogled do 26. februarja prihodnje leto.



Najzanimivejši razstavni eksponat je rekonstrukcija oblačil velikih duhovnikov v Jeruzalemu, na ogled pa je tudi kraljevo oblačilo iz posebne svile, ki so ga nosili v obdobju žalovanja ali kot izraz pokore po storjeni krivici. Zanimiva so naglavna pokrivala iz judovskega, krščanskega in muslimanskega izročila. Na temo »zakrivanja« obiskovalci izvejo marsikakšno zanimivost: ženske si denimo glave niso pokrivale zato, da bi bile zaščitene pred pogledi moških, temveč zato, da so »pokazale svoj družbeni položaj«. Prostitutke si med prejemanjem kazni niso smele zakriti obraza.

Kar velja danes, je veljalo že v svetopisemskih časih: »Obleka naredi človeka.« Tudi takrat je bilo oblačenje v skladu z družbenim položajem način predstavljanja v javnosti in znamenje družbenih omejitev. »Družbena koža« je pokazala, kdo je bil kdo in za kaj se je zavzemal.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh