Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Real Madrid: zahvala Božji Materi Mariji za pokal lige prvakov

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 30. 05. 2022 / 18:45
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.05.2022 / 19:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Real Madrid: zahvala Božji Materi Mariji za pokal lige prvakov
Španski nogometaši v madridski stolnici. FOTO: Facebook/Catholic Arena

Real Madrid: zahvala Božji Materi Mariji za pokal lige prvakov

Nogometna ekipa Real Madrid je kot sveža zmagovalka lige prvakov po vrnitvi iz Pariza sinoči obiskala madridsko stolnico, da bi pokal izročila zavetnici mesta, Mariji iz Almudene.


Igralce, trenerje in člane odbora je sprejel in pozdravil kardinal Carlos Osoro, ki je v kratkem nagovoru pohvalil »kulturo srečanja« in ekipni duh, ki ju goji domača ekipa. »Iz vsega srca se vam zahvaljujem, da ste ime Madrida ponesli na vse celine,« je po navedbah avstrijskega Kathpressa dejal madridski nadškof.

Poleg pokala lige prvakov so športniki v stolnico prinesli tudi pokal za zmago v španski nogometni ligi, ki so ga osvojili pred mesecem dni.

Poleg pokala lige prvakov so športniki v stolnico prinesli tudi pokal za zmago v španski nogometni ligi, ki so ga osvojili pred mesecem dni. Med kratko slovesnostjo je direktor za stike z institucijami pri ekipi Real Madrid, nekdanji nogometaš Emilio Butragueno, prebral prošnje, med drugim tudi to, da bi navzoči »v življenju izkušali materinsko varstvo Device Marije«. Predsednik madridskega Reala Florentino Perez se je kardinalu Osoru zahvalil za sprejem v stolnici in dejal, da si ekipa prizadeva gojiti vrednote, kot so »trud, samouresničitev in ponižnost«, ter kot »referenčna točka za milijone ljudi« nuditi dober zgled, predvsem otrokom.

Zahvala Devici Mariji za osvojeni naslov. FOTO: Facebook/Catholic Arena

Čeprav je Španija posvetna država, njeni prebivalci še vedno ohranjajo izročilo, da zavetnici ali zavetniku mesta podarijo osvojeni naslov. Pred letom dni je Realov tekmec Atletico Madrid v isti stolnici Mariji iz Almudene izročil pokal za enajsti naslov španskega prvaka. Zaradi ukrepov med koronaepidemijo so se dogodka udeležili le predsedstvo in cerkveni predstavniki, medtem ko je sinoči zmagovalno ekipo na trgu pred cerkvijo pričakalo več tisoč navijačev.

God Device iz Almudene, 9. november, je v Madridu pomemben praznik.

Devica iz Almudene (Virgen de la Almudena) je srednjeveška upodobitev Božje matere Marije in je zavetnica Madrida. V španski prestolnici ji je posvečena stolna cerkev, njen god, 9. november, pa je v Madridu pomemben praznik. Podobe Device iz Almudene uporabljajo pri procesijah in v različnih kapelah na tem območju. Umetnostni zgodovinarji kip, katerega ime izhaja iz arabske besede »Al Mudayna« (citadela), pripisujejo nizozemskemu kiparju Diegu Copinu de Holandi (okoli leta 1500), po pripovedkah in legendah pa izvira že iz zgodnjega 8. stoletja.

Nalaganje
Nazaj na vrh