Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Redno letno zasedanje IMF in Svetovne banke

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 11. 10. 2021 / 11:11
Oznake: Gospodarstvo, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 11.10.2021 / 11:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Redno letno zasedanje IMF in Svetovne banke
Srečanje v Washingtonu bo potekalo do nedelje. FOTO: Wikipedia

Redno letno zasedanje IMF in Svetovne banke

V Washingtonu se danes začenja redno letno srečanje Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke. Udeleženci bodo po pričakovanjih največ pozornosti namenili izzivom ob izhodu iz pandemije koronavirusa.

Slovenski delegaciji vodita guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle in minister za finance Andrej Šircelj. Slednji bo na sredinem srečanju ministrov in guvernerjev držav članic skupine G20 v vlogi predsedujočega svetu ministrov za ekonomske in finančne zadeve EU, navaja STA.

Izgubljeno desetletje ali pospešena rast?

Po besedah predsednika Svetovne banke Davida Malpassa bodo dejanja v naslednjih letih odločala o tem, ali bodo države v razvoju zabeležile izgubljeno desetletje ali pa bodo pospešile rast in gospodarsko preobrazbo.

Pereče teme

Izvršna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Kristalina Georgieva je pred srečanjem povedala, da bosta med drugim v ospredju temi, kot sta neenakomeren dostop do cepiv, ki ovira hitrejšo rast, ter naraščanje inflacije, ki je v zadnjem letu dni zvišala svetovne cene hrane za 30 odstotkov.

Znižanje napovedi gospodarske rasti

Po napovedih Georgieve bo IMF v torkovem poročilu o svetovnih gospodarskih obetih nekoliko znižal napoved letošnje gospodarske rasti. Julija je napovedoval, da bo svetovna gospodarska rast letos šestodstotna. Ta teden bosta sicer objavljeni še poročili o globalni finančni stabilnosti in globalnem fiskalnem monitorju, poroča STA.

Nalaganje
Nazaj na vrh