Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Redovnica iz Konga prejemnica nagrade ZN za begunce

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 18. 09. 2013 / 09:28
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Redovnica iz Konga prejemnica nagrade ZN za begunce

Redovnica iz Konga prejemnica nagrade ZN za begunce

Visoki komisar Guterres: sestra Angelique Namaika neutrudno pomaga ženskam in dekletom, prizadetim zaradi travm, revščine in preganjanja.

Redovnica iz Konga, sestra Angelique Namaika, je letošnja prejemnica Nansenove nagrade za izjemne dosežke v korist beguncev, ki jo podeljuje Visoki komisariat Združenih narodov za begunce, so včeraj sporočili s sedeža organizacije v Ženevi. Z nagrado bodo počastili prizadevanja 46-letne sestre avguštinke za pomoč ženskam in dekletom, ki so bile na severovzhodu Demokratične republike Kongo prisiljene zapustiti svoje domove in so bile zlorabljene. Nagrada je dobila ime po prvem visokem komisarju za begunce in norveškemu polarnemu raziskovalcu Fridtjofu Nansenu (1861-1930), podeljujejo pa jo v višini 100.000 dolarjev (okoli 75.000 evrov).

Visoki komisar Združenih narodov za begunce Antonio Guterres je pojasnil, kako sestra Angelique 'neutrudno pomaga ženskam in dekletom, globoko ranjenim in prizadetim zaradi travm, revščine in preganjanja'. Redovnica je bila v spopadih leta 2009 sama pregnana. Leta 2012 je v škofiji Dungu ustanovila 'Center za reintegracijo in razvoj', da bi ženskam omogočila pridobivanje poklicne izobrazbe.

Sestra Angelique v mestu Dungu na severovzhodu Konga že več let podpira ženske in dekleta, ki so jih pregnale oborožene skupine. Dve tretjini izmed 350.000 pregnanih na omenjenem območju je pobegnilo pred uporniki ugandske Gospodove uporniške vojske (LRA), pa tudi drugih skupin v oddaljenih predelih Konga. Mnoge od žensk, ki jim je sestra Angelique pomagala, pripovedujejo zgodbe o ugrabitvah, prisilnem delu, pretepanju, ubijanju, posilstvih in drugih zlorabah človekovih pravic. Kljub navzočnosti mirovnih sil Združenih narodov pripadniki LRA na nekaterih območjih še vedno ugrabljajo ljudi.

Podelitev nagrade je predvidena 30. septembra v Ženevi, na dogodku pa bo imel slavnostni nagovor pisatelj Paulo Coelho. 2. oktobra sestra Angelique potuje v Vatikan, kjer se bo sestala s papežem Frančiškom.

Nansenovo medaljo za begunce pri ZN podeljujejo posamezniku ali organizaciji za izjemne dosežke v korist beguncev.





Vir: Kathpress / STA
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgobi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh