Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Regensburg dobi spomenik papežu Benediktu XVI.

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 06. 09. 2017 / 07:02
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:37
Ustavi predvajanje Nalaganje

Regensburg dobi spomenik papežu Benediktu XVI.

Upokojeni papež je z bavarskim mestom povezan na poseben način.

V Regensburgu bodo 12. septembra pred portalom cerkve sv. Jakoba odkrili spomenik upokojenemu papežu Benediktu XVI., kot so včeraj sporočili z regensburške škofije. Delo umetnika Josepha Michaela Neustifterja naj bi za vedno spominjalo na nemškega Petrovega namestnika. Slovesnega odkritja spomenika se bo udeležil tudi osebni tajnik upokojenega papeža, nadškof Georg Gänswein, ki bo v kratkem nagovoru pozdravil vse zbrane. Pred slovesnostjo bodo v cerkvi sv. Jakoba molili papeške večernice pod vodstvom regensburškega škofa Rudolfa Voderholzerja, ki bo spomenik kasneje tudi blagoslovil.



Novi spomenik je v obliki stilizirane hiše iz brona, ki stoji na podstavku iz črnega granita. Ob predstavitvi dela v letošnji pomladi je škof Voderholzer povedal, da se je motiv hiše porodil po dolgotrajnem skupnem premisleku. V motivu lahko povežemo veliko različnih tem, je pojasnil škof, od teoloških, biografskih in kraju primernih. Med drugim je bil naslov doktorske dizertacije 23-letnega Josepha Ratzingerja o svetem Avguštinu »Božje ljudstvo in hiša«. V Stari zavezi je ta besedna zveza uporabljena v trikratnem pomenu: označuje lahko stavbo, predstavlja smisel družine ali pa je povezana s svetiščem.

Joseph Michael Neustifter je ustvaril tudi spomenil Benediktu XVI. v papeževem rojstnem kraju Marktl am Inn ter papeževo skulpturo za romarsko središče Altötting.

Benedikt XVI. je z Regensburgom povezan na poseben način. Med leti 1969 in 1977 je na regensburški univerzi predaval teologijo, tu so pokopani njegova starša in sestra Marija, v Regensburgu pa še vedno živi njegov starejši brat Georg Ratzinger, nekdanji vodja stolnega zbora.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh