Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rekviem pri sv. Petru: slovo od kardinala Sodana

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 31. 05. 2022 / 15:17
Oznake: Cerkev, Duhovnik, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.05.2022 / 15:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rekviem pri sv. Petru: slovo od kardinala Sodana
Papež Frančišek se je današnjega rekviema udeležil na invalidskem vozičku. FOTO: Vatican Media

Rekviem pri sv. Petru: slovo od kardinala Sodana

Kardinal Angelo Sodano, dolgoletni vatikanski državni tajnik, je v starosti 94 let minuli petek umrl za posledicami koronavirusnega obolenja.

Z žalnim bogoslužjem so se od pokojnega cerkvenega dostojanstvenika v vatikanski baziliki sv. Petra danes poslovili papež Frančišek ter številni kardinali, škofje in diplomati.

Ob koncu svete maše v vatikanski baziliki je Frančišek osebno opravil obreda »Ultima Commendatio« in »Valedictio«.

Papež se je rekviema udeležil na invalidskem vozičku; žalno bogoslužje je obhajal dekan kardinalskega zbora, Giovanni Battista Re, ki je na tem položaju leta 2019 nasledil kardinala Sodana. Ob koncu svete maše v vatikanski baziliki je Frančišek osebno opravil obreda »Ultima Commendatio« (poslednji blagoslov) in »Valedictio« (slovo). Med žalujočimi so bili tudi številni veleposlaniki, akreditirani pri Svetem sedežu.

Benedikt XVI. in kardinal Sodano. FOTO: Vatican Media

V sožalnem telegramu sestri pokojnega kardinala, Marii Sodano, je papež Sodana označil kot velikodušnega duhovnika, prizadevnega sodelavca in »cerkveno discipliniranega človeka«. Sam je lahko »izkoristil njegove darove uma in srca«, predvsem takrat, ko je bil Sodano še dekan kardinalskega zbora.

Kardinal Sodano je bil več kot 16 let, do leta 2006, vatikanski državni tajnik med pontifikatom Janeza Pavla II. (1978-2005) in Benedikta XVI. (2005-2013).

Kardinal Sodano je bil več kot 16 let, do leta 2006, vatikanski državni tajnik med pontifikatom Janeza Pavla II. (1978-2005) in Benedikta XVI. (2005-2013). V zadnjih mesecih pontifikata Janeza Pavla II. (1978-2005) je bil skupaj s kardinalom Josephom Ratzingerjem in papeževim osebnim tajnikom Stanislawom Dziwiszem eden tistih, ki so dejansko vodili Katoliško cerkev. Kot dolgoletni dekan in s tem predsednik kardinalskega zbora je Sodano ohranil velik vpliv v rimski kuriji tudi po odhodu s položaja državnega tajnika.

Papež Frančišek med današnjim žalnim bogoslužjem. FOTO: Vatican Media

Sodano, rojen v Astiju v italijanski pokrajini Piemont, je leta 1959 začel opravljati diplomatsko službo pri Svetem sedežu. Deloval je v Ekvadorju, Urugvaju in Čilu. Zaslovel je kot apostolski nuncij v Čilu, kjer je leta 1979 pomagal rešiti desetletja trajajoči mejni spor s sosednjo Argentino. V času padca berlinskega zidu je bil Sodano vatikanski »zunanji minister« pod vodstvom državnega tajnika kardinala Agostina Casarolija, leta 1991 pa ga je na tem položaju nasledil.

Ob smrti kardinala Sodana je papežu Frančišku prek družbenega omrežja Twitter sožalje izrekel tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

FOTO: Twitter

Kupi v trgovini

Razprodano
Rekviem za organista
Zgodovina
9,91€
Nalaganje
Nazaj na vrh