Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rezerviranih več kot pol milijona vstopnic za ogled torinskega prta

Objava: 14. 01. 2010 / 09:15
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Rezerviranih več kot pol milijona vstopnic za ogled torinskega prta

Jezusov mrtvaški prt bo na ogled od 10. aprila do 23. maja letos

Ko bodo v Torinu v letošnji pomladi na ogled ponovno postavili Jezusov mrtvaški prt, v mestu pričakujejo reke obiskovalcev. Prt bo razstavljen po desetih letih, stotisoči obiskovalcev pa so, predvsem preko spletne strani, že rezervirali vstopnice.

V italijanskem Torinu hranjeni sveti sindon, po prepričanju številnih vernikov prt, v katerega so zavili umrlega Jezusa po njegovi smrti na križu, bo v torinski katedrali na ogled od 10. aprila do 23. maja letos. To bo prvo javno razkazovanje prta po njegovem restavriranju leta 2002 in prvo po jubilejnem cerkvenem letu 2000.

Med restavriranjem prta so odstranili delce, ki so ogoreli v chamberyjskem požaru leta 1532, odstranili ‘zaplate’, s katerimi so prt zakrpali dve leti kasneje, namestili pa so tudi nove okvirje, ki podpirajo dragoceno tkanino.

Po podatkih torinske nadškofije si je prt v jubilejnem letu 2000 ogledalo več kot milijon obiskovalcev. Tedaj je bil sveti sindon na ogled 72 dni. Letos bo razstava trajala le 44 dni, italijanski mediji pa so poročali, da si je vstopnice rezerviralo že okoli 600.000 ljudi. Papež Benedikt XVI. naj bi si torinski prt ogledal 2. maja letos.

Kardinal Severino Poletto, papežev varuh svetega sindona, z veseljem pričakuje obiskovalce, saj po njegovih besedah ‘Jezusov mrtvaški prt vabi k razmišljanju in meditaciji o bolečini slehernega človeka, o trpljenju, ki ga včasih niti ne znamo poimenovati’. V uradnem sporočilu ob razstavi je dodal, da je lahko ‘prt za vsakega obiskovalca izvrstna priložnost, da spozna in vzljubi samega sebe, obenem pa tudi svoje brate in Gospoda Jezusa Kristusa’.

V času razstave Jezusovega mrtvaškega prta bodo v torinski katedrali vsako jutro ob sedmi uri darovali sveto mašo, v bližnji kapeli bo izpostavljeno Najsvetejše, ves čas pa bodo na voljo tudi spovedniki. Za obiskovalce z rezervacijo bo katedrala vsak dan odprta do osme ure zvečer.

Na fotografiji: kardinal Severino Poletto

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh