Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rimski maraton: podeljen tudi »pokal zadnjih« [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 21. 03. 2023 / 09:03
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.03.2023 / 09:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rimski maraton: podeljen tudi »pokal zadnjih« [VIDEO]
Italijanski maratonec Romano in gvatemalski umetnik Erwin. FOTO: Vatican Media

Rimski maraton: podeljen tudi »pokal zadnjih« [VIDEO]

V Rimu so minulo nedeljo priredili tradicionalni Rimski maraton, ki pa je tokrat prinesel zanimivo novost: v okviru tekaške prireditve so podelili tudi t.i. »pokal zadnjih«.

Prejel ga je 69-letni Romano Dessì, zadnji izmed tekačev na 16. kilometru maratona, katerega trasa je vedno v bližini Trga sv. Petra. Omenjeni pokal je izdelal umetnik iz Gvatemale, ki živi v sprejemnem centru rimske Karitas, poroča Radio Vatikan. Tudi zaradi osebne izkušnje je želel s svojim delom izraziti »sporočilo upanja ter vključevanja najranljivejših« v sodobno družbo.


Maratoncev se je spomnil tudi sveti oče

»Pokal zadnjih« je ena zadnjih pobud združenja Vatikanska atletika (Athletica Vaticana) in mesečnika L’Osservatore di Strada (Opazovalec ulice), ki nastaja skupaj z brezdomci in vsemi, ki so odrinjeni na rob družbe.

Papež je športnikom čestital, ker je tako pomemben športni dogodek, kot je Rimski maraton, na pobudo Vatikanske atletike postal »priložnost za solidarnost v korist najbolj ubogih«.

Romano Dessì je skupaj z okoli 30.000 udeleženci iz 110 držav po opoldanski molitvi angelovega češčenja prejel tudi spodbudo papeža Frančiška: ta je športnikom čestital, ker je tako pomemben športni dogodek, kot je Rimski maraton, na pobudo Vatikanske atletike postal »priložnost za solidarnost v korist najbolj ubogih«.

Udeležil se je vseh 28 Rimskih maratonov

Dessì je tekel v oranžni majici ekipe »Tek solidarnosti«: že njeno ime pove, da želijo člani ekipe živeti tek kot izkušnjo vključevanja. Pri Trgu sv. Petra so prejemnika »pokala zadnjih« sprejeli predstavniki Vatikanske atletike in mesečnika L’Osservatore di Strada. Omenjeno pobudo so začeli z namenom, da bi »nevidni postali vidni«, posebej znotraj izkušnje, kakršna je množična tekaška prireditev. Za vzdušje družinskega praznovanja je poskrbela godba vatikanske žandarmerije.

Romano Dessì se je začel s tekom ukvarjati leta 1969 in je doslej pretekel že več kot sto maratonov, petkrat pa se je udeležil tudi teka na 100 kilometrov.

Romano Dessì se je sicer udeležil vseh 28 Rimskih maratonov in osvojil naziv »senator«. S tekom se je začel ukvarjati leta 1969 in je doslej pretekel že več kot sto maratonov, petkrat pa se je udeležil tudi teka na 100 kilometrov.

Pokal, ki ga je minulo sredo blagoslovil papež Frančišek, je prejemniku izročil umetnik, ki ga je tudi izdelal. FOTO: Vatican Media

Pokal je izdelal stanovalec sprejemnega centra Karitas

Prejemniku je pokal, ki ga je minulo sredo blagoslovil papež Frančišek, izročil umetnik, ki ga je tudi izdelal: to je Erwin Alfredo Benfeldt Rosada iz Gvatemale, ki živi v sprejemnem centru rimske Karitas. S svojim delom je želel izraziti »sporočilo upanja ter vključevanja najranljivejših«. Kot je povedal za spletni portal Vatican News, so ga v njegovi domovini »zaradi zavzemanja na socialnem področju celo ustrelili v glavo«. Misleč, da je mrtev, so ga vrgli v množično grobišče, kjer ga našel in rešil duhovnik, ki je prišel blagoslovit trupla.

Rimski maraton velja za enega najpomembnejših in tudi najlepših tekaških dogodkov v Italiji, saj 42-kilometrska proga vodi mimo vseh največjih rimskih znamenitosti.

Rimski maraton velja za enega najpomembnejših in tudi najlepših tekaških dogodkov v Italiji, saj 42-kilometrska proga vodi mimo vseh največjih rimskih znamenitosti. Start in cilj sta bila tudi tokrat v bližini Koloseja, udeleženci pa so mimo bazilike in Trga sv. Petra tekli pri šestnajstem kilometru.

Kupi v trgovini

Športopedija
Za otroke
25,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh