Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Duhovniški in diakonski dnevi v Rogaški Slatini

Za vas piše:
Jure Sojč
Objava: 26. 10. 2023 / 10:05
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.10.2023 / 10:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Duhovniški in diakonski dnevi v Rogaški Slatini
Duhovniški in diakonski dnevi. FOTO: Jure Sojč

Duhovniški in diakonski dnevi v Rogaški Slatini

Na duhovniških in diakonskih dnevih v Rogaški Slatini o tem kako biti človek bližine.

»Duhovnik in diakon – človek bližine« so bili naslovljeni letošnji že tradicionalni duhovniški in diakonski dnevi. Trije dnevi, ki jih duhovniki in diakoni preživijo s svojim škofom in povabljenimi gosti, so se odvijali od 23. do 25. oktobra v Rogaški Slatini, kraju ki je posebej povezan s Slomškom, saj se je teden dni pred svojo smrtjo Slomšek mudil v Rogaški Slatini. Tam je imel od 14. do 18. septembra 1862 za duhovnike lavantinske škofije duhovne vaje.

O duhovniku in diakonu – človeku bližine je na duhovnem srečanju govorilo več gostov. Generalni vikar murskosoboške škofije Lojze Kozar je v ponedeljek, 23. oktobra, v nizu primerov, med katerimi je bil tudi Slomšek, osvetlil duhovnika in diakona v odnosu do duhovniške in diakonske skupnosti. V torek jih je nagovoril ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore, ki je razmišljal o duhovniku in diakonu v odnosu do svojega škofa. Nadškof je omenil »nerodovitnosti v Gospodu«, ki nam pomaga, da ne postanemo »proizvajalci«, da naše duhovništvo ne postane industrija«. 

FOTO: Jure Sojč 

Ob vseh karizmah in darovih, ki so nam podarjeni, je potrebno čuteče – polomljeno srce, ker le takšno išče Boga. Srečanje so sklenili s sveto mašo v kapeli sv. Ane. Večer s slavilno molitvijo v cerkvi sv. Ane pa je animirala glasbena skupina Svetnik. Zadnji dan je duhovnike in diakone nagovoril doc. dr. Drago Jerebic, profesor pri Katedri za zakonsko in družinsko terapijo ter psihologijo in sociologijo religije. Govoril je o duhovnikovi in diakonovi bližini s verniki. Dogajanje treh dni so povzeli z zanimivim pogovorom in sklepno besedo mariborskega nadškofa Alojzija Cvikla. Krona dneva je bila sveta maša, s katero so zaključili dneve v Rogaški Slatini.

»Čeprav smo na teoretični ravni razmišljali o »bližini«, smo to bližino v dveh razsežnostih tudi živeli. Živeli smo bližino med seboj in bližino s škofom, obe skupaj pa vodite v zdravo in rodovitno bližino z ljudmi,« je dogajanje na srečanju ocenil eden od udeležencev.

Nalaganje
Nazaj na vrh