Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Roman Žveglič: Uprava za varno hrano že kar nekaj časa ne opravlja dovolj dobro svoje funkcije

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 06. 10. 2023 / 05:34
Oznake: Politika
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.10.2023 / 06:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Roman Žveglič: Uprava za varno hrano že kar nekaj časa ne opravlja dovolj dobro svoje funkcije
Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič. FOTO: Siniša Kanižaj

Roman Žveglič: Uprava za varno hrano že kar nekaj časa ne opravlja dovolj dobro svoje funkcije

Predsednik vlade Robert Golob je v Državni zbor (DZ) poslal predlog za razrešitev kmetijske ministrice Irene Šinko, ki je izgubila podporo premierja zaradi neodzivnosti uprave za varno hrano pri zagotavljanju varne hrane. Ministrica odstopne izjave ni podpisala, saj meni, da jo mora razrešiti DZ, ki jo je na ministrski stolček tudi imenoval.

Ministrica Irena Šinko, ki prihaja iz kvote Gibanja Svobode, je večkrat v mandatu jasno izrazila mnenje, ki je bilo v nasprotju s stališčem lastne stranke ali drugih članov koalicije. Med drugim pri noveli zakona o zaščiti živali, ki jo je DZ podprl, a je Državni svet (DS) nato izglasoval veto. Največ kritik pa je v zadnjih dneh sicer slišati na delo uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki sodi pod okrilje kmetijskega ministrstva.

Ministrici očitek o slabem in prepočasnem komuniciranju z javnostjo

Potem ko je v javnost prišla informacija, da smo Slovenci zaužili več ton sadja z vsebnostjo pesticidov - gre za srbske breskve in poljske slive z vsebnostjo nedovoljenega pesticida klorpirifos - so se na upravo vsuli očitki o slabem in prepočasnem komuniciranju s potrošniki ter zadrževanju informacij, a je ministrica kljub pritiskom javnosti zagovarjala delo uprave kot dobro.

Uprava sicer že od začetka poletja nima direktorja s polnim mandatom, kot v. d. jo s podporo ministrice vodi Vida Znoj, ki pa ni bila po godu Golobu, ki je na čelu omenjene uprave želel videti veterinarsko inšpektorico Danušo Štiglic, ki ji je stroka nasprotovala, spominja STA.

Žveglič: Slovenski kmet vseskozi podvržen nadzoru, kaj pa hrana iz tujine?

Glede Golobovega očitka ministrici o njeni odsotnosti »ustreznega in pravočasnega reagiranja v situacijah, ki so pomembne za zaščito potrošnikov na področju varnosti hrane oziroma živil«, je predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič za spletno Družino dejal, da je uporaba varne hrane »potrošnikova osnovna pravica. Jaz ocenjujem, da uprava za varno hrano ne le v tem primeru, ampak že kar nekaj časa ne opravlja dovolj dobro svoje funkcije. Slovenski kmetje smo vseskozi podvrženi določenim kontrolam, hrana, ki prihaja iz tujine, pa malo manj ali celo selektivno. Mi si želimo, da bi uprava delala strokovno, ne glede na to, kdo jo vodi«.

Čim prej do novega ministra ali ministrice

Ocenjevati delo ministrov, ki odhajajo, po Žvegličevih besedah nima smisla in je škoda besed. »Naše sodelovanje z njo bi bilo lahko boljše, na ključnih zadevah je bilo v redu, na nekaterih področjih pa je bilo nikakršno. Želimo si, da bi čim prej dobili novega ministra, kajti pred kmetijstvom so veliki izzivi, ki naslavljajo več vprašanj, od varne hrane, okolja, biodiverzitete in tako naprej.«

Predsednik Veterinarske zbornice Slovenije dr. Ožbalt Podpečan. FOTO: Osebni arhiv

Prvi mož Veterinarske zbornice: Dosedanje sodelovanje z ministrico je korektno

Kako gleda na dobro leto trajajoč mandat Šinkove smo vprašali tudi predsednika Veterinarske zbornice dr. Ožbalta Podpečana, ki je povedal: »Glede področja veterine delo ministrice Šinko ocenjujemo kot korektno, še posebej v njenih stališčih glede novele zakona o zaščiti živali in njenem zagotavljanju financiranja ter s tem posledično nemotenega izvajanja nalog mreže javne veterinarske službe v letih 2022 in 2023.«


Nalaganje
Nazaj na vrh