Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Romarske poti v Italiji za tesnejše sodelovanje

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 07. 09. 2021 / 09:31
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 07.09.2021 / 09:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Romarske poti v Italiji za tesnejše sodelovanje
Povezujejo se italijanske etape romarskih poti Via Romea Strata, Via Germania in Via Francigena FOTO: romeastrata.org

Romarske poti v Italiji za tesnejše sodelovanje

Italijanske etape tradicionalnih romarskih poti »Romea Strata«, »Germania« in »Francigena« naj bi se v prihodnosti tesneje povezale in se pripravile na obhajanje svetega leta 2025.

Pristojni, ki oskrbujejo tri več stoletij stare romarske poti proti Rimu, bodo prihodnjo soboto v navzočnosti vatikanskega državnega tajnika kardinala Pietra Parolina v Rimu podpisali sporazum, s katerim določajo tesnejše sodelovanje. Pri tem imajo seveda v mislih predvsem italijanske etape omenjenih romarskih poti, Via Romea Strata, Via Germania in Via Francigena.

Cilj podpisanega sporazuma je vzajemno sodelovanje v prid romarjem iz vse Evrope, ki bodo leta 2025 obiskali Rim. Deset let po izrednem jubilejnem letu, ki ga je papež Frančišek razglasil leta 2015, bo leto 2025 sveto leto, ki sledi rednemu, približno 25-letnemu ritmu. Prvo sveto leto z romanji v Rim za vernike je leta 1300 razglasil papež Bonifacij VIII.

Prvo sveto leto z romanji v Rim za vernike je leta 1300 razglasil papež Bonifacij VIII.

Via Romea Strata se začne v Talinu in vodi skozi tri baltske države Estonijo, Litvo in Latvijo, prek Poljske, Češke republike in Avstrije v večno mesto. Pri tromeji se »dotakne« tudi Slovenije. Via Francigena se začne v angleškem mestu Canterbury in vodi pref Francije in Švice proti Italiji. Via Romea Germania pa se začne v mestu Stade ob Severnem morju in prek Nemčije in Avstrije vodi v Rim.

Tri romarske poti, delno obogatene z manjšimi različicami, so tudi del evropske mreže kulturno pomembnih pohodnih in romarskih poti.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgobi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh