Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Romarski praznik Slovencev v Einsiedelnu kot zahvala za dar vere

Za vas piše:
A. J.
Objava: 25. 09. 2023 / 07:29
Oznake: Slovenija, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.10.2023 / 08:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Romarski praznik Slovencev v Einsiedelnu kot zahvala za dar vere
FOTO: Zvone Podvinski

Romarski praznik Slovencev v Einsiedelnu kot zahvala za dar vere

Na Slomškovo nedeljo smo v osrednjem romarskem svetišču v Švici, Einsiedelnu, obhajali 55. obletnico Katoliške misije v Švici, hkrati pa tudi praznik svete birme, saj je Mark Ivanec prejel zakrament Svetega Duha.

Pri sveti maši in v kulturnem programu je prepeval duhovniški oktet Oremus pod vodstvom prof. Damijane Božič Močnik.

FOTO: Zvone Podvinski

Slovesnosti se je udeležil slovenski veleposlanik Iztok Grmek ter zaposleni na predstavništvu Slovenije pri OZN v Ženevi. Župnik slovenske misije v Švici in podpredsednik Zveze slovenskih misij v Evropi mag. David Taljat je na začetku romarske maše, pri kateri se je zbralo približno 300 Slovencev iz Švice, nekaj pa tudi iz sosednjih držav, izrazil hvaležnost, da smo se zbrali v čudoviti Mariji božjepotni cerkvi, da se zahvalimo za dar vere, kulture, jezika in povezanosti v eno domovino.

Somaševanje je vodil škof Jamnik. FOTO: Zvone Podvinski

Že molitev križevega pota in spovedovanje pred maso sta pokazala, da rojaki v Švici živijo iz krščanskih korenin in se trudijo v novih razmerah biti žive priče Kristusa. Somaševanje je vodil škof Jamnik, ki je pri SŠK odgovoren za pastoralo Slovencev po svetu, ob Davidu Taljatu pa je maševal se Zvone Podvinski, ki skrbi za pastoralo Slovencev na Švedskem. V pridigi je škof Jamnik izrazil hvaležnost in vse priznanje Slovencem, da se po različnih krajih Švice povezujejo v živa občestva in radi prihajajo k svetim mašam, za katere s srčno dobroto in veliko požrtvovalnostjo skrbi župnik David, ki mesečno prevozi več tisoč kilometrov po celotni Švici in Avstriji.

FOTO: Zvone Podvinski

V sodobnem času smo v Evropi, Švici in Sloveniji poklicani, da s svojim življenjskim zgledom in molitvijo prinašamo ljudem upanje, veselje in človeško bližino, še posebej tistim, ki so v različnih preizkušnjah ali iz različnih razlogov v težkem položaju.

Mark Ivanec je prejel zakrament sv. birme. FOTO: Zvone Podvinski

Pri romanju smo se spomnil tudi nadškofa Alojzija Šuštarja, ki je kar 27 let živel v Švici in je rad romal k Mariji. Njegov zgled in izjemno pomembno vlogo pri osamosvajanju Slovenije je izpostavil tudi veleposlanik. Dolgo druženje po sveti masi na krasen jesenski dan je vsem skupaj prineslo veliko veselja in korajže, saj taka srečanja pomenijo, da po poti vere hodimo skupaj kot občestvo v skrbi in odgovornosti drug za drugega. Božja in naša Mati Marija pa je naš zgled in priprošnjica, kako naj bi se vsakdo na svojem mestu trudil spolnjevati Božjo voljo.

FOTO: Zvone Podvinski


Kupi v trgovini

Romanske cerkve v Sloveniji
Monografije
18,03€
Nalaganje
Nazaj na vrh