Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

RTV Slovenija lani, prvič po letu 2015, s pozitivno ničlo

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 16. 02. 2023 / 12:42
Oznake: Slovenija
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.02.2023 / 12:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
RTV Slovenija lani, prvič po letu 2015, s pozitivno ničlo
Andrej Grah Whatmough: »V kolikor bi se RTV-prispevek na novo določil samo tako, da bi se uskladil z inflacijo, bi za gospodinjstvo znašal 16,22 evra.« FOTO: Adrian Pregelj/RTV Slovenija

RTV Slovenija lani, prvič po letu 2015, s pozitivno ničlo

Čeprav Ustavno sodišče na današnji seji ponovno pretresa pobudo za oceno ustavnosti novele Zakona o RTV Slovenija s predlogom za začasno zadržanje, ki so jo vložili vodilni v zavodu na čelu s predsednikom programskega sveta dr. Petrom Gregorčičem, pa v. d. generalnega direktorja RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough na dopoldanski novinarski konferenci te teme ni komentiral.

Spregovoril je namreč o letnem poročilu in zaključnem računu javnega zavoda za preteklo leto, ki ga je nadzorni svet na predlog vodstva RTVS sprejel na včerajšnji popoldanski seji. Kot vselej je računovodske izkaze in zaključni račun revidiral zunanji revizor in izdal mnenje brez pridržka, še posebej pa je Whatmougha razveselilo, da je rezultat prvič po letu 2015 pozitiven, in sicer v višini 96.000 €, kar pomeni, da RTVS prvič po letu 2015 posluje s pozitivno ničlo.

Kako je bilo zadnjih pet let?

Primerjalno gledano še rezultati poslovanja v štirih letih pred tem: leta 2018 je izguba znašala dober milijon evrov, leta 2019 že 3,2 milijona evrov, leta 2020 se je – tudi kot posledica manjšega obsega programa (zaradi covidne krize) in izplačila covidnih dodatkov – zmanjšala na slaba 2 milijona evrov, predlani pa je RTVS pridelala za skoraj 5 milijonov evrov minusa. Andrej Grah Whatmough je navedel dejavnike, ki so vplivali na lanski odličen rezultat.

Rekordni poslovni prihodki

»Pohvalimo se lahko, da imamo že 2 leti rekordne poslovne prihodke tako v segmentu prispevka kot tudi tržne dejavnosti, zlasti oglaševanja naših programov in oddajanja infrastrukture komercialnim podjetjem, zelo velik vpliv na poslovanje pa je imelo tudi zmanjšanje stroškov dela. Niso pa bili samo pozitivni faktorji. Na naše poslovanje sta lani dramatično vplivala zlasti dejstvo, da je RTV-prispevek že od leta 2012 nespremenjen, in izjemno visoka cena električne energije v primerjavi z letom prej.«

Kadrovska sanacija vpliva na zmanjšanje odhodkov

Tržni prihodki po navedbah v. d. generalnega direktorja rastejo, prihodki od oglaševanja so že drugo leto rekordni, posledično tudi delež tržnih prihodkov v celotnih prihodkih nakazuje naraščajoč trend, ki je v zadnjih treh letih pozitiven, enako je zaznati tudi v segmentu RTV-prispevka, ki ga uspejo, čeprav ostaja znesek enak že desetletje, vsako leto pobrati več. Na zmanjšanje odhodkov pa vpliva zmanjšanje števila zaposlenih in opravljena kadrovska sanacija.


V dobrem letu 150 manj zaposlenih

»Če smo leto 2020 zaključili s skoraj 2250 zaposlenimi, smo jih imeli na zadnji dan lanskega leta 2126, v letošnjem januarju pa se je število znižalo še za 25 ljudi. To je glavni dejavnik, ki vpliva na nižje skupne stroške dela. Dejanski stroški dela so se po strmi večletni rasti začeli precej zmanjševati lani; če kadrovska sanacija ne bi bila opravljena, bi bila razlika 5,1 milijona evrov,« je poudaril Andrej Grah Whatmough.

Letos bi lahko odšlo okrog 70 ljudi

Tudi za letos so predvideni odhodi, a se ta program ne izvaja zaradi omejenih pooblastil vodstva zavoda, ima pa prihodnje vodstvo s polnim mandatom vse možnosti, da te ukrepe nadaljuje, s čimer bodo stroški dela še nekoliko padli. »Na podlagi prakse zadnjih dveh let pa bi lahko letos odšlo okrog 70 ljudi, v kolikor se bo poslovodstvo tako odločilo,« je izpostavil v. d. generalnega direktorja. Lani je bilo iz poslovnih razlogov odpuščenih 63 ljudi, odpravnin je bilo za 1,1 milijona evrov.

Za 5 milijonov višji stroški električne energije

Lansko leto je zavod končal s pozitivno ničlo kljub dramatično povišani ceni električne energije, razlika v stroških električne energije v primerjavi z letom 2021 je namreč skoraj 5 milijonov evrov. »Te povečane odhodke je zavod absorbiral, iz tega naslova ni prejel nobene pomoči, če bi jo, bi namesto o pozitivni ničli govorili o konkretnem dobičku in o tem, da bi lahko ta denar namenili za naše programe, kar je tudi naše javno poslanstvo,« je pojasnil Whatmough.

RTV-prispevek, usklajen z inflacijo, bi bil 16,22 €

Že vrsto let pa vodstvo hiše opozarja, da se že desetletje ni povečal RTV-prispevek: »V kolikor bi se na novo določil samo tako, da bi se uskladil z inflacijo, bi za gospodinjstvo znašal 16,22 evra.« In še pogled v tekoče leto: upajo, da bodo že konec prvega četrtletja aplikacije RTV 365 na voljo za mobilne telefone, pametne naprave in pametne televizije, s čimer naslavljajo spremenjene navade gledalcev, ki vse manj spremljajo programe na linearen način, vse bolj pa na zamik in za nazaj.

Planica, Tour, inšpektor Vrenko

»Čeprav letos ne bo odmevnih velikih projektov, ko sta bila lani olimpijada in SP v nogometu, pa bomo vendarle imeli čez nekaj dni nordijsko SP v Planici, poleti kolesarski Tour de France, veselimo se druge sezone izjemno gledanih Primerov inšpektorja Vrenka. Veliko truda in denarja vlagamo tudi v povečanje dostopnosti vseh naših vsebin. Letos pa obeležujemo tudi 60 let našega tretjega radijskega programa, programa ARS,« se je v prihodnost zazrl Andrej Grah Whatmough.

Nalaganje
Nazaj na vrh